Yargının AKP tarafından siyasallaştırılmasının aktörlerinden biri olan Gürlek de Adalet Bakan Yardımcısı oldu. Kritik davalara bakan Gürlek’in ödüllendirilmesine CHP’den, ‘Saray iktidarı adaletin katili’ tepkisi geldi.

Saray’a biat ödüllendirildi
Gürlek, Gezi Davası'nda tutuklamalara yapılan itirazı reddetti.

BirGün/Ankara

AKP-MHP ortaklığının hukuk tanımaz uygulamalarına ve iktidarlarının sürdürülmesine hukuku ayaklar altına alarak yargı yoluyla destek veren isimlerin ödüllendirilmesi sürüyor. Tartışmalı birçok davanın savcılığını yapan Hasan Yılmaz’dan sonra “Yargının giyotini” diye isimlendirilen Akın Gürlek de Adalet Bakan Yardımcılığı koltuğuna oturdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla yeni Adalet Bakan Yardımcısı olan Akın Gürlek’in atanması tartışmalara yol açtı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Yeni Zekeriya Öz” diye isimlendirdiği Gürlek’in terfi ettirilmesi Erdoğan’ın kanunsuz kararlara imza atan bürokratlara “koruma” mesajı olarak değerlendirilirken seçime kadar geçecek süreçte hukuk dışılığın daha da artacağının işareti olarak yorumlandı.

Akın GürlekAkın Gürlek

GEZİ’DEN DEMİRTAŞ’A

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu cezalandırdıktan sonra bakan yardımcılığına atanan Gürlek’in daha önce görevlendirildiği davalar şöyle:

•Kılıçdaroğlu’nun cezaevine konulmasına tepki amacıyla Adalet Yürüyüşü gerçekleştirdiği CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararından sonra yeniden yargılanma talebini reddetti.

•Sözcü gazetesi yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru’yu "Gülen yapılanmasına bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 3'er yıl 6'şar ay 15'er gün, Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz ile internet sitesinin yönetmeni Mustafa Çetin’i 3'er yıl 4'er ay, Yücel Arı, Yonca Yücekaleli ve Bekir Gökmen Ulu’yu ise 2'şer yıl 1'er ay hapis cezasına çarptıran mahkemenin başkanlığını yaptı.

•Örgüt propagandası suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası vererek HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği ihlal kararından önce tahliye edilmesine rağmen cezaevinde kalmasını sağladı.

•CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

•Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’yı 2,5 yıl hapis cezası ile cezalandırdı.

•Yurtdışında bulunan gazeteci Can Dündar'ı kaçak ilan ederek gayrimenkullerine el konulması kararını verdi.

•Selçuk Kozağaçlı ve diğer ÇHD’li avukatları tahliye ettikten sonra görevden alma ile boşaltılan İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atandı. Bu atamanın ardından avukatlara toplam 159 yıl hapis cezaları verildi.

•Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Tayfun Kahraman'ın Gezi Davası dolayısıyla cezalandırıldıktan sonra tutuklanmalarına yapılan itirazı reddetti.

•OdaTV Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve OdaTV Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan’ın da aralarında bulunduğu sekiz gazeteci hakkında Liubya’da ölen MİT mensubu haberinden dolayı açılan soruşturmayı yürüttü, gazetecilerin 19 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

BU İLK DEĞİL

Akın Gürlek, siyasetin talimatları ile hareket ettiği suçlamalarının yöneltildiği ilk Adalet Bakan Yardımcısı olmadı. Daha önce de yine İstanbul’dan kritik davalara bakan bir başka isim olan Hasan Yılmaz, Adalet Bakan Yardımcılığına atandı.

Osman Kavala Gezi Direnişi davasında 15 isimle beraber beraat ettikten sonra “Casusluk” suçlamasıyla açılan yeni soruşturmayı yürüten Yılmaz, Die Welt muhabiri Deniz Yücel hakkındaki soruşturmayı yürüten ve iddianamesini hazırlayan isimdi.

Cenaze törenine katılmak için gittiği Okmeydanı Cemevi’nde polis kurşunuyla öldürülen Uğur Kurt ile ilgili soruşturmayı da yürüten Hasan Yılmaz, Kurt ailesinin avukatları tarafından “görevini kötüye kullandığı” gerekçesiyle şikayet edildi.

Yılmaz ayrıca, 146 avukatın gözaltına alınmasını sağladı, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili Suudi Arabistan Konsolosluğundaki aramayı yönetti ve Adnan Oktar soruşturmasında da görev aldı.

ESKİ AKP MİLLETVEKİLİ

Adalet Bakan Yardımcısı olarak atanan dikkati çeken isimlerden biri de AKP’den iki kez milletvekili seçilen Zekeriya Birkan oldu.

Zekeriye Birkan’ın ismi Refah Partisi’nde başlayan siyasi yaşamının yanısıra İlim Yayma Cemiyeti mütevelli heyetinde yer alması ile de duyuldu.

SARAY İKTİDARI ADALETİN KATİLİDİR

Akın Gürlek’in Adalet Bakan Yardımcılığı’na atanmasına yönelik BirGün’e değerlendirmelerde bulunan CHP Milletvekili Muharrem Erkek, “Saray iktidarı, adaletin katili olduğunu her uygulamasıyla gösteriyor” dedi. Gürlek’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile atanmasının, iktidarın hukuka, adalete ve Anayasa’ya bakışının net bir şekilde ortaya koyduğunu söyleyen Erkek, şunları kaydetti:

“Zaten bu ucube sistemde kuvvetler ayrılığı olmadığı için, hukuk devleti ortadan kalkmış durumda. Şu an Türkiye’de tam bir keyfilik ve hukuksuzluk hakim. Akın Gürlek gibi bir yargıcı Adalet Bakan Yardımcısı yapmak, Türkiye’de hukukun nasıl katledildiğinin açık bir göstergesidir. Hukuka aykırı kararlara imza atan Gürlek, bu atama ile ödüllendirilmiş, hukuksuzluk Saray’dan atılan imza ile gelmiştir. Bir gün gelir, Akın Gürlek de bağımsız yargı önünde hesap verir. Yalnızca Gürlek’in ataması değil, İrfan Fidan’ın AYM üyesi yapılması da olmak üzere iktidar, birçok uygulaması ile hukuk devletinden giderek uzaklaştığını bizlere gösteriyor. Saray iktidarı bu ülkede adaletin katilidir!”