Saray, hasta tutukluları görmüyor

Hüseyin Şimşek

Cezaevlerinde sağlıksız koşullarda barınmak zorunda kalan, yakalandıkları hastalığa rağmen uzun süre tahliye edilmeyen ve birçoğu ölümlerine kısa bir süre kala serbest bırakılan hasta tutuklulardan Saray’ın haberi yok.

Cezaevlerinde son verilere göre 294 bin 74 hükümlü ve tutuklu bulunurken bunların bin 605’ini hasta mahkûmlar oluşturuyor. Çok sayıda hasta tutuklunun, ‘cezaevinde kalamaz’ raporu ya da ağır hastalıklarına rağmen infazı ertelenmiyor. Durumları kritik seviyeyi aşarak ağırlaşan hasta tutukluları Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından serbest bırakılan mahkûmlara ilişkin verileri sordu. Aydoğan’a yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise bu verileri paylaşmadı. Aydoğan, 25 Kasım’da “Cumhurbaşkanı, bugüne kadar Anayasa’dan aldığı yetki ile kaç hasta tutuklu ve hükümlüyü affetmiştir? Bu kişiler kimlerdir ve hangi suçlardan tutuklanmış ya da hüküm giymiştir?” diye sordu. Fuat Oktay ise soruları, yasal süre geçtikten sonra yanıtladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, CHP’li Aydoğan’ın talep ettiği hiçbir bilgiyi paylaşmadı.

YANIT TEK CÜMLE

Önergeye tek cümlelik yanıt vermekle yetinen Oktay, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’nın 104’üncü maddesi uyarınca, cezası kaldırılan hükümlülere ilişkin kararlar, Resmi Gazete’de yayımlanmaktadır” dedi. Aydoğan, “Hasta tutuklular ya hiç tahliye edilmemekte ya da ölüm sınırına geldiklerinde tahliye edilmektedir. İnsan hakları savunucularının ifadesiyle, bu açıkça ‘yaşam hakkı ihlali’dir” diye konuştu.