MHP Lideri Bahçeli, 2019’a yönelik yaptığı açıklamaları ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü. İki ismin ortak biçimde hedef aldığı 11. Cumhurbaşkanı Gül’e dair yorumlar ise medyanın gündemindeydi

Saray’da ittifak görüşmesi

2019’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde siyasetin gündemi AKP ve MHP ittifakının girdiği yeni aşamayla hareketlendi. Dün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’la MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, önümüzdeki dönemi konuşmak için bir araya geldi. Diğer yandan bu iki partinin tehdit olarak gördüğü 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e dair iddia ve yorumlar ise hala gündemdeki yerini koruyor.

35 dakikalık görüşme
Bahçeli, geçen günlerde yaptığı “2019’da aday çıkarmayacağız, Erdoğan’ı destekleyeceğiz; yasal düzenleme olursa genel seçimlerde de ittifak yapabiliriz” yönündeki açıklamaları ardından Erdoğan’dan görüşme daveti almıştı. Beklenen görüşme dün Saray’da gerçekleşti. Basına kapalı görüşme 35 dakika sürdü. Erdoğan ve Bahçeli görüşmesinde 2019 Cumhurbaşkanlığı Seçimi için ittifak konusu konuşuldu. İki isim toplantı sonrasında birlikte bir açıklama yapmadı.

Yanıtsız bıraktı
Öte yandan iki ismin önceki günkü grup toplantılarında hedef aldığı 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, söz konusu açıklamalar sonrasında ilk kez basın tarafından görüntülendi. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, memleketi Kayseri'de katıldığı bir cenazeden sonra gazetecilerin karşısına çıktı. Gül, gündeme dair konuşmadı, OHAL'le ilgili soruyu yanıtsız bıraktı.
Gül, Türkiye'nin Paris Büyükelçilği'nde Türk basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda,''OHAL'ler bitmeli, Türkiye'nin geleceği güçlü demokrasi'' demişti.

Gül’e ilk olarak “Yazıklar olsun. Bay Kemal’in kayığına bindiniz” diye tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün yaptığı AKP Meclis Grup Toplantısı konuşmasında da, “Bu trenden düşenler kusura bakmasın düştükleri yerde kalırlar'' diye konuşmuştu.

Gül yorumları ve iddiaları
Öte yandan Gül ile ilgili kulis bilgileri ve yorumlar da sürüyor. Abdullah Gül’e yakınlığıyla bilinen gazeteci Fehmi Koru, dün yazdığı yazısında Erdoğan ve Bahçeli’nin açıklamalarının, “Eğer öyle bir niyeti varsa Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığına yeniden adaylığını koymasını engellemek…” amacı taşıdığını ve “Gül aday olmasın ve bunu daha sonraya bırakmadan, derhal, hemen, şimdi açıklasın…” zorlaması olduğunu yazdı.

***

BBP de Saray ittifakına katıldı

Devlet Bahçeli’nin açıklamaları ve Erdoğan’la görüşmesi ile AKP-MHP ittifakı 2019’daki başkanlık seçimleri için çalışmalarını alenen başlatırken BBP de bu ittifaka dahil oldu. Referandum sürecinde partisinin ağırlıklı görüşüne rağmen ‘Evet’ tavrını benimseyen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, bu ke de “MHP ile AK Partimizin bu birlikteliğinden, işbirliğinden, yakınlaşmasından en üst düzeyde memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Destici, Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Burada gündeme dair soruları yanıtlayan Destici, AKP-MHP ittifakına dair “Biz BBP olarak Türk milliyetçilerinin, muhafazakarların, maneviyatçıların birlikteliğinden işbirliğinden memnuniyet duyduğumuzu, bunu desteklediğimizi, bu işbirliğinin yanında olduğumuzu güçlü bir şekilde ifade etmek istiyorum” dedi. Bu birlikteliğe Saadet Partisi’nin de katılmasını arzu ettiklerini belirten Destici, seçim ittifakına yasal düzenlemenin yanında olduklarını söyledi. İki partinin Cumhurbaşkanlığı seçimleri için şimdiden anlaşmasını ‘çok olumlu bir adım’ olarak gördüklerini söyleyen Destici, “BBP bugüne kadar olduğu gibi bu birlikteliğin yanındadır ve bu birlikteliğe katkı sunmaya devam edecektir. Milliyetçi ve muhafazakar iki siyasi görüşün bir araya gelmesi ve ben inanıyorum ki BBP, SP gibi bu fikriyatın temsilcisi olan siyasi partilerin de katılımıyla inşallah bu blok daha güçlü ve Türkiye’deki bütün bu milliyetçi, muhafazakar, maneviyatçı kesimleri içine alacak hiç kimseyi dışarıda bırakmayacak bir şekilde inkişaf edecek” diye konuştu.