Google Play Store
App Store

Uzun süredir internete yönelik sansür yasası hazırlama girişiminde bulunan iktidar, çalışmalarını tamamladı. AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal yasada internet haber mecralarıyla ilgili de düzenleme olduğunu açıkladı.

Saray’ın sansür taslağı hazır

Politika Servisi

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, dijital platformlara dair tasarı ile ilgili 8 aydır çalıştıklarını ifade etti. Söz konusu çalışmada AB ve ABD hattını temel aldıklarını ifade eden Ünal, temel insan haklarını, kişisel verileri, özel hayatın dokunulmazlığını koruyacak; çocuklara ve gençlere bu konuda daha güvenli, daha özgür bir internet ortamı yaratacaklarını savundu. AB'nin 23 Nisan 2022'de kabul ettiği Dijital Hizmetler Yasası'nı AKP'nin son aşamaya getirdiği yasa teklifine aynen ekleyeceklerini belirten Ünal, "Platformlar, bildirilen yasa dışı ürün veya hizmet içeriğini hızla kaldırmak zorunda kalacak. Dijital platformlarda dezenformasyon önlenecek" dedi.

İnternette yayın yapan haber mecralarıyla ilgili düzenlemelerin de taslakta yer aldığını kaydeden Ünal, “Diğer basın emekçilerinin sahip olduğu haklara internet medyası da sahip olacak. 5651 sayılı internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun. AB'nin üzerinde anlaşmaya vardığı Dijital Hizmetler Yasası'nı 5651 Sayılı Yasa ile birleştirmeyi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Ünal, dezenformasyon ile ilgili yasal düzenleme üzerinde Cumhur İttifakı olarak mutabakat sağlandığını belirterek, "Külliye'den taslak bize, Meclis'e geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız bu taslağı Sayın Devlet Bahçeli'ye verdi. Sayın Bahçeli de Sayın Erkan Akçay ve Feti Yıldız'ı görevlendirdiler. Salı günü bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda taslak üzerinde genel bir mutabakat sağlandı. Önümüzdeki günlerde bir toplantı daha gerçekleştireceğiz. Ondan sonra biz de hızla bu düzenlemeyi TBMM'ye sunacağız" dedi.

'ÖZGÜRLÜĞÜ SINIRLAYAN BİR TASLAK YOLDA'

Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, söz konusu hazırlığı değerlendirerek, “Mahir Ünal'ın yaptığı açıklamaya göre söz konusu taslak doğrudan Cumhurbaşkanlığından geliyor. İktidarın tek elinden çıkan bu metinle, dezenformasyona ilişkin ciddi düzenlemeler yapılması bekleniyor. Basın meslek örgütlerine sorulmadan hazırlanan taslaktan hayır beklemiyoruz. Henüz TBMM’ye sunulmuş bir taslak yok ancak yapılan açıklamalardan önümüzdeki günlerde her ne kadar internet medyasında çalışan gazetecilerin haklarının eşitlenmesine dair bir düzenlemeden söz ediliyorsa da basın özgürlüğünü sınırlayan bir taslakla karşılaşacağımız anlaşılıyor” dedi.