New York’ta tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın esastan yargılanma tarihi bugün görülen duruşmada kendi isteğiyle 11 ay ertelendi. İran’a yönelik yaptırımları delmek, kara para aklamak, dolandırıcılık suçlarından yargılanan Sarraf, 16 Ekim’de jüri karşısına çıkacak.

Sarraf davası 11 ay ertelendi

ÖMÜR ŞAHİN KEYİF / NEW YORK

New York’ta tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın esastan yargılanma tarihi bugün görülen duruşmada kendi isteğiyle 11 ay sonraya ertelendi. İran’a yönelik yaptırımları delmek, kara para aklamak, dolandırıcılık suçlarından 23 Ocak’ta jüri karşısına çıkması beklenen Sarraf, yeni gelişmeye göre, 16 Ekim’de ilk kez esas yargılama için jüri karşısına çıkacak.

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, Sarraf’ı savunan ünlü Avukat Viet Dinh’in çalıştığı Kirkland & Ellis (K&L) firmasının davada adı gecen Deutsche Bank ve Bank of America bankaları da temsil etmesinin, hem Sarraf hem de bankalar için ‘çıkar çatışması’na neden olabileceğini ileri sürmüştü.

New York’ta bugün yapılan davada, bu olası etki taraflarca kapsamlı şekilde tartışıldı. Hakim Richard Berman, duruşmadan hemen önce savunma avukatlarının K&L firmasının davada adı geçen altı bankayı daha temsil ettiğini beyan ettiklerini ifade etti. Hakim Berman, bu altı firmadan duruma itirazları olmadığına dair beyan alınmasını istedi. 14 Aralık tarihinde konuya ilişkin bir duruşma daha görülmesine karar verildi.

Öte yandan mahkeme, Sarraf’ın bu çıkar çatışmasından haberdar olup olmadığına karar vermek için, bağımsız bir hukukçu atadı. Bağımsız hukukçu, duruşmada daha önce görüştüğü Sarraf’ın durumdan tamamen haberdar olduğunu belirtti.

Sarraf’a sorular yöneltildi

Duruşmada da sorular sorulan Sarraf, durumdan haberdar olduğunu ve bir itirazı bulunmadığını beyan etti. 14 kişilik avukat ordusu tarafından savunulan Sarraf’a sorulan sorular arasında, “Çok sayıda avukat tuttuğunun farkında olup olmadığı” da vardı.

Davanın ana Avukatı Benjamin Brafman, Başsavcı Preet Bharara’nın Sarraf’ın ağabeyi Muhammed Sarraf’ı da davaya sanık olarak ekleyen yeni iddianamesine de karşı çıktı. Avukat Brafman bu iddianamenin, dava sürecini zorlaştırdığını ileri sürdü.

Ellerinde incelenmesi ve çoğu Farsça’dan İngilizce’ye çevrilmesi gereken belgeler bulunduğunu belirten Brafman, davanın Ekim ayına ertelenmesini talep etti. Hakim Brafman’ın “bu uzun süreli ertelemeye razı olup olmadığını” sorduğu Sarraf “Güçlü ekibimle duruşmaya hazırlanmak için bu süreye ihtiyacım var” şeklinde yanıt verdi.

“Sarraf iklim değişikliği bekliyor olabilir”

Davayı takip eden New York Barosu Avukatlarından Cahit Akbulut’un ertelemeye dair yorumu şu şekilde: “Genelde, savunma makamı, davanın bir an önce sonuçlandırılmasına yönelik tutum sergilediğinden, (Brafman’ın talebi karşısında) hakim de şaşırdı. Savcı ise dört ya da beş ay içinde hazırlanılabileceğini ifade etti. Ama hakım ‘İçeride olan onların müşterisi, o nedenle onların istediği doğrultuda gideceğim’ diyerek 11 ay erteledi.

Bunun nedeni politik beklenti de olabilir. Hem ABD’de başkan değişikliğiyle hem de Türkiye’de iklim değişikliği bekliyor olabilirler. Bunun davaya nasıl yansıyacağını bilemiyorum.”

Akbulut, ABD’de başkan değişikliğinin dava üzerindeki etkisine dair soruya, “Politika her yerde politikadır, etkisi olabilir” şeklinde yanıt verdi.

Avukatları Türkiye’ye gelmişler

Öte yandan, Avukat Brafman, iki avukatın duruşmadan önce, “Türkiye’ye giderek bazı kişilerle görüştüğünü” belirtti. Savcılık makamının da bu kişilerle görüşebileceği ifade ediliyor.