23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yurt genelinde coşkuyla kutlandı. Siyasiler, makam koltuklarını çocuklara bırakırken etkinlikler ve kutlamalar da gün boyu sürdü. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Anıtkabir’deki törene yine katılmadı.

Saray rejimine inat meydanlar doldu taştı
Ankara. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi 

Bu yıl 103’üncü yılı kutlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) kuruluşu ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri birçok kentte renkli görüntülere sahne oldu. 

Ankara’daki kutlamaların adresi Anıtkabir oldu. Parti liderlerinin katıldığı Anıtkabir’deki törene, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu yıl da katılmadı. Törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP, CHP ve İYİ Parti grup başkanvekilleri katıldı. Resmi törenlerin ardından ziyarete açılan Anıtkabir, sağanak yağışa rağmen ziyaretçi akını ile doldu taştı. On binler, Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla Ata’nın huzuruna çıktı. Kılıçdaroğlu, Anıtkabir’deki törenin ardından TBMM’deki makamında çocuklarla bir araya geldi. Depremzede çocuklarla da görüşen Kılıçdaroğlu, çocuklarla sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

2014 yılında Cumhurbaşkanı seçilen ve o tarihten bu yana Anıtkabir’de düzenlenen 23 Nisan törenlerine katılmayan Erdoğan, İstanbul’daki Dolmabahçe Ofisi’nde çocuklarla bir araya geldi. 

ÇOCUKLARA SİYASET YAPTI

Çocuk bayramında bile siyaset yapan Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu hedef aldı. 23 Nisan programı kapsamında konuşma yapan çocuğa Erdoğan, "Bu kadar mı? Ama enerjide ben biliyorum ki siz çok gayretlisiniz. Hele hele şimdi Karadeniz gazını çıkardınız ki... Karadeniz gazıyla artık dışa bağımlılıktan yavaş yavaş kurtuluyoruz. Ama Sayın Bakanım bu muhafelet, bizim dilimizden anlamıyor ya... Napıcaz onları?" demesi dikkat çekti.

SON KEZ SESLENDİLER

TBMM Genel Kurulu’nda ise 23 Nisan Çocuk Özel Oturumu yapıldı. Aralarında deprem bölgesinden gelenlerin de bulunduğu çocuklar milletvekili koltuklarına oturarak genel kurul çalışmalarını izledi. Genel Kurulu son kez yöneten Şentop’un ardından, Kılıçdaroğlu da milletvekili sıfatıyla son kez Genel Kurul’a hitaben konuşma yaptı. Özel oturumda konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç "Birkaç ay sonra geride bırakacağımız Cumhuriyet’in ilk yüzyılı sorunların, krizlerin yüzyılı oldu; ikinci yüzyıl çözümlerin, demokrasinin yüzyılı olacaktır ve bizler bunun için elimizden geleni yapacağız" dedi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş da “Bu 23 Nisan Cumhurbaşkanı sıfatı taşıyan birisinin halk iradesine saygısızlık ettiği son 23 Nisan olacak” diye konuştu.

MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Yurt genelinde birçok kentte gün boyu coşkulu kutlamalar ve etkinlikler düzenlendi. Etkinlikler kapsamında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saraçhane’deki İBB’nin ana yerleşkesindeki başkanlık koltuğunu Eyüpsultan Nejat Sabuncu İlkokulu 2. sınıf öğrencisi Ecrin Palta’ya devretti. Palta’nın ilk talimatı, sert malzemeyle kaplı okul zemininin, renkli ve yumuşak bir zemine dönüştürülmesi oldu. İmamoğlu daha sonra Maltepe’de düzenlenen 23 Nisan etkinliklerine katıldı. Burada konuşan İmamoğlu “Türkiye Millet Meclisi’nin üstünde hiç kimse olamaz. İşte biz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yani ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diyen o iradenin, o kaidenin evlatlarıyız. Sonsuza dek bunu koruyacağız. Milletin sesini kimsenin kısmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de makamında çocukları ağırladı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da koltuğunu 4. sınıf öğrencisi Mehmet Cafri’ye devretti. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Hatay’ın Samandağ ilçesinde çocuklarla bir araya geldi.