Erdoğan’ın Vahdettin Köşkü’nü kullanacak olması kesinleşti. CHP’li Çetin,  “Bu sarayları meraktan mı kullanıyorlar, yoksa tahrip etmek için mi” dedi

Saraylar özel mülkü oldu

NURCAN GÖKDEMİR

Recep Tayyip Erdoğan’ın saraylara olan merakın biliniyor. Erdoğan’ın mekanlar dışında bu yapılardaki tarihi eserleri de kullandığı bildirildi. Erdoğan’ın saray merakı Atatürk Orman Çiftliği’nde inşa ettirilen bin odalı saray görünümlü binanın yanı sıra Boğaz manzaralı Vahdettin Köşkü’nün gizlice yıkılıp kuraldışı restorasyonu ile gündeme gelmişti. Bu restorasyon yerine konulamayacak özgünlükteki eserlerin zarar görme pahasına yapıldığı bildirildi.

KONU MECLİS’E TAŞINDI
CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin’in, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e yönelttiği tarihi eserlere ilişkin soru önergesi yanıtlandı. Çetin’in, 11’inci Cumhurbaşkanı Abdüllah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile 12’nci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın Milli Saraylar’dan tarihi eser isteyip istemediği, istediyse bunları iade edip etmediğine ilişkin sorularına Çiçek, ‘’Gül çiftinden Milli Saraylar Genel Sekreter Yardımcılığı sorumluluğundaki tarihi eserlerle ilgili olarak herhangi bir talep gelmemiştir’’ şeklinde net bir yanıt verdi. Erdoğan çiftinin tarihi eser talebine ilişkin soruya verilen yanıtta ise “TBMM Başkanlık onayı doğrultusunda Milli Saraylar Genel Sekreter Yardımcılığına bağlı Dolmabahçe ek yapılarından olan Musahiban Dairesi ve özgün eserleri Başbakanlık kullanımına verilmiştir” denildi.
Önerge sahibi İzzet Çetin, Mayıs ayında Milli Saraylar’dan Çankaya Köşkü ve Başbakanlık Konutu’na eserlerin gelip gittiğinin itiraf edildiğini anımsatarak bu yanıtın gerçekliği konusunda kuşkuları olduğunu söyledi. Çetin, eserlerin kullanıldığının bilindiğini belirterek, ‘’Meraktan mı bu sarayları ve eserleri kullanıyorlar, yoksa tahrip etmek için mi, bu yoruma açık” dedi.
Başbakanlığı döneminde Dolmabahçe’deki Musahiban Dairesi’ni kullanan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde de son Os­man­lı Pa­di­şa­hı Vah­det­ti­n’­in tah­ta geç­me­den ön­ce ya­şa­dı­ğı Vah­det­tin Köş­kü’nü kullanacağı kesinleşti. Yerleşkede ko­ru için­de Kö­çe­oğ­lu Köş­kü, Ka­dın Efen­di Köş­kü, ağa­lar da­ire­si, bah­çı­van evi, li­mon­luk, ha­vuz, ka­me­ri­ye gi­bi bölümler de bulunuyor. SİT ala­nı olan arazideki yapılarla ilgili 2011 yılında Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı İs­tan­bul 6 Nu­ma­ra­lı Kül­tür Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Böl­ge Ku­ru­lu, yı­kıp as­lı­na uy­gun ola­rak ye­ni­den in­şa edil­me­si kararı verdi. Böylelikle bu yerleşke tüm yapıları ile Erdoğan için hazırlanmaya başlandı. Böylelikle Erdoğan İstanbul’da Vahdeddin Köşkü’nü, Ankara’da da Atatürk Orman Çiftliği’nde inşa edilen bin odalı “AK Saray”ı kullanacak. Selçuklu mimarisiyle Başbakanlık için inşa edilen bina Erdoğan’ın ifadesiyle “Başbakan da uygun görürse” Cumhurbaşkanı tarafından kullanılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu yöndeki bir isteğe “Hayır” demesi olasılık dahilinde olmadığı için bu yapıyı da Erdoğan’ın kullanmasına kesin gözüyle bakılıyor.


‘OTORİTE SEMBOLLERİ’
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Erdoğan’ın uçağı ve saraylarının ‘Yeni Türkiye’nin otorite sembolleri olduğunu söyledi. Çıray, “Görünen o ki, Erdoğan, Atatürk Türkiyesi’nin karşıtı olan Yeni Türkiye’nin kurucu başkanı olmak istiyor. Erdoğan’ın uçağı ve sarayları ‘Yeni Türkiye’nin otorite sembolleridir. Erdoğan, 200 milyon dolar civarında (Yaklaşık 436 milyon TL) bir rakama mal olduğu iddia edilen bu uçağa binip saltanat sürerken, fakir fukara aç yatıyor” dedi.