Kaynaklarının 4'te üçünü yandaşa aktaran BİK'in 'tarafsız' olduğunu öne süren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, ilanların gazetelerin görüşlerine bakılmadan dağıtıldığını savundu.

Saray’a göre Basın İlan tarafsız

Hüseyin ŞİMŞEK

Basın meslek örgütleri tarafından açıklanan rakamlara göre, kaynaklarının yüzde 78’ini iktidara yakın gazetelere aktaran Basın İlan Kurumu'nu (BİK), Saray savundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, muhalif medyayı resmi ilan ambargosu ile cezalandırma kurumuna dönüşen BİK’in “tarafsız” hareket ettiğini iddia etti.

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, Basın İlan Kurumu’nun iktidar yanlısı olmayan yayın organlarına dönük engellemelerini Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sunan Çakırözer, “Her biri ayrı ayrı belirtilmek üzere, Basın İlan Kurumu’nun 2021 yılındaki ilan ve reklam dağıtımının gazetelere göre dağılımı nedir? Hangi gazete, ne kadar ilan almıştır? 2021’de BİK tarafından resmi ilan ve reklam kesme cezası verilen gazeteler hangileridir?” diye sordu.

SARAY’DAN İNKÂR

Önergedeki soruların büyük bölümüne yanıt vermeyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, kurumun yanlı resmi ilan dağıtımını da inkâr etti. BİK’in taraf tutmadığını iddia eden Oktay, “BİK resmi ilanları, gazetelerin hangi görüş ve düşüncede yayın yaptığına bakmaksızın, BİK Teşkiline Dair Kanun ile Resmi İlan ve Reklamlar ve Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde gazetelere dağıtılmaktadır” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a tepki gösterdi. “BİK, AKP döneminde Basın İnfaz Kurumu’na dönüştü” diyen Çakırözer, “BirGün, Cumhuriyet, Sözcü ve Korkusuz gazetelerine yüzlerce günlük ilan cezaları verildi. AYM, cezaların ‘hak ihlali’ olduğuna ilişkin karar aldı. Buna rağmen bu hukuksuz uygulama sürüyor. Fuat Oktay da soru önergemize yanıt vermek yerine bu hukuksuzluğu savunuyor” dedi.

ZİRAAT KATILIM'DAN YANDAŞA İLAN

Basın İlan Kurumu, gazetelere verilen cezaları savunurken kamu bankaları da yandaşa çalışıyor. Ziraat Katılım, dün de 4 gazeteye ilan verdi.

saray-a-gore-basin-ilan-tarafsiz-1002888-1.

Yeni Akit, Diriliş Postası, Yeni Şafak ve Türkgün gazetelerinin birinci sayfalarının en üstünde dün Ziraat Katılım’ın ilanları yer aldı. İlanlar, ‘kur korumalı TL katılma hesabı’na ilişkin oldu.