Washington’dan Ankara’ya, Rusya’dan yeni bir S-400 alımı yapılmaması konusunda uyarılar geliyor. Rusya ile temaslarını sürdürürken ABD’ye de sırt çeviremeyen Saray yönetimi ise NATO sevdasından vazgeçemiyor.

Saray, NATO’dan vazgeçemiyor

POLİTİKA SERVİSİ

Dış politikada yaşanan başarısızlık Ankara’yı arayıştan arayışa itiyor. Güç dengeleri arasında sıkışan Saray yönetimi ABD ve Rusya arasında gelgitler yaşıyor. Düne kadar sıkıntı yaşanan ülkelere karşı işbirliği arayışları sürerken her fırsatta Batı’ya Türkiye’nin bir NATO üyesi olduğu mesajı veriliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soçi’de Rusya lideri Vladimir Putin ile görüşmesi hakkında konuşan konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Türkiye’yi Rusya’dan silah satın almaya devam etmesi durumunda, Ankara ile ikili ilişkilerin daha fazla riske gireceği konusunda uyardı. Sherman, "Türkiye’yi her düzeyde ve her fırsatta S-400 sistemini elinde tutmamaya ve ilave Rus askeri teçhizatı satın almaktan kaçınmaya çağırdık" dedi.


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Alman Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada Türkiye’nin güçlü bir NATO üyesi olduğunu ve ‘ittifaka kayıtsız şartsız bağlı olduğunu’ söyleyerek, “Birçok NATO misyonuna da katkı sağladık. NATO’yu güçlü bir İttifak olarak görmek istiyoruz. Üye ülkeler arasındaki sorunlar NATO’yu zayıflatmamalıdır” ifadelerini kullandı.

İlişkilerin son dönem yumuşama gösterdiği Mısır’la da temaslar sürüyor. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Türkiye ile ülkesi arasındaki ilişkilerin olumlu gelişme gösterdiğini bildirdi. MBC Mısır televizyon kanalında Amr Edib’in programına telefonla bağlanan Şukri, "Devam etmesini umduğumuz gelişmeler var" dedi. Şukri, Türkiye ve Mısır arasındaki istikşafi istişarelerin ikinci turunda ikili ilişkiler ve bölgesel meselelerin ele alındığını ve bir değerlendirme yapıldığını kaydetti. Türkiye ve Mısır yetkilileri arasındaki istikşafi istişarelerin ikinci turunun ardından 8 Eylül’de Bloomberg televizyonuna konuşan Şukri, ülkesinin Türkiye ile "normal ilişkiler kurmak için bir formül arayışında" olduğunu söylemişti.

IRAK VE LİBYA İLE İŞBİRLİĞİ YAPACAK

Öte yandan Türkiye, Irak ve Libya ile kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede iş birliği yapılacağı açıklandı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) - Türk Mali İstihbarat Birimi ile Irak Karapara Aklama ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadele (AML/CFT) Ofisi - Irak Mali İstihbarat Birimi arasında karapara aklama, bağlantılı öncül suçlar ve terörizmin finansmanı ile ilgili finansal istihbarat değişiminde iş birliği yapılmasına dair mutabakat muhtırası yürürlüğe konuldu.