26 yıldır susuz, yolsuz, kanalizasyonsuz yaşamaya mahkûm edilen Sarıyer Maden Mahallesi Dere İçi sakinleri hakları için Sarıyer Belediyesi’ne yürüdü…

İstanbul’da Sarıyer Belediyesi tarafından 26 yıldır susuz bırakılan Sarıyer Maden Mahallesi Dere İçi sakinleri isyan etti. ‘İnsanca yaşamak istiyoruz’, ‘Su bizim hakkımızdır söke söke alırız’ sloganları eşliğinde önceki gün, Maden Mahallesi Dere İçi sokaktan Sarıyer Belediyesi’ne kadar yürüyen mahalle sakinleri Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülin’den insanın en doğal hakkı olan su hakkını istemeye gittiler.

 

‘İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ’

Sarıyer Belediyesi önünde mahalle sakinleri adına söz alan Maden Mahallesi Dere İçi Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Doğan, bu yürüyüşü insanca yaşamak için gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, Belediye Başkanı Yusuf Tülin ile su ihtiyacı başta olmak üzere, barınma hakkı, altyapı ve ulaşım sıkıntılarını çözmek adına defalarca görüşmelerine rağmen hiçbir olumlu sonuç alamadıklarını belirti. Belediye Başkanı Tülin’nin kendilerine söz verdiği halde 1 yıldır kabul edilemez koşullar içinde yaşadıklarını dile getiren Doğan, “26 yıldan beri bu sokaktayız. 26 yıl önce her birimiz Anadolu’nun dört bir yanından toprak yetmezliği, Kürt sorunu gibi ekonomik ve sosyal baskılardan dolayı Büyükşehire göç etmek zorunda kaldık. Bazen işsiz kaldık, çoğu zaman asgari ücretle yokluk ve yoksulluk içersinde çocuklarımıza bir gelecek kurmaya çalıştık. Tüm bunlarla mücadele etmeye çalışırken bizleri buralarda susuz, yolsuz, kanalizasyonsuz, sağlıksız koşullar altında yaşamaya mahküm ediyorlar” diye konuştu.

 

‘BURASI NASIL OLSA YIKILACAK’

Maden Mahallesi Dere İçi sokağın Kentsel Yıkım Projesine alındığını belirten Doğan, Belediye Başkanı Yusuf Tülin’e bu içme suyu hijyenik değil dedikleri zaman Tülin’in cevap olarak ‘Ne olacak sizin için fark etmez, içersiniz nasıl olsa burası yıkılacak’ dediğine dikkat çekti. Belediye’nin her yerel seçim öncesi sorunların çözüleceğine vaadiyle oy talep ettiğini belirten Doğan, “Bizi daha kötü koşullarda yaşatmak için mi oy istiyorlar. Su, barınma, sağlık, ulaşım, altyapı haklarımızı istiyoruz ve bu talepler yerine getirilmedikçe mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz” dedi.

Mahalle sakinlerini desteklemek için orada bulunan Sarıyer Halkevi Şube Başkanı Hasan Polat, AKP iktidarının uyguladığı yıkım politikalarıyla her geçen gün yaşam alanlarının çıkılmaz hale geldiğine dikkat çekerek, eğitimin ve sağlığın paralı hale geldiğini, elektriğe, suya, ulaşıma, telefona, doğalgaza yapılan zamlarla yoksul emekçi halkın sırtında bir hançer gibi sapladığını vurguladı. Polat, “Bugün burada Türk’ü, Kürt’ü, Alevi ve Sünni’siyle beraber insanca yaşam talebimizi haykırmak için buradayız. Bugün bizler halkın barınma hakkı var demek için buradayız. Bugün bizler halkın su hakkı var demek için buradayız. Sizinle bu hakları alana kadar omuz omuza yürümeye devam edeceğiz” dedi.

Mahalle sakinlerinden 5 kişiyle görüşmeyi önce kabul eden Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülin sonradan rahatsızım diyerek mahallelile görüşmedi.

ZEYNEP KURAY