Sırp çete lideri Zeljko Bojanic, cinayet şüphesiyle İstanbul’da gözaltına alındı, evinin bahçesinde kazı çalışması başladı. Zeljko Bojanic’in kim olduğuna ve nasıl bir geçmişi ve ilişkileri bulunduğuna dair detaylar da ortaya çıkmaya başladı.

Sarıyer’de yakalanan uyuşturucu kaçakçısı Sırp Zeljko Bojanic kimdir?

21 Ağustos 1966 doğumlu olan Zeljko Bojanic, uluslararası uyuşturucu kaçakçıları listesinde aranan isimlerden biri.

Özellikle Brezilya, Avusturya ve Slovenya'da kokain alım satımına aracılık etmekle suçlanan Bojanic, hakkında Europol ile Slovenya polisi 2016'da yayımladıkları ortak açıklamada ayrıntılı bilgi vermişti. Uzun yıllar önce çıkan bir çatışmada öldürülen Dragan Dudic Fric'in sağ kolu olarak görülen Bojanic'in Eylül 2014 ve Haziran 2015 tarihleri arasında KT olarak bilinen Avusturya vatandaşı bir kişiyle birlikte Slovenya, Brezilya ve Avusturya'da uyuşturucu kaçakçılığı operasyonuna katıldığı belirtiliyor.

Slovenya makamları da aynı yıl Bojanic hakkında uyuşturucu kaçakçılığından dolayı uluslararası arama emri çıkarttı.

Bojanic yasa dışı uyuşturucu maddelerin üretimi ve piyasaya sürülmesi suçuyla itham ediliyor.

Europol'e göre çete üyeleri 7 Eylül 2014'te Zagreb'de bir araya gelerek Avrupa'ya uyuşturucu maddeleri sağlamada kullanmak üzere bir yat satın almak için anlaştı.

Sırbistan basınına göre ise Zeljko Bojanic, geçmişte ülke içinde birçok olaya karışmış.

RTV televizyonuna göre 2010'da uyuşturucu kaçaklığı yapan bir kişinin vurularak öldürüldüğü olaydan yaralı olarak kurtulmuş. Sırbistan'da yayın yapan Novosti sitesinde ise Bojanic'in bazı davalarda mahkemeye baskı kurduğu iddialarında adı geçiyor.

'KOKAİN KAÇAKÇILIĞI İLE UĞRAŞAN SIRF ÇETELERİNİN UZANTISI"

Gazeteci Cengiz Erdinç de Halk TV’de katıldığı programda, Sırp mafya lideri Bojanic hakkında edindiği bilgileri aktardı. Erdinç özetle şunları söyledi:

Zeljko Bojanic 2010 yılında işlenen bir cinayet karışarak' yaralanıyor. O da kokain kaçakçılığı ile ilgili. Bütün bu gruplar, daha önce, 1 ay önce Mikotiç de vardı, hepsi de aslında Güney Amerika ile Avrupa arasındaki kokain kaçakçılığının önemli bir bölümünü yöneten Sırp klanlarının Sırp çetelerinin uzantıları... Bojanic de öyle ve bu isimlerden biri.

2010'da yaralanıyor bu saldırıda, 2014'de aranmaya başlanıyor. Bu konuda Karadağ araştırmaca gazeteciler federasyonunun bir haberi var. Ve muhtemelen 2014'de Türkiye'ye kaçıyor. Bu isimlerin suçlandığı şey de şu... Güney Amerika'dan kuru yük gemileri ile Avrupa'ya kokain taşıyorlar. Hatta bir İsveç araştırması bunu ortaya çıkarıyor. 2014 yılında 21 milyon dolarlık İsveç'te kokain ele geçiyor ve bu organizasyon yapıyor bunu. Ondan sonra Türkiye'ye kaçıyor, kırmızı bültenle aranırken...

'ÇETELER İSTANBUL'DA AT OYNATIYOR'

Bosna savaşında katliam yapan Arkan diye Sırf gönüllü tugayı gibi bir şey vardı. Onların başı Arkan, daha sonrada öldürüldü. Bunların ortağı, bunların birlikte iş yaptıkları uzantılar bunlar. Yani Sırp mafyasının önemli bir bölümü o katliam sanıkları, 2003'te Sırbistan'da başbakan öldürmüş bir gruptan söz ediyoruz. Çok acıdır bu katliam yapan adamlar bunların uzantıları, çeteler İstanbul'da at oynatıyor.

Çok uluslu mafya İstanbul'da, Kolombiyalı mafya geçen ay banka soydu, bunlara alıştık. Bu kadar açık bir biçimde bir katliam örgütünün uzantısı burada konuyor ve kollanıyor.

'KIRMIZI BÜLTENLE ARANIYOR, İSTANBUL'DA VİLLA ALMIŞ, SORUŞTURULMUYOR'

Kırmızı bültenle aranmasına rağmen sahte kimlikle gelmiş ve soruşturulmuyor. Bir mal varlığı ile gelmiş belli ki orada birkaç milyon dolara villa almış. Ama kimse sormamış bu birkaç milyon doları nereden getirdin. Nasıl birisin, kimsin?

'TÜRKİYE'DE KIRMIZI BÜLTENLİ İNSAN TRAFİĞİ VAR'

Zaten İstanbul'da Türkiye'de de neredeyse kırmızı bültenli insan trafiği var. Avrupa'da ne kadar kırmızı bültenle aranan insan varsa ya vuruluyor haberimiz oluyor, ya da başka şeyler ile tesadüfen haberimiz oluyor. Başka suçlardan ele geçiriliyor. Mesela Zindaşti'nin öldürttüğü bir İranlı'nın davasında Cengiz isimli (soy ismini hatırlamıyorum) kırmızı bültenle Hollanda'da aranan bir isim vardı... Kırmızı bültenle arandığı sırada İstanbul'da restoran işletiyordu. Ve bu Hollanda'da medyasında haber oldu. ' Bakın kırmızı bültenle aranıyor canlı yayına çıktı' diye... Bu kadar rahat...

Yine kırmızı bültenli Bataklık Operasyonu'nun bir numarası Çetin Gören hem Hollanda hem Brezilya tarafından kırmızı bültenle aranırken Türkiye'ye gayet rahat geldi, Türkiye'de kollandı. Cemaat döneminde, Fetullahçılara himmet veren bir isimdi.

Kaynak: Euronews, Halk TV