Fransa’da kemer sıkma politikaların son ayağı olan petrol fiyatlarına getirilen ek vergilerin ardından protestolara başlayan Sarı Yelekliler’in eylemi, dün üçüncü ayını doldurdu. 12’nci büyük eylemlerini yapan Sarı Yelekliler’in eylemine yılbaşından beri en yüksek katılım dün oldu. Ülkede bir yandan da Danıştay’ın “Fransız polisi gösterilerde plastik mermi kullanabilir” kararı tartışılıyor. Ayaktayım! Sarı Yelekliler’in öne çıkan isimlerinden […]

Sarı Yelekliler üç aydır sokaklarda

Fransa’da kemer sıkma politikaların son ayağı olan petrol fiyatlarına getirilen ek vergilerin ardından protestolara başlayan Sarı Yelekliler’in eylemi, dün üçüncü ayını doldurdu. 12’nci büyük eylemlerini yapan Sarı Yelekliler’in eylemine yılbaşından beri en yüksek katılım dün oldu. Ülkede bir yandan da Danıştay’ın “Fransız polisi gösterilerde plastik mermi kullanabilir” kararı tartışılıyor.

Ayaktayım!

Sarı Yelekliler’in öne çıkan isimlerinden Jerome Rodrigues geçen hafta düzenlenen gösterilerde polisin attığı plastik mermi nedeniyle gözünü kaybetmişti. Rodrigues dün yaptığı açıklamada “Benim gözüm bu eylemlerde kaybedilen yirminci göz. O yüzden gelmem önemliydi, buraya gelip bu eylemi ve bana destek verenlerin yanında olmak, ayakta olduğumu görmeleri önemliydi” dedi.

Zengin dostu Macron

Önceki gün açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Sarı Yelekli olmak demek daha az milletvekili istemek, emeğinin karşılığında daha fazla ücret talep etmekse, ben de bir Sarı Yelekli’yim” demiş. Söz konusu açıklama ile sosyal medyada çok eleştirilmişti. Fransa lideri aynı konuşmasında, kendisi tarafından kaldırılan ve zenginlerin daha fazla vergi ödemesini sağlayan ‘servet vergisi’ konusunda referandum istemediğinin de altını çizmişti.

***

NE OLMUŞTU?

Fransa’da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım’da başlayan ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un istifa çağrısına dönüşen Sarı Yeleklilerin eylemleri, ülkede son yılların en etkili protestosu haline geldi. Şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron ve yönetiminden ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor. Sarı Yelekliler, çıkacak yasaların referandum yoluyla halka sorulmasını istiyor.