Yöneylem’in eylül ayı araştırması halkın Saray’a sırt çevirdiğini gösterdi. Araştırmaya göre seçmenin yüzde 56’sı “Erdoğan’a asla oy vermem” diyor. Halkın yüzde 55’i ise sosyal medya düzenlemesine karşı çıkıyor.

Saray’ın şansı yok

POLİTİKA SERVİSİ

Yurttaşların iktidardan duyduğu rahatsızlık kamuoyu yoklamalarına yansıyor. Yöneylem’in eylül ayı Türkiye Siyaset Paneli araştırması halkın Saray’a sırtını döndüğünü bir kez daha gösterdi. Ankete göre yüzde 56 AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘asla oy vermem’ diyor. Olası bir Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Erdoğan’ı geçiyor. Yurttaşın yüzde 55’si ise sosyal medya düzenlemesine karşı çıkıyor.

“Bu pazar milletvekili seçimi yapılacak olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusuna Türkiye genelinde seçmenlerin yüzde 26,8’i AKP’yi, yüzde 21,3’ü CHP’yi, yüzde 10,6’sı İYİ Parti’yi, yüzde 8,5’i HDP’yi ve yüzde 6,7’si MHP’yi destekleyeceği yanıtını verdi. Erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 54, erken seçimi gereksiz bulanların oranı yüzde 39 olarak yansıdı. “Meclis’te çoğunluğu Cumhur İttifakı mı, muhalefet partileri mi kazanır?” sorusuna ise seçmenlerin yüzde 53,2’si muhalefet partileri yanıtını verdi. Cumhur İttifakı diyenlerin oranı yüzde 46,8’de kaldı.

KEMAL KILIÇDAROĞLU, ERDOĞAN'IN ÖNÜNDE

“Kendi oy verme davranışınız bir yana sizce önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olsa seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan mı muhalefet adayı mı kazanır?” sorusuna seçmenlerin yüzde 60,7’si muhalefetin Erdoğan karşısında seçimi kazanacağını düşündüğünü vurguladı. Seçimi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanacağını düşünenlerin oranı ise yüzde sadece 39,3 olarak yansıdı. Ankette seçmenlerin yüzde 57,8’i “Türkiye kötü yönetiliyor” derken, yüzde 26’sı “iyi yönetiliyor” yanıtını verdi. Kötü yönetim Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilendirilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde “asla oy vermem” diyenlerin oranı yüzde 56 oldu.

Ankete göre CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası bir cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı 0,6 puan geride bıraktığı görüldü. Ocak’ta seçmen desteği yüzde 29 olarak ölçülen Kılıçdaroğlu, Ağustos ayı itibariyle Erdoğan karşısında yüzde 43’ü yükseldi. Araştırmaya göre Erdoğan’a ABB Başkanı Mansur Yavaş 19 puan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 11 puan, İYİ Parti lideri Meral Akşener ise 7 puan üstünlük sağlıyor.

‘SOSYAL MEDYAYA DOKUNMA' UYARISI

Anketin en dikkat çeken noktalarından biri ise Erdoğan’ın sosyal medyaya ilişkin açıklamaları oldu. Seçmenlere “sosyal medyanın kısıtlanması/kontrol edilmesiyle ilgili yasal düzenleme yapılmasını destekliyor musunuz?” sorusuna yüzde 55’lik kesim karşı olduğunu, yüzde 39’luk bir kesim ise sosyal medyanın kısıtlanmasını desteklediğini ifade etti.

***

Millet İttifakı 8 puan önde

MetroPOLL, eylül ayında yaptığı ‘Türkiye’nin Nabzı’ araştırmasının ittifaklarla ilgili kısmını yayımladı. Araştırmada katılımcılara "Hangi ittifaka daha yakınsınız?" sorusu soruldu. Katılımcıların yüzde 44’ü Millet İttifakı’na, yüzde 38’i Cumhur İttifakı’na yakın olduğunu söyledi. "İki ittifaka da yakın değilim ama Millet’i tercih ederim" diyenlerin oranı yüzde 5, "Cumhur’u tercih ederim" diyenlerin oranı yüzde 2,6 olarak hesaplandı. Böylece Millet İttifakı’nın toplam oy oranı yüzde 48,7, Cumhur İttifakı’nın toplam oy oranı ise yüzde 40,8 oldu.

Millet İttifakı bu oranla yıl başından beri en yüksek oy oranını yakalamış oldu. İttifak sorusuna yanıt verenlerin partilere göre dağılımı da hesaplandı. "Bu pazar seçim olsa AK Parti’ye oy veririm" diyenlerin yüzde 5,6’sı Millet İttifakı’na yakın olduğunu söyledi.