Yırca’da termik santral yapmak isteyen şirket için halka saldırdılar. Biri avukat 4 kişi kelepçelenerek dağ başına bırakıldı. Alanda 6 bin ağaç kesildi

Saraylar saltanatlar çöker bir gün bu zulüm de biter

OLGU KUNDAKÇI

Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde Kolin Grubu tarafından kurulmak istenen termik santrala karşı iki haftayı aşkın zamandır nöbet tutan köylülere önceki akşam yine şirketin özel güvenlik görevlileri saldırdı. Şirket tarafından akşam 20.00 sıralarında santralın yapılacağı zeytinlik alanına iki otobüs güvenlik görevlisi ve iş makineleri gönderildi. Nöbet tutan köylülere yemek getiren Yırcalılar iş makinelerine engel olmak istedi. Bunun üzerine, şirkete bağlı güvenlik görevlileri biber gazı ve taş ile köylülere saldırdı. Yırca köyü sakini Emin Özkılıç başından gaz fişeğiyle yaralanarak Beşyol Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Özkılıç sabaha kadar hastanede müşahade altında tutuldu.

KELEPÇELEYİP ATTILAR   
Manisa Barosu'nda avukat Hasan Namak ile Yırca köyünden Mehmet Öksüz, Kamile Çiftçi, Kerem Özkılınç Kolin'in özel güvenliği tarafından kelepçelenerek kamyonetle termik santral alanına yaklaşık 4 kilometre uzaklıktaki kül barajına bırakıldı. Yırca'da zeytinlik arazisi olan Avukat Hasan Namak, kendi zeytinliğini korumak için arazisinde kaldığı çadırda özel güvenlik tarafından maruz kaldığı  saldırıyı şu sözlerle anlattı:
“Akşam yaşanan gerginlikte önce beni kendi arazime sokmak istemediler. Sonra bir anlaşmaya varıldı; jandarma komutanı bana içeride sen tek başına kal; diğer arkadaşlar dışarıda kalsın dedi. Ben içeride çadırımda yattım. Saat sabah 04.00 gibi  hiçbir ikazda bulunulmadan şirketin 15-20 tane özel güvenlikçisi tarafından çadırım parçalandı. Uyku tulumumun içindeyken beni yüzüstü çevirip arkadan ellerimi kelepçelediler. Kelepçelenmiş şekilde bir kamyonetin arkasına paket atar gibi attılar. Sonra 3-4 kilometre ileride kamyondan aşağı attılar. Uyku tulumunun içinde başımda nöbetçiyle 3-4 saat orada kaldım. Diğer arkadaşlarımızı da kelepçeleyip dövmüşler. Bizi etkisiz hale getirince termik santral yapmak istedikleri alanda 2-3 saatte bütün ağaçları  kestiler. Jandarma ağaçların, köylünün değil Kolin'in şantiyesinin güvenliğini sağladı. Yaptıkları ağır bir suçtur TCK'ye göre adam kaldırmaktır.”


'ZEYTİNLİK KALMADI'  
Termik santral alanındaki 6 bin ağaç dün birkaç saat içinde kesildi. Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın “Sabah 6.30 civarında 6-7 dozer ile alandaki tüm zeytinlikleri köklediler. İlçe Tarım Müdürlüğü'nü aradık.  Jandarmayı aradık. Onlar gelene kadar alanda ağaç bırakmadılar.  Birkaç gün içinde  yürütmeyi durdurma kararı  bekliyorduk. O karar çıkmadan buranın zeytinlik alandan çıkarılmasıydı amaçları, onu da başardılar” dedi. Öte yandan termik santrale yapılan itirazı değerlendiren Danıştay 6. Dairesi akşam saatlerinde yürütmeyi durdurma kararı verdi.

DAVACI OLACAKLAR   
Köylülerin avukatı Deniz Bayram ise Manisa İl Tarım Müdürlüğü'nün ağaç sökümlerinin izinsiz yapıldığına ve  buna karşı tedbir alınmasına ilişkin Kaymakamlığa ve Jandarma Komutanlığı’na yazı gönderdiğini hatırlattı. Ağaç kesimlerine ilişkin daha önce defalarca tutanak tutulduğunu ancak herhangi bir önlem alınmadığını belirten Bayram, dün yapılan kesime karşı dava açacaklarını söyledi.
Şirketin alana ilişkin inşaat ruhsatı ve termik santralın kurulmasına olanak sağlayacak bir imar planı da olmadığını vurgulayan Bayram, “Acele kamulaştırma kararına karşı davamız devam ediyor. Amaçları yasadışı bir şekilde, barbarlıkla ağaçları keserek köylülerin buradaki mücadelesini boşa çıkarmak. Köylüler kendilerine hiçbir tebligat yapılmadan alınan ÇED kararına karşı da dava açacaklar. Ayrıca özel güvenlik görevlileri tarafından maruz kaldıkları darp, hakaret ve tehdide karşı da şikâyetçi olacaklar. Hepsi zaten darp raporlarını alıyorlar” dedi.