Olur da Amerika’ya gitmeniz gerekirse ya da planlıyorsanız yeni kurala dikkat! Akıllı cep telefonlarınızın şarjı bittiyse uçağa bindirilmeyeceksiniz.

Şarjın yoksa Amerika da yok!

TİMUR AKKURT

timur@teknosafari.com/@timurakkurt


Olur da Amerika’ya gitmeniz gerekirse ya da planlıyorsanız yeni kurala dikkat! Akıllı cep telefonlarınızın şarjı bittiyse uçağa bindirilmeyeceksiniz. El Kaide’nin akıllı cep telefonlarında dedektöre yakalanmayan bomba geliştirdiği istihbaratı üzerine, ABD Ulaşım Güvenlik Dairesi, şarjı dolu olmayan cep telefonları, tablet veya bilgisayarlarla uçuşa binilmesine izin verilmeyeceğini açıklamıştı. ABD tarafından hayata geçirilen yeni güvenlik uygulaması Türkiye’de de başladı.


Yeni güvenlik uygulaması daha önce İngiltere ve Fransa’da hayata geçmişti, sıra Türkiye’ye geldi. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan ABD’ye uçan yolcuların cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlarının son kontrol noktasında şarjlarının olup olmadığı kontrol edildi. Uygulama kapsamında bundan sonra ABD’ye yapılacak uçuşlarda görevliler, uçuş öncesi mobil cihazları kontrol edecek. Cihazların çalışır durumda olmaları istenecek. Şarjı dolu olmayan mobil cihazlar uçağa alınmayacak. İtiraz eden yolcuların biletleri yanacak. Bu arada patlayıcı dedektörüyle yapılan aramaların daha da sıklaştırıldığı bildirildi. Biri "kapat" der, biri "aç", ne olacak bu işin sonu bakalım. Onu bunu bilmem de hazır yeri gelimişken, havaalanlarındaki çift x-ray uygulaması hani bitiyordu? Tek bir kontrolden geçip girecektik! Güvenin artık kendinize. Kontrol eden memurunda güvenmiyorsun, ceremesini biz çekiyoruz.

Teknolojinin yenileri
Son haftalarda bilimsel gelişmeleri, teknolojinin sağlığımıza etkileri gibi konularda yazıyordum. Bu hafta sizlere biraz yeni çıkan teknolojik ürünlerden bahsetmek istiyorum. Hayatımızı kolaylaştıran, verimli hale getiren bu akıllı dünyadan kendimize neler çıkartabiliriz onlara bakmaya çalışacağım.

Öncelikle yeni çıkan cihazlardan bahsedeyim. Hepsini almamız ne mümkün ne de normal, ama bilmekten de zarar gelmez.


LG G3
Geçen ay Türkiye’de lansmanı yapılan, LG G3 piyasaya çıktı. Test ettiğim ürün ile ilgili artılar-eksiler ne? Hemen paylaşayım.


Artılar
* Şimdiye kadar deneyimlediğim en iyi ekrana sahip
* En hızlı işlemci ile donatılmış
* Tasarımı gerçekten çok şık
* Pil ömrü ucu ucuna tam bir gün gidiyor. Ekran çözünürlüğü ve performansı sebebiyle daha fazlası beklenemezdi.


* 149 gr. ağırlığında olması bir avantaj
* Bir önceki modeli 'G2'de geliştirilebilir hafıza özelliği yoktu ve çok tepki çekmişti. Bu modele 128 GB’a kadar SD kart desteği gelmesi çok iyi olmuş.
* 32 GB dahili hafıza kapasiteli modelinde 3 GB RAM olması performansını olumlu etkiliyor.


Eksiler
* 13 Megapiksel fotoğraf makinesi bu derecede donanımlı bir cihaza yakışmamış.
* Öz çekim yani 'Selfie' kamerası 2.1 megapiksel ile hayal kırıklığı.
* Alüminyum görünümlü arka kapak plastik. Hafifliğe etkisi tartışılmaz. Ama ben 20 gr. daha ağır olsa da taşımaya üşenmezdim. Maliyetler burada devreye girmiş.
* 16 GB’lık dahili hafıza olan modelinde 2 GB RAM olması kötü olmuş.
* LG G2 ile fiyat-performansta piyasayı sarsmıştı. Bu model 2199 TL tavsiye edilen satış rakamıyla satışta. LG’den iddialı bir rakam beklerdim.


TURKCELL T50
Yine geçen ay lansmanı yapılan bu telefon da satışa çıktı. Öncelikle şunu net söyleyebilirim, Turkcell’in kendi markasıyla çıkarttığı şimdiye kadar ki en iyi telefonu.

Artılar
* Şık tasarım ve hafiflik hemen dikkat çekiyor. 130.4 gr. ağırlığında.
* Fiyat-performans göz önüne alındığında, 16 GB Dahili hafıza yeterli.
* Ekranı muadil modellere göre gayet iyi çözünürlükte
* Dolby Digital ses işlemcisi gerçekten etkili ses almanızı sağlıyor. Hemen söyleyelim, gerçek fark kulaklıkla anlaşılıyor. Telefonun üzerindeki hoparlör iyi ses veriyor ancak Dolby Digital etkisi çok alınmıyor.
* TV’ye takılan küçük bir adaptör ile telefon ekranı direk TV’ den izlenebiliyor. Bu televizyon izlemek için kullanılabilir. Oyun oynamayı denemedim ama o da mümkün.
* T40 modelindeki ses filtreleme ve HD ses kalitesi geliştirilerek yeni modele eklenmiş
* Giyilebilir teknolojiyle uyumlu olması ve bunu bir yazılımla desteklemesi olumlu. Adım sayar, kalp ritmi gibi ölçümlemeleri T-Fit adını verdikleri bir saatle kullanıldığında performansınızı raporlayabiliyorsunuz.


Eksiler
* Pil günü zor kurtarıyor. Daha iyi olabilirdi.
* Hız çok kötü değil ancak işlemcilerin bu kadar modeli çıkmışken bir tık iyi bir işlemciyle gelse fena olmazdı.
* Genişletilebilir hafıza olmaması büyük eksiklik.
* Fotoğraf makinesi 13 megapiksel, daha yüksek olmasını beklerdim. Üstelik fotoğraf boyutu büyürse kullanılan data da artacaktır. Bir operatör için önemli bir detay.
* 699 TL yerine 599 TL olsaydı piyasayı sarsabilirdi.


,
***

Ben adamı gözünden tanırım diyorsanız!
Geçen hafta, ilginç ve eğlenceli bir Facebook oyununa denk geldim. Normalde Facebook oyunlarından hiç hazetmem. Bu oyun biraz farklı. KLM Havayolları'nın bir Türk şirketi olan Ocelott’a hazırlattığını öğrendiğim zaman oyuna sempatim biraz daha arttı. Oyun, insanların tanımadığı kişilerin profil fotoğraflarına bakarak onlar hakkında yorum yapmaları ve kendileri ile ilgili yapılan yorumları değerlendirmeleri temeline dayanıyor. “Sence nasıl bir aşçıdır?”, “Bilgisayar oyunlarıyla arası nasıldır?” gibi gündelik soruların yanında “Sirkte çalışsaydı ne iş yapardı?”, “Bir süper gücü olsaydı bu ne olurdu?” gibi eğlenceli sorularla da keyifli bir oyun deneyimi sunmayı amaçlıyor. Ben oynadım çok eğlendiğimi söyleyebilirim. Merak edenler için http://apps.facebook.com/flightface adresinden oynayabilirsiniz.

#teknolojikarınmayavarım katılımcıları artıyor. Ben de varım diyorsanız hastagimizi kullanarak Twitter'da @timurakkurt üzerinden ya da kamp@teknosafari.com adresinden bize gönüllü-kampçı olarak başvurabilirsiniz. Detaylar için: http://teknosafari.com/teknolojikarinmayavarim/