Sarıyer'de iki yıl önce boşaltılan 9 katlı bina, dün gece yarısı kâğıt gibi çöktü. Kaçak yapılan binayla ilgili geçmiş yıllarda alınan iki yıkım kararının uygulanmadığı ve daire sahiplerinin İmar Barışı'na başvurduğu ortaya çıktı.

Sarıyer’de 9 katlı kaçak bina çöktü

Buse İlkin Yerli

İstanbul Sarıyer’de iki yıl önce riskli olduğu gerekçesiyle boşaltılarak mühürlenen 9 katlı bina çöktü. Binanın boş olması büyük bir faciayı önledi. Mahalleliler yaşananlara tepki gösterirken Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, hem davaların sürmesi hem de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yazışmalara çok geç yanıt vermesi nedeniyle binanın yıkımını gerçekleştiremediklerini söyledi.


BİNA KAÇAK YAPILMIŞ

Olay dün Bahçeköy Yenimahalle’de meydana geldi. Doğanbey caddesi ile Leylak sokak arasında bulunan, 1999 yılında yapılan 9 katlı Çavuş Apartmanı, saat 00.20 sıralarında büyük bir gürültüyle çöktü. Deprem etkisi yaratan olayın ardından mahalleli kendisini sokağa attı. Sokaktaki araçlarda ve çevre binalarda maddi hasar meydana geldi. 39 daireden oluşan apartmanın ruhsatsız yapıldığı ve yıllar içinde kademe kademe yükseltildiği öğrenildi.

Mahalleliler, “Bu binaya herkes kayıtsız kaldı, bina kendi haline bırakıldı, sonuç bu” diyerek yaşananlara tepki gösterdi. Binanın bulunduğu yolun işlek bir yol olduğunu belirten yurttaşlar, “Allah’tan akşam kimse yoktu burada. Gündüz olsa çok kişi ölebilirdi” diye konuştu.

BODRUMDA FORKLİFT!

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, BirGün’e yaptığı açıklamada, iki yıl önce yurttaşların ihbarı üzerine binayı incelediklerini belirterek, şunları anlattı:
“Binanın tamamı kaçak, hiçbir mühendislik hizmeti alınmadan yapılmış. Önce 4-5 kat yapmışlar, ardından kademe kademe üstüne kat çıkmışlar. Bu binanın bodrumunda forklift bile çalıştırılmış, bu forklift kolonlara çarpıp zarar vermiş, sonra alçıyla kapatmaya çalışmışlar. Biz incelemelerimizin ardından binayı Ağustos 2019’da boşalttık ve mühürledik. Sonrasında hem maliklerle hem de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile yazışarak süreci başlattık.”

BAKANLIK AĞIRDAN ALDI

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yazışmalara çok geç yanıt verdiğini söyleyen Genç, “Normal bir binaymış gibi ağırdan aldılar süreci. Maliklerden bazıları da yıkım kararına karşı çıkarak dava açtı. İtiraz süreçleri oldu. Bazı davalar sürüyor. Bunlar bitmeden yıkım işlemi gerçekleştirmemiz mümkün değil” dedi.

İMAR AFFINA BAŞVURU

Sarıyer Belediye Başkanı Genç’in verdiği bilgilere göre, binadaki hak sahipleri İmar Barışı’na da başvurdu; ancak binanın tamamı kaçak olduğu için sonuç alamadı. Öte yandan bina hakkında 1999 ve 2001 yıllarında dönemin Bahçeköy Belediyesi tarafından yıkım kararı verildiği öğrenildi; ancak bu kararlar uygulanmadı.