Her kriz döneminde yeni bir hikâye ortaya atan Saray yönetiminin son icraatı dış güçlere karşı ‘ekonomik kurtuluş savaşı’ verildiği iddiası oldu. Area’nın araştırmasına göre halkın yüzde 61,7’si ekonomik kurtuluş savaşı söylemine inanmıyor. Faiz politikasını yanlış bulanlar ise yüzde 67,4.

Saray’ın hikâyesi halkı ikna etmedi

POLİTİKA SERVİSİ

Sorunlara çözüm üretemeyen Saray yönetimi her kriz döneminde yeni bir hikâyeye sığınıyor. Geçim sıkıntısıyla boğuşan halk, sokaklardan ve miting meydanlarından ‘hükümet istifa’ çağrısı yaparken Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki kötü gidişatı dış güçlere bağlayarak ‘ekonomik kurtuluş savaşı’ verdiklerini iddia etti. Ancak son dönem hükümetin neredeyse hiçbir politikasını onaylamayan yurttaşlar, ekonomik kurtuluş savaşı söylemine de inanmadı.
Area Araştırma’nın son anketinde yurttaşlara "AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomideki kötü gidişatı dış güçlere bağlayarak ‘Ekonomik Kurtuluş Savaşı veriyoruz’ açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu yöneltildi. Katılımcıların yalnızca yüzde 33’5’i bu söyleme katıldığını belirtirken yüzde 61,7’si ‘Katılmıyorum’ yanıtını verdi. ‘Fikrim yok’ diyenler ise yüzde 4,8 oldu. Bu soruya iktidar ortağı MHP seçmeninin de yüzde 43’ü katılmadığını ifade etti. Öte yandan hükümetin ekonomi politikasını başarısız bulanların oranının yüzde 77,4’e yükselmesi de dikkat çekti.

KUR POLİTİKASI DOĞRU DEĞİL

Ankette katılımcılara ayrıca "Hükümetin uygulamaya koyduğu ‘yüksek kur - düşük faiz politikası’ ile yatırımın ve istihdamın artacağını düşünüyor musunuz?" sorusu da yöneltildi. Halkın bu politikaya da pirim vermediği görüldü. Soruya yüzde 67,4 oranında ‘Hayır’ yanıtı verilirken, ‘Evet’ diyenlerin oranı sadece yüzde 21,2 oldu. ‘Fikrim yok’ diyenlerin oranı ise yüzde 11,4 olarak belirtildi. MHP’li seçmenin bu soruya verdiği yanıt da dikkat çekti. MHP’lilerin yüzde 50,4’ü, AKP’li seçmenin ise yüzde 20,8’i söz konusu soruya ‘Hayır’ yanıtını verdi.

Araştırmada bir başka dikkat çeken başlık ise muhalefetin erken seçim çağrısı oldu. Ankette "Sizce erken genel seçime ihtiyaç var mıdır?" şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 58,6’sı "Evet" yanıtını verdi. "Hayır" diyenlerin oranı yüzde 36,7 olurken, "Fikrim yok" diyenlerin oranı yüzde 4,7’de kaldı. Erken seçime ihtiyaç olduğunu söyleyen MHP’li seçmenin oranı yüzde 31,4’ü buldu.

saray-in-hikayesi-halki-ikna-etmedi-952736-1.

***

Millet İttifakı 3 puan önde

Area Araştırma, Kasım 2021 tarihli ‘Türkiye Siyasi Gündem Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırma 26-30 Kasım tarihleri arasında 12 ilde gerçekleştirildi. 18 yaş ve üzeri 1514 kişi ile yüz yüze anket yöntemiyle yapılan araştırmanın hata payı yüzde 2,52 olarak hesaplandı. Araştırmada katılımcılara "Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu da yöneltildi. Millet İttifakı’nın oy oranı yüzde 42,2 oldu ve yüzde 39,1 oy oranına sahip Cumhur İttifakı’nı geride bıraktı. AKP’deki erime de dikkati çekti. Ekimde yüzde 34,7 oy oranına sahip AKP, son ankette yüzde 30’a düştü.

***

Halkın rızasını alamıyorlar

Son dönem yayınlanan anketler, hükümetin halkın rızasını hemen hiçbir konuda alamadığını da göstermişti. KONDA’nın araştırmasında İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını onaylayanların oranı yalnızca yüzde 7’de kalmış, kayyum olarak atanan rektör Melih Bulu’ya karşı Boğaziçi öğrencilerinin haklı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 67’yi bulmuştu. MetroPOLL’ün araştırmasında ise toplumun yüzde 80.7’si Diyanet’in ve din adamlarının siyasetle uğraşmasına karşı çıkmıştı. Bu oran AKP’de bile yüzde 71.6 olmuştu.