Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın mimarı Can Gökoğuz’un Gökçek döneminde belediyeden satın aldığı arsanın imar planları dört kez değiştirildi. İmar rantını TMMOB engelledi. Gökoğuz ise "Arazi hoşumuza gidiyordu" dedi.

Saray mimarının imar rantı hevesi

İsmail ARI

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın mimarı Can Gökoğuz’a ait arazi için defalarca imar planı değişikliği yapıldığı açığa çıktı.

Gökoğuz, görevinden istifa ettirilen AKP’li Melih Gökçek döneminde, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) Çankaya ilçesine bağlı Çayyolu Mahallesi’nde bulunan 2 bin 750 metrekare büyüklüğündeki arazisini satın aldı. Gökoğuz’un satın aldığı arazinin imar rantı olarak yorumlanan plan değişikliklerine ise her seferinde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) açtığı davalarla engel oldu.


İLK DEĞİŞİKLİK 2010 YILINDA

Kaçak Saray’ın mimarı Gökoğuz’un arsası 2010 yılında "Ticaret alanı” kullanımından, “Akaryakıt ve LPG Satış ve Servis İstasyonu" kullanımına dönüştürüldü. Ancak emsal artışı da (inşaat alanı) sağlanan arazinin planı, TMMOB’nin açtığı davayla 2012 yılında iptal edildi.

Planların iptal edilmesinin ardından plansız kalan arazi için AKP’li Melih Gökçek yönetimindeki ABB, 2014 yılında için ikinci kez imar planı hazırladı. Arazinin planları yine TMMOB’nin açtığı davayla iptal edildi.

Gökoğuz’un arsasının planları 2015 yılında üçüncü kez değiştirildi. Bu sefer de arazi yine emsal (inşaat alanı) artışı sağlanarak "Merkezi İş Alanı, Ticaret, Hizmet, Turizm Alanına” dönüştürüldü. Ancak bu planlar yine TMMOB’nin “söz konusu yapılaşma koşullarının çevredeki konut dokusuyla uyumsuz olduğu” gerekçesiyle açtığı davayla 2017 yılında iptal edildi.

2018 yılında yine AKP yönetimindeki ABB tarafından Gökoğuz’un arazisinin imar planları dördüncü kez değiştirildi. Ancak TMMOB’nin açtığı davayla imar planları 2019 yılında Ankara 23’üncü İdare Mahkemesi’nin kararıyla dördüncü kez iptal edildi.

RANT ISRARI SONA ERDİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2019 yılındaki yerel seçimlerde Millet İttifakı’na geçmesiyle imar rantı ısrarı da sona ermiş oldu. Ancak hazırlanan her plan iptal edildiği için yeniden imar planlarının hazırlanması gerekiyordu. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ocak ayı oturumunda, “planların iptaline yönelik gerekçeler ve mahkeme kararları doğrultusunda; plansız kalan parselin ilk planlama kararlarına geri dönülmesi ve bu yolla tekrar planlı hale gelmesinin uygun olduğu, görüş ve kanaatine varıldığı” belirtildi.

Böylece Belediye Meclisi kararıyla Gökoğuz’un arazisi için yeni bir imar planı hazırlandı. Arazinin planları yeniden, imar rantı sağlanmadan önceki haline dönüştürüldü. "Ticaret Alanı" kullanımına dönüştürülen ve emsal (inşaat alanı) artışı da sağlanmayan imar planları, Belediye Meclisi’nde kabul edildi.

HOŞUMUZA GİDİYORDU

Kaçak Saray’ın dışında aynı zamanda AKP Genel Merkezi’nin de mimarı olan Can Gökoğuz, BirGün’e yaptığı açıklamada, arazinin imar planlarının imar rantına neden olacak şekilde tam dört defa değiştirilmesini şöyle savundu:

“İmar planı değişikliği bizim talebimiz değildi. Arsayı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesine girip aldım. Benim rant amacım yok… Ömrümden 6 yıl çalındı. Benim mağduriyetim de var ve en sonunda ben de arazinin ilk planları neyse dönülsün dedim. Çok hoşumuza giden bir araziydi burası. Araziye galeri, otomobil servisi yaptırmak istiyorduk. Sonra bu hukuki şeyler olunca süreci durdurduk.”