2019 yılı bütçesinde “Cumhurbaşkanı, aile bireyleri, bakmakla yükümlü oldukları kişilerin tedavi, ilaç ve cenaze gideri” olarak 3 milyon TL’lik ödenek ayrıldı

Saray bütçesinde dikkat çeken kalem: Erdoğan ailesi için 3 milyon sağlık ödeneği

SEBAHAT KARAKOYUN sebahatkarakoyun@birgun.net

Yaşanan ekonomik krizin ardından iktidar cephesinden yükselen “tasarruf” çağrılarının aksine yüzde 231 artışla 2,8 milyar lira olarak TBMM’ye sunulan Saray bütçesinde “şaşırtan” büyüklükte harcama kalemleri bulunuyor. TÜİK’in son verilerine göre kişi başına yıllık ortalama bin 524 TL olan sağlık harcamasına karşın 2019 yılı bütçesinde “Cumhurbaşkanı, aile bireyleri, bakmakla yükümlü oldukları kişilerin tedavi, ilaç ve cenaze gideri” olarak 3 milyon TL’lik ödenek ayrıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam eden bütçe görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki yüksek artış oranı ve dikkati çeken bazı harcama kalemleri muhalefeti temsil eden üyelerce gündeme getirildi.

Cumhurbaşkanlığı bütçesi, personel harcamaları, mal ve hizmet alımları, temsil ve tanıtım giderleri tartışma konusu olurken CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, bir başka harcama kalemine dikkati çekti. Şener, bütçede “Cumhurbaşkanı, aile bireyleriyle, bakmakla yükümlü oldukları kişilerin her türlü tedavi, ilaç ve cenaze giderleri” için 3 milyon TL ödenek ayrıldığını vurguladı.

Çocukları, torunları kapsıyor mu?
Şener, SSK ve diğer sosyal güvenlikten yararlananlarda “tedavi, ilaç, cenaze gideri” gibi ödemelerin sadece “bakmakla yükümlü olduğu kişileri” kapsadığına, 18 yaşı geçen ve eğitim yaşamı sona eren çocukların kapsam dışı olduğuna dikkati çekti. Cumhurbaşkanlığı bütçesinde “tedavi ve cenaze giderleri“ için ayrılan ödenekte “aile bireyleri” ifadesinin kullanıldığını vurgulayan Şener, “Çocuklar, torunlar, torunların torunları giriyor mu buna? Nasıl bir harcama usulü var? Ama yıllık 3 milyon lira bir ödenek sağlık ihtiyacı için, bunun büyük bir rakam olduğunu düşünüyorum ve bunun Anayasa’daki 10’uncu maddedeki ‘hiçbir kişiye, aileye, zümreye ve sınıfa imtiyaz tanınamaz” maddesine a uygun olmadığı, biraz da şık olmadığı için değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.