AKP Kongresi’nde MKYK listesine Erdoğan’ın müdahalesi konuşuluyor. Erdoğan, kendisine yakın isimlerin ağırlıklı olduğu bir listeyle Davutoğlu’na kuşatma uygulayacak

Saray’ın adamları yönetimde

SEBAHAT KARAKOYUN- senyaprak@gmail.com

Hazırladığı Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) listesine direnen Ahmet Davutoğlu’nu Binali Yıldırım’ın genel başkan adaylığıyla tehdit eden Erdoğan, amacına ulaştı ve Saray, kabineden sonra bugün AKP Kongresi’ne sunulacak MKYK listesine de damgasını vurdu. Erdoğan’ın sağ kolu Mücahit Aslan ile danışmanı Burhan Kuzu’nun MKYK’da yer alacağına kesin gözüyle bakılıyor, damadı Berat Albayrak’ın listede yer almasının da sürpriz olmayacağı konuşuluyor.

AKP’de bugün yapılacak kongre öncesinde yaşanan liste krizi, Saray istediğini kabul ettirince çözüldü. Hazırladığı MKYK listesiyle Davutoğlu’nun direncini kırmak için son dakikada eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın adaylığını gündeme getiren Erdoğan’ın resti etkili oldu. Son dakikada bir sürprizle karşılaşma olasılığına karşın Binali Yıldırım’ın imza toplamaya dün de devam ettiği öğrenildi.

Davutoğlu’nu kuşatma
Alınan bilgiye göre, bir önceki kongrede Abdullah Gül’ün ekibini tasfiye eden Erdoğan, bu kongrede de görevi devrettiğinden bu yana zaman zaman sorun yaşadığı Davutoğlu’na, kendisine yakın isimlerin ağırlıklı olduğu bir MKYK ile kuşatma uygulayacak. MKYK’deki Ömer Çelik, Nihat Zeybekci, Mustafa Şentop’un başını çektiği Saray’a çok yakın isimlere yenileri eklenecek. Son anda genel başkan adaylığı gündeme gelen Binali Yıldırım’ın yanı sıra Erdoğan’ın danışmanlığını yapan Burhan Kuzu ile sağ kolu ve gizli kasası olarak bilinen Mücahit Aslan’ın MKYK’de yer alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın listede yer almasının de sürpriz olmayacağı konuşuluyor.

Yıldırım’a Elvan jesti
Bu arada Erdoğan’ın Davutoğlu’nu “tehdit” için öne sürdüğü Binali Yıldırım’ın kavgalı olduğu eski Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın üstü bir kez daha çizildi. Binali Yıldırım’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmasının ardından bakanlık görevini devralan Elvan, bakanlıkta tasfiyeye girişmişti. Bakanlıktaki ekibinin tasfiyesi üzerine Lütfi Elvan’la ilişkileri gerilen Binali Yıldırım’ın bastırdığı bildirilirken,Davutoğlu’nun ısrarına rağmen Elvan’ın MKYK’de yer almayacağı belirtiliyor. İsmi daha önce de seçim hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak geçen Elvan, Saray’ın müdahalesiyle kabine dışı kalmıştı.

Ağbaba: Erdoğan Evren’le yarışıyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, bugün sokağa çıkma yasakları, olağanüstü hal ilanları, sivil vatandaşların katliamı ile 12 Eylül’ü aratmayan adı konulmamış bir rejim olduğunu belirterek, "AKP kendini 12 Eylül’e o kadar borçlu hissetti ki olağan kongresini 12 Eylül tarihinde yapmaya karar vererek adeta minnetini sundu. 13 yıllık AKP iktidarları döneminde ülkeyi yaşanmaz bir hale getirme konusunda Erdoğan, Evren ile yarıştı" dedi.

Kongreye Gül katılmıyor
AKP Sözcüsü Beşir Atalay, kongrede tek adaylarının Ahmet Davutoğlu olduğunu ve tek MKYK listesiyle kongre yapacaklarını söyledi. Atalay, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü telefonla arayarak davet ettiğini ancak Gül’ün katılamayacağını belirtti.