Rajapaksa ailesi yönetimindeki Sri Lanka’da derinleşen ekonomik krize karşı dört aydır protesto gösterileri yapan halk, sarayı işgal etti. Devlet Başkanı Rajapaksa kaçarken, Başbakan istifa edeceğini duyurdu.

Saraylar da çöker saltanatlarınız da
Kolombo’da ülkenin resmen iflas edildiğinin açıklanmasının ardından halk, devlet başkanlığı sarayı işgal etti. (Fotoğraf: İHA)

Dış Haberler

Ekonomik kriz nedeniyle hayat şartlarının ağırlaştığı Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da halk, devlet başkanlığı Saray’ını işgal etti. Ellerinde siyah bayraklar taşıyan ve ülke genelinden gelen binlerce eylemci, protesto nedeniyle akşam sokağa çıkma yasağı ilan edilen ancak daha sonra kaldırılan Kolombo'da bir araya geldi. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşke çevresindeki barikatları aştı, Rajapaksa kaçtı. Edinilen bilgilere göre halk Kolombo'daki cumhurbaşkanlığı yerleşkesine baskın yapmaya çalışırken konutundan kaçan cumhurbaşkanının güvenli bir yere götürülürken Başbakan Ranil Wickremesinghe, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada istifa edeceğini duyurdu. Sri Lanka Başbakanı, Devlet Başkanı Rajapaksa'nın kaçmasının ardından acil kabine toplantısı düzenledi.

HAVUZ KEYFİ

Yoksullukla mücadele eden halk şatafat içindeki Saray’da keyif yaptı. Polis, devlet başkanlığı yerleşkesine giren protestocuları dağıtmak için havaya ateş açtı. Reuters’a konuşan hastane kaynakları, protestolarda ikisi polis, en az 21 kişinin yaralandığını söyledi. Kolombo ve civarında önceki gün yerel saatle 21.00'da uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı, muhalif siyasetçiler ve avukatların itirazı nedeniyle sabah kaldırılmıştı. Sri Lanka anayasasına göre, kendi rızasıyla istifa etmediği sürece bir devlet başkanının görevden alınması neredeyse imkânsız.

ÇAY ÜLKESİ SRİ LANKA

Hindistan'ın 31 kilometre güneyinde, Hint Okyanusu'ndaki ada ülkesi Sri Lanka, haritadaki şekli nedeniyle halk arasında "Hindistan'ın gözyaşı" olarak anılıyor. Çay, ülkede ana geçim kaynağı. Başkenti Kolombo olan ülkenin nüfusu yaklaşık 22 milyon. Halkın yüzde 74'ü Seylanca, yüzde 18'i Tamilce konuşuyor.

saraylar-da-coker-saltanatlariniz-da-1039049-1.

NE OLMUŞTU?

Resmen iflası açıklanan IMF’nin kıskacındaki ülkede Rajapaksa klanın kötü yönetimine karşı halk, aylardır sokakta. Rajapaksa diktatörlüğü, Mahinda Rajapaksa’nın 1970’de milletvekili seçilmesiyle başladı. Rajapaksa ailesi hükümetin pek çok farklı yönetim kadrolarında yer aldı. Zamanla aile diktatörlüğüne dönüşen hükümet, Gotabaya Rajapaksa 2019’da bu yana Devlet Başkanlığı yapıyor. Ekonomik krizin derinleşmesiyle siyasi kriz de büyüdü. 16 Mart’ta başlayan protestoların hedefinde ülkedeki önemli siyasi pozisyonları tutmuş Rajapaksa ailesi ve geleneksel siyasi yöneticiler var. 31 Mart’ta halk, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın özel konutuna saldırdı. Saldırının ardından başkent Kolombo’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 1 Nisan’da OHAL kararı alınsa da istifa furyası başladı. 3 Nisan’da istifa eden 26 bakan arasında Tarım Bakanı Chamal Rajapaksa ve Başbakan Rajapaksa’nın oğlu Gençlik ve Spor Bakanı Namal Rajapaksa da yer aldı. 9 Mayıs’ta Sri Lanka Başbakanı Mahinda Rajapaksa da istifa etti, kabine feshedildi. Ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve hükümet, protestocular arasında çıkan çatışmada aralarında iktidar partisi milletvekilinin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı. Devlet Başkanı Rajapaksa’nın en küçük kardeşi Basil Rajapaksa da 9 Haziran’da parlamento üyeliğinden istifa etti. Eski Maliye Bakanı Basil Rajapaksa, “Ben göreve geldiğimde zaten kriz vardı” dedi. Nakit sıkıntısı çeken ülkenin yakıt sevkiyatlarını durdurması, okulları kapatmaya zorlaması ve temel hizmetler için benzin ve mazot dağıtımı yapması nedeniyle son haftalarda yaşanan kriz daha da kötüleşti.