AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019’u beklemeden düğmeye bastı. Saray’daki 'gölge kabine' güçlendirilecek, Bakanlar Kurulu ise 'Hayalet Kabine' haline getirilecek

Saray’da ‘gölge kabine’

SEBAHAT KARAKOYUN
sebahatkarakoyun@birgun.net
@ssenyaprak

AKP'nin başına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, referandumun ardından aceleyle partinin başına geçerek fiili durumunu resmileştirirken, Anayasa’nın yürürlüğe gireceği 2019’u beklemeden Bakanlar Kurulu'nu da “hayalet kabine” haline getirecek.

Erdoğan’ın seçildiği tarihten itibaren aralarında eski vekillerin de yer aldığı Saray danışmanları, önümüzdeki süreçte daha da etkili hale gelecek. Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Anayasa değişikliği başta olmak üzere Beştepe’de kotarılan düzenlemelerden ve alınan kararlardan son dakikada haberdar olan bakanlar, yeni dönemde daha da etkisiz hale gelecek.

Bakanlara ikili denetim

Anayasa’nın referandumun ardından hemen yürürlüğe giren maddeleri çerçevesinde zaman geçirmeden HSK üyelerini belirleyen ve Olağanüstü Kongre ile “resmen” AKP’nin başına geçen Erdoğan, önümüzdeki sürece ilişkin yol haritasını da netleştirdi. Brüksel’e giderken MYK’yi belirledikten sonra atacağı adımlardan söz eden Erdoğan’ın açıklamaları, parlamento gibi Bakanlar Kurulu’nun da Anayasa’nın tümüyle yürürlüğe gireceği 2019’u beklemeden işlevsiz hale getirileceğinin somut ifadesi olarak değerlendirildi.

Tüm bakanlardan 2019’a kadar yol haritalarını belirlemelerini isteyeceğini belirten Erdoğan, bu konuda bakanların belirleyici olmayacağını da açıkça ortaya koydu. Buna göre, bakanları takip için biri Saray diğeri de genel merkezde iki ayrı ekip oluşturulacak. Saray danışmanları gibi bakanların yol haritalarını denetlemek gerekçesiyle oluşturulacak bu ekiplerde yer alacak isimler de Erdoğan’ın çekirdek kadrosunu oluşturacak.

Sır gibi saklanan kadro

Sayıları her geçen gün artan Saray danışmanlarının sayısı ve aldıkları ücret “sır” gibi saklanırken, Saray ve Genel Merkez’deki denetim ekiplerinin de kaç kişiden oluşacağı bilinmiyor.

Anayasa sürecinde öne çıkan Mehmet Uçum, Şükrü Karatepe dışında, ekonomiyle ilgili konularda ön plandaki Yiğit Bulut’un yanı sıra Cemil Ertem son dönemde sık sık medyaya kritik açıklamalarıyla dikkati çekerken, bu isimlerin dışında Saray’da görev yapan danışmanların tam sayısı ve listesi açıklanmıyor. Ancak danışmanların sayısının 30’u aştığı belirtiliyor.