AKP’nin savaş politikalarına karşı kurulan Barış Bloku, dün Bakıköy’de binlerce kişinin katılımıyla miting düzenledi. Mitingde hep bir ağızdan barış vurgusu yapıldı

‘Saray için ölmeyelim’

ZEYENP KURAY- GÖKDENİZ YILDIZ

AKP’nin savaş politikalarına karşı kurulan Barış Bloku’nun “AKP savaş istiyor biz barışı biz inşa edeceğiz” çağrısıyla dün bir araya gelen binlerce kişi İstanbul Bakırköy Halk Pazarı’nda toplandı. On binler, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce “ Barış” yazılı dövizleriyle alana gelerek, hep bir ağızdan barış için haykırdı. “Katil Erdoğan” sloganlarının damga vurduğu mitingde, “Saray savaş haklar barış istiyor”, “Kadınlar sana savaş yaptırmayacak”, “Katil devlet hesap verecek” dövizleri taşındı.


Suruç’ta yaşamını yitirenler için saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını yapan Barış Bloku Sözcüsü Gencay Gürsoy, Barış Bloku’nun Türkiye’nin Suriye’ye yönelik savaş politikalarına karşı kurulduğunu belirterek ülkenin siyasi, vicdani ve ahlaki değerler çerçevesinde ikiye ayrıldığını söyledi. Gürsoy, “90’ları aratmayacak sahneler izliyoruz sosyal medyada. Bir polis ‘Ne yaptı ulan bu devlet size’ diyerek elleri arkadan kelepçelenerek yere yatırılmış Kürt gençlerine soruyor. Ne mi yaptı? Dersim, Maraş, Çorum, Sivas, Gazi, Gezi, Roboski, Suruç daha sayalım mı? Savaşın nelere mal olduğunu iyi biliyoruz ve savaşa hayır diyoruz” dedi.

'TERÖRLE ARANA MESAFE KOY'
Mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Sayın Davuoğlu, geçici Başbakan, size sesleniyoruz. Bize oradan sürekli talimat vermekten vazgeç. Bu savaşı başlatan sizsiniz. Sana düşen şey nedir biliyor musun? Terörle arana mesafe koy. Biz sivil siyaset yaptık sizi iktidardan düşürdük. Siz ne yaptınız, silaha sarıldınız. Silahla arasına mesafe koyması gereken AKP’dir” dedi.
Demirtaş, şöyle devam etti: “Ne diyor? ‘Bizler evlatlarımızı feda etmeye hazırız’ diyor. Evlat dedikleri de sizsiniz. Asker anneleri, polis anneleri, gerilla anneleri çıkıp, ‘Bizim sizin iktidarınız uğruna feda edilecek evladımız yok. Biz evladımızı siz saraylarda oturasınız, halka zulüm edesiniz, çalıp çırpasınız diye feda etmeyiz’ demelisiniz. Şu an Türkiye’deki en büyük çılgınlık AKP tarafından dayatılan çılgınlıktır. Başka da savaş dayatan yok.”

'AKP'DEN KURTULACAĞIZ'
Erken seçimden korkmadıklarını da ifade eden Demirtaş, “Halka, sandığa gitmekten korkan namert olsun. Halklarımızı AKP’ye mecbur, mahkum etmemeliyiz. Erken seçim istiyorlarsa, buradan sizlerin huzurunda ifade etmek istiyorum. Erken seçim yaptıklarına onları pişman edeceğiz, pişman. O yüzde 41’i bir daha da bulamayacaklar. Evlatlarımızın kanı üzerinden her gün oy hesabı yapan, her gün anketlerle ‘Yeterince oy almadık. Biraz daha operasyonları tırmandıralım’ diyenler bir daha 41’i rüyalarında bile göremeyecekler. Bizler erken seçimde AKP’den kurtulacağız” diye konuştu.