Meslek örgütleri, sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri, Saraçoğlu Mahallesi’nde başlayan çalışmaların bilimsellikten uzak, hukuksuz ve rant odaklı olduğuna vurgu yaparak çalışmaların bir an önce durdurulması için çağrı yaptı.

Saraçoğlu için ortak açıklama: Çalışmaları durdurun

BirGün \ Ankara

Çok sayıda meslek örgütü, sendika, dernek, vakıf, platform ve siyasi parti, Ankara'daki Saraçoğlu Mahallesine yönelik “Saraçoğlu Mahallesi Hepimizin” başlığıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada, Saraçoğlu Mahallesi’nde yürütülen çalışmaların bilimsellikten uzak, bütüncül ve kamusal bakış açısından yoksun olduğu ve bu nedenle sürecin bir an önce durdurulması gerektiği ifade edildi.

Alanın ve yapıların özgün değerlerinin korunacağı kapsamlı bir koruma amaçlı imar planının hazırlanmasını gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, ”Rant hedeflerinden vazgeçilerek alanın ve yapıların tüm özgün değerlerini korumayı hedefleyen bir restorasyon projesi hazırlanarak kamusal kullanımının devamını Ankara için ve Ankaralılar adına talep ediyoruz” denildi.

RANT PROJESİ SÜRECİ

Açıklamada, “Mahallenin korunarak yaşatılmasına ilişkin meslek odaları tarafından başlatılan hukuksal süreçler devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, ‘canlandırma’ adı altında Saraçoğlu Mahallesi’nin değerlerini yok edecek bir rant projesi süreci başlatılmıştır” denilerek geçen haftalarda başlanan çalışmaların hukuksuz olduğu vurgulandı.

MADDE MADDE SIRALANDI

Açıklamada, başkentin en önemli kentsel sit alanlarından birisi olan Saraçoğlu Mahallesi’nde yürütülen projeye ilişkin şunlar sıralandı:

KATILIMCI VE ŞEFFAF DEĞİL: Projeye ilişkin kamuoyuna yansıyan görseller ve videolar dışında, ilgili meslek kurum ve kuruluşlarına talep ettikleri halde projenin ayrıntıları verilmemiş, gizlenmiştir. Bu gizlilik hepimiz açısından endişe vericidir.

BÜTÜNCÜL DEĞİL: Saraçoğlu Mahallesi’nde yürütülen proje, mahallenin ve kent merkezinin bütünlüğüne zarar veren, parçacı yaklaşımlar önermektedir. Kültürel mirası koruma süreci çok disiplinli, kapsamlı ve bütüncül bir şekilde yürütülmelidir.

ULAŞIM SORUNLARI YARATACAK: Yoğunluk artışına yönelik müdahaleler, yeraltı otoparkı ve otel, ticaret üniteleri gibi kullanımlar bu yoğunluğu daha da artıracak ve kent merkezindeki trafik sorununu daha da büyütecektir.

EKONOMİK RASYONALİTESİ YOK: Ankara’nın hâlihazırda ihtiyaçtan fazla konut ve işyeri stoğu vardır. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz koşullarında bu projenin sürdürülmesi rasyonel değildir.

DOĞAYA SAYGILI DEĞİL: Her ne kadar kamuoyuna; ‘Proje kapsamında ağaç kesilmeyecek’ şeklinde çarpıtma bilgiler veriliyor olsa da projede, rant projelerinin klişe unsurları haline gelen ağaç taşıma, kesme ve gölet düzenlemesi ile yerleşkenin doğal varlıkları ve kültürel peyzaj değeri yok edilecektir. Mahalledeki yeşil alanlar, 4 bin 500’e yakın ağaç ve bitki varlığı ile bir bütündür; sadece tescilli 210 adet ağacın korunması ile bu bütünlüğün sürdürülebilmesi mümkün değildir.

KAMUCU DEĞİL: Mahalle halka ait bir alan olmaktan çıkartılarak otel, ticaret ve işyeri gibi kullanımlarla işlevlendirilerek, özelleştirilecek ve kamusal alan olma niteliğini yitirecektir. Alanın kamusal niteliğinin korunması ve kesinlikle özel mülkiyet ve işletmelere terk edilmemesi gerekmektedir. Namık Kemal Ortaokulu kullanımını sürdürmelidir.

HUKUKA UYGUN DEĞİL: Saraçoğlu Mahallesi’nde meslek odalarının açtığı davalar devam ederken gerçekleştirilecek her uygulama, çevreye ve kente telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğinden, davaların sonuçlarını beklemeden alanda yapılacak hiçbir işlem ya da uygulama hukuka uygun değildir.

SARAÇOĞLU MAHALLESİ CUMHURİYET DEĞERİDİR: Mahalle halkçı, kamucu ve eşitlikçi sosyal devlet yapısının ürettiği ilk toplu konut yerleşkesi olarak Cumhuriyetin ve Başkentin bir simgesidir. Bakanlığın ‘metruk halden kurtarıyoruz’ söylemiyle pazarladığı Saraçoğlu Mahallesi, rant yaratmak için Bakanlık tarafından bilinçli olarak köhneleştirilmiştir.

TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN ZARARLAR VERECEK

saracoglu-icin-ortak-aciklama-calismalari-durdurun-797339-1.TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Özgür Topçu ise BirGün’e yaptığı açıklamada, “Saraçoğlu Mahallesi için Ankara 1’Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na toplumun esenliğini ve kuşaklar ötesi ortak yararları korumak amacıyla açmış olduğumuz davalar devam ediyor” hatırlatmasında bulunarak şunları söyledi:

“Cumhuriyet’in ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesinin özgün bir biçimde korunması ve yaşatılması için 2013 yılından itibaren hukuksal mücadelemiz devam etmektedir. Saraçoğlu mahallesinin ‘riskli alan’ ilan edilmesi, konutların koruma grubunun düşürülmesi, zorla tahliye kararının alınması gibi kararlar odalarımızın açtığı davalar sonucunda iptal edilmiştir. Ancak Saraçoğlu için Ankara 1’Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları ile iptal edilen planlara benzer biçimde bir karar alarak inşa çalışmalarına başladılar.

Yeraltı otoparkı yapılmasını öngören koruma amaçlı imar planlarına, parselasyon planlarına, koruma kurulu kararlarına ve ihalelerine yönelik olarak meslek odalarının açtığı davalar devam ederken gerçekleştirilecek her uygulama, çevreye ve kente telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğinden, davaların sonuçlarını beklemeden alanda yapılacak hiçbir işlem ya da uygulama hukuka uygun değildir. Bu kapsamda Yapı Ruhsatlarının iptal edilmesi içinde ayrıca dava açacağız. Ankara kentini Ankara’da yaşayan bizler için önemli olduğu kadar, tüm ülke için tarihsel ve kültürel öneme sahip, Ankaranın merkezinin özgün değerleriyle korunması ve yaşatılması için kamu yararını savunmaya devam edeceğiz.”