Ankara ile Erivan arasında gelişen normalleşme adımlarını değerlendiren yazar Kürkçügil, “Türkiye’nin beklentisi Ermenistan üzerinden bir koridor açılması. Ancak böyle bir şeyin gerçekleşme ihtimali düşük” dedi.

Saray’ın koridor hamlesi tutmaz

Politika Servisi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Brüksel’de gerçekleştirdiği görüşmede normalleşme adımları atılması için mutabakat sağlandı. Geçen yıl 44 gün süren Karabağ Savaşı'nın ardından Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Putin ile üçlü bir görüşme gerçekleştiren Paşinyan ve Aliyev, ikinci kez bir araya geldi.

Görüşmede yer alan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, "Sınır ve gümrük kontrolleri için uygun düzenlemeler yapılarak demir yolu hatlarının restorasyonunun gerçekleştirilmesi yoluyla ilerlemek adına mütekabiliyet ilkesi temelinde mutabakata varıldı" dedi. AB Konseyi'nden üçlü görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada, Aliyev ve Paşinyan'ın 9 Kasım 2020 ve 11 Ocak 2021'de imzaladıkları üçlü ortak bildirilere uyacaklarını teyit ettikleri bildirildi.

ANLAŞMAYI ONAYLADI

Görüşmenin ardından açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, “Brüksel’de, Azerbaycan devlet başkanı ile görüşme sırasında Yerask, Culfa, Ordubad, Meğri, Horadiz demiryolunun inşasına ilişkin anlaşmayı onayladık” dedi.

Ermenistan-Azerbaycan liderlerinin görüşmesinin ardından Türkiye-Ermenistan ilişkileri için de normalleşme adımları atılacağı belirtildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada Ermenistan ile normalleşme sürecinin başlayacağını ifade etti. Bu kapsamda Türkiye'nin eski Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın Ermenistan Özel Temsilcisi olarak görevlendirileceği açıklandı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkileri normalleştirme sürecini görüşmek üzere karşılıklı özel temsilci atama kararını memnuniyetle karşıladığı duyuruldu.

ÖNCE ÜÇ ÜLKE ANLAŞMALI

Süreci değerlendiren yazar Masis Kürkçügil, normalleşme adımları ile ilgili önce Moskova, Bakü ve Erivan’ın anlaşması gerektiğini ifade ederek, “Türkiye’nin beklentisi Ermenistan üzerinden bir koridor açılması. Beklenti oradan Türki ülkelerle bağlantı sağlanması. Ancak böyle bir şeyin gerçekleşme ihtimali oldukça düşük” dedi. Karabağ’da Türkiye’nin pozisyonunun belli olduğunu ifade eden Kürkçügil, şöyle dedi:

“Burada bir temsilcilik açılması vesaire konuşuluyor. Türkiye-Ermenistan arasında charter uçuşlar eskiden de vardı. Şu anda belirgin ciddiye alınabilecek bir durum söz konusu değil. Ermenistan ticaretinin önemli kısmı Türkiye’yle. Ancak Gürcistan üzerinden yapılıyor. Normalleşme sürecinde belirleyici olan ülke Rusya’dır. Savaşı bir yere kadar sürdürdüler, ardından Rusya ‘yeter’ dedi. Başından itibaren Azerbaycan’ın İsrail ile yakın ilişkisi var. Her ne kadar Avrasyacılar Azerbaycan’ı Türkiye ile birlikte Avrasya içinde düşünüyorlarsa da siyaseten öyle değil. İran’la ilişkileri de İsrail ile olan iyi ilişkilerinden dolayı bozuldu. Azerbaycan çok zengin yeraltı kaynaklarına sahip. Bunları da ancak batıya satabilir. Rus askeri Karabağ’a yerleşmiş durumda. Ermenistan sınırlarını Rus askerleri koruyor. Putin istediği zaman ikisini de çağırıyor ve görüşüyor. Türkiye’de Ermenistan’ın zaten bir temsilciliği var. Bu yeni bir durum değil. Bir ilişki var. Diplomatik değil ticari bir ilişki olarak addediliyor. Karşılıklı talepler var, Erdoğan bunu kullanır. Ermenistan, kendi toprağı üzerinden bir geçiş tüneli yapılmasını istemez.”