Fransa’da Sarı Yelekliler hareketi bugün Paris’te eylemlerin yıldönümü nedeniyle protesto düzenleyecek. Hareketin lideri, akaryakıt fiyatlarının 2018 yılına göre yüzde 20 daha yüksek olduğunu dile getirdi.

Sarı Yelekliler yeniden sokağa çıkıyor

Fransa'da 17 Kasım 2018'de akaryakıt zamlarına karşı sokağa çıkan ve aylarca süren eylemleriyle halkın geniş desteğini gören Sarı Yelekliler hareketi bugün kitlesel bir eylem gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Başkent Paris'te protestoların yıldönümü nedeniyle düzenlenecek eylemde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin ekonomik kararları protesto edilecek.

Hareketin liderlerinden Jerome Rodrigues, yaptığı açıklamada halkı eylemleri desteklemeye çağırdı. 2018'e göre akaryakıt fiyatlarının yüzde 20 daha yüksek olduğunu hatırlatan Rodrigues, "Bugün daha fazla sokaklarda olmalıyız" mesajı verdi. Sarı Yelekliler hareketinde yer alan dört isim de Nisan 2020'de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylıklarını açıkladı. Ülkede 17 Kasım'da yayımlanan bir ankete göre ise katılımcıların yüzde 40'ı Sarı Yelekliler hareketini desteklediğini belirtti.

Sarı Yelekliler'in aylarca süren eylemlerinde 4'ü polis şiddeti nedeniyle 11 kişi yaşamını yitirmişti. 127'si gazeteci 770 kişi yaralanmış, beş kişi elini, 30 kişi ise gözünü kaybetmişti. Eylemlerde basın özgürlüğünün 194 kez ihlal edildiği tespit edilmişti. Birleşmiş Milletler (BM), eylemlerde yaşanan şiddet nedeniyle hükümete orantısız güç kullanımına ilişkin soruşturma açması çağrısında bulunmuş ancak şiddetin failleri ceza almamıştı. Eylemlerin yıldönümü olan 17 Kasım 2019'da yapılan protestolarda 254 kişi gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Geçen yıl pandemi nedeniyle 17 Kasım'da sokağa çıkamayan Sarı Yelekliler bu yıl 19 Kasım'da eylem düzenleme kararı almıştı.