Cumhurbaşkanı Erdoğan için İstanbul’da restore edilen tarihi Vahdettin Köşkü’nün inşaatındaki usulsüzlükler ve haksız kazançlar Sayıştay’ın raporuyla belgelendi

Saray’dan sonra Köşk’ü de şaibeli

NURCAN GÖKDEMİR nurcangokdemir@birgun.net

Çengelköy’deki Vahdettin Köşkü’nün Erdoğan için hazırlanması amacıyla yıkılıp yeniden yapılması sürecinde ünlü ‘’soğan kubbesi’’nin yok edilmesi, ahşap yapının betona dönüştürülmesi ve yeşil dokunun yok edilmesi tartışmalarına Sayıştay’ın saptamalarıyla usulüne uygun olmayan bazı imalatlar da eklendiği belirlendi. Yapının ihale edilerek inşaatın koruma kurulu kararları dikkate alınmadan yapılması, yıkılan köşklerin yerine aslına uygun olmayan yeni yapıların inşa edilmesi, yeraltı otoparkı ve helikopter yapımı ile tarihi dokusu tamamen bozulan Köşk’e yeni eklentilerin yapılması sürecinde yasa ve yönetmeliklerle belirlenen kurallara uyulmadığı ortaya konuldu. İnşaat sürerken bedel tespiti yapılmadan, proje ve programlar revize edilmeden ilave imalatların yapımına karar verildiği ve hak edişlerin ödendiği belirlendi.

***

‘Mevzuata aykırı işlemler’

Bu hak edişlerden birinde fazla ödeme yapıldığı da bildirilen raporda, özetle şu tespitlere yer verildi: ‘’Mukayeseli hesapla değişiklik yapılmasına karar verilen imalatların, mevzuat hükümlerine uygun olarak idareler açısından en uygun fiyatın belirlenmesi gerekmektedir. Bedeli tespit edilmeden, proje ve programları revize edilmeden ilave imalatların yapımına karar verilmesi uygun olmayacağı değerlendirilmektedir. Şirket sorumluluğunda yürütülmekte olan işlerde, ilave işlerin revize proje, iş programı ve mukayeseli hesaplar yapılmadan ilave imalat ve imalat değişikliği onaylarının verilmemesi, yeni birim fiyatın tespitinde idarede veya diğer idarelerde mevcut olan analizlerin kullanılması durumunda da tutanakların düzenlenerek onaylarının alınması önerilir.’’

***

Gerçek maliyet bilinmiyor

1984 yılında ‘’korunması gerekli kültür varlığı’’ olarak tescil edilen Çengelköy Mahallesi’ndeki Vahdettin Köşkü ve bahçesindeki köşkler, Erdoğan’ın Huber Köşkü yerine bu yapıyı kullanmak istemesi üzerine 2012’de restore edilmeye başlandı. TOKİ tarafından 18 Mayıs 2012’de ihalesi yapılan iş, altı firma arasından 47 milyon 725 bin 918,03 TL teklif veren şirkete ihale edildi. Son ihale bedeli 49 milyon 209 bin 628,21 TL olduğu iddia edilen restorasyon sırasında başka kamu kaynaklarından da ödenek aktarıldığı iddia edildiği için kesin bedel tam olarak ortaya çıkmadı. Rapora göre, geçen yılın Mayıs ayında yapılan incelemede, uygulama safhasında sözleşmede bulunmayan yeni işlerin gündeme geldiği belirlendi. Yeraltında inşa edilen iki otopark için olduğu sanılan patlayıcı kullanılmadan kazım işi, helikopter pisti için yapılması planlanan betonarme istinat duvarları, binanın geleneksel kargir ve horasan yapısının yıkılması, basın toplantı salonu yapılması ve diğer bina yapımları için hazırlanan mukayeseli hesap 2 Mayıs 2013’te onaylandı.

***

Hak edişler erken ödendi

Bu ilave işler için şirkete 152 gün süre uzatımı verilerek 25 Temmuz 2014’ün yeni iş bitim tarihi olarak belirlenmesi TOKİ tarafından onaylandı. Bu arada iş programı revize edilmeden hak edişler onaylandı. Vakıf Kültür Varlıkları Uygulama İşleri Genel Şartnamesinin süre uzatımı gündeme geldiğinde revize iş programının idarenin onayına sunulmasını öngördüğü kaydedilen raporda, ‘’İşlerin yürütülmesine esas teşkil eden iş programlarının ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda zamanında revize edilmeleri önerilir’’ denildi.