TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2023 Yılı Bütçe Teklifi müzakereleri, Cumhurbaşkanlığı bütçesiyle son buldu. Saray’ın 6 milyar 637 milyon TL olarak belirlenen bütçesinin ele alındığı toplantıda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “başarı hikayesi” anlattı.

Saray, bütçede yoksulu görmedi: ‘Başarı hikayesi’ anlattı
Fotoğraf: AA

BirGün ANKARA

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 21 Ekim’de başlayan 2023 Yılı Bütçe Teklifi müzakereleri, Cumhurbaşkanlığı bütçesiyle son buldu. Saray’ın bir önceki yıla oranla yüzde 72 artışla 6 milyar 637 milyon TL olarak belirlenen bütçesinin ele alındığı toplantıda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Diyanet övgülü konuşmasında “başarı hikayesi” anlattı. Yoksul halkın sorunlarının geri planda kaldığı bütçe sunuşunun ardından muhalefetten sistem eleştirisi geldi.

Ekonomik kriz ve yüksek enflasyon altında geçen yılın ardından vatandaşların yeni yıla ilişkin iyileştirmeler ve “müjdeler” beklediği Cumhurbaşkanlığı’ndan, bütçede “yerli ve milli politika övgüleri” geldi. Bütçe konuşmasında, “Cumhurbaşkanlığı 2023 yılı Bütçesi, küresel ve yerel dinamiklerin yanı sıra Türkiye Yüzyılı’na ilerleyen ülkemizin milli öncelikleri göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır” diyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Saray'ın çalışmalarının çağa ayak uyduran başarılı faaliyetler olduğunu söyledi. Oktay, Diyanet’in çalışmalarına da değinerek, “Dini, manevi ve ahlaki değerleri canlı tutmak amacıyla din hizmeti sunan Diyanet İşleri Başkanlığı, yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiği hizmetlerle daima toplumun yanında yer almaktadır… 2023 yılında gençlik ve aile, sosyal ve kültürel içerikli din hizmetleri, göç ve manevi destek faaliyetlerinden zekat ve kurban hizmetlerine varıncaya kadar pek çok alanda faaliyet gösterilmeye devam edilecektir” dedi.

Saray’ın başarı hikayesi yazdığını da iddia eden Oktay, “Gösterdiği sarsılmaz irade ile ülkemizi küresel bir aktör haline getiren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, önümüzdeki yıl yeni başarı hikayeleri yazmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İŞSİZLİĞE VE ENFLASYONA İYİ GELMEDİ

Oktay’ın konuşmasına tepki gösteren muhalefet, Cumhurbaşkanı'nı ve mevcut hükümet sistemini eleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel konuşmasında, şunları söyledi:

“Bu rejim, ekonomiye iyi gelmedi. İşsizliğe, enflasyona iyi gelmedi. Kadın cinayetlerine iyi gelmedi. Gençlere iyi gelmedi. İstihdama iyi gelmedi. Yüz yılın sonunda bu rejim, Türkiye'ye iyi gelmedi. Referandum niteliğindeki seçimde iktidar olduğumuzda, CHP ve Millet İttifakı, bu Meclis'i ve bu komisyonu müzakereye, muhalefete değer vermeye, gerçek kuvvetler ayrılığına yönelik, hepsine iyi geldiğini ve Cumhuriyet’in ilk döneminde olduğu gibi bu ülkenin kenetlenebileceği ve hep söyleyip de o başaramadığınız şahlanmayı demokrasiye ve hukuka sarılarak yapacağımızın sözünü kayda geçiriyorum.”

ERDOĞAN’A “KAPSAYICILIK” ELEŞTİRİSİ

İyi Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ise Cumhurbaşkanı’nın kapsayıcı olamadığını söyledi. Tatlıoğlu, “Evet, seçtik, bir Cumhurbaşkanımız var ama bu sistemde soruyorum size arkadaşlar, yürütmenin faaliyetlerinden memnun olmayan muhalif kitlelerin Cumhurbaşkanı var mı? Onlar dönüp de devletimizin bir Cumhurbaşkanı var, bizim bir derdimize çare olur diyorlar mı? Diyemiyorlar” dedi.