Rıza Sarraf’ın anlaştığı Trump’a yakın avukatların duruşmalara girmeyip, yardımcı rol oynayacağı açıklandı. New York Times, yeni avukatların meseleyi ‘yukarıdan’ çözmeye çalışabileceğini iddia etti

Sarraf davası diplomatik meseleye mi dönüşüyor?

ABD Başkanı Donald Trump’a yakın isimlerin, Rıza Sarraf’ın avukat ordusuna katılmasının yankıları sürüyor.

ABD’de İran’a ekonomik yaptırımları delmek, kara para aklamak, bankaları dolandırmak suçlarıyla yargılanan Sarraf, eski New York Belediye Başkanı ve Başkan Trump’ın Danışmanı Rudi Giuliani ile 43’üncü Başkan Bush döneminde Adalet Bakanlığı yapmış Michael B. Mukasey’le anlaşmıştı. New York Güney Bölge Mahkemesi ise davayla ilişkili bankaları da temsil ettiğini belirttiği bu avukatların davadaki rolüne ilişkin, 4 Nisan’da bir oturum yapılmasını istemişti.

Yardımcı rol oynayacak
Sarraf’ın ana avukatı Benjamin Brafman, perşembe günü mahkemeye bir dilekçe vererek, bu isimlerin duruşmalara girmeyeceğini, esas yargılama öncesi ya da sonrası Savcılıkla savunma görüşmelerine katılmayacağını belirtti.

Brafman, “Giuliani ve Mukasey, mahkemeyle doğrudan etkileşim gerektirmeyecek şekilde, sadece yardımcı bir rol oynayacak” dedi. Brafman bu gerekçeyle, mahkemede avukatlara yönelik bir oturum yapılmasına gerek olmadığına dair düşüncesini beyan etti.

Savcılık makamı ise pazartesi günü mahkemeye sunduğu dilekçede “temsilin tek aşamasının davaya katılmak olmadığını” öne sürerek, Giuliani ve Mukasey’in davada suçlamaların bertaraf edilmesi için çalışacaklarına dikkat çekmişti.

Adalet bakanlığı ile görüşebilir
Hafta başında, “Giuliani ve Mukasey’in geçen ay Türkiye’ye giderek Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğü” iddiasını ortaya atan New York Times, gelişmeler üzerine yaptığı haberde, ‘Sarraf davasının diplomatik meseleye dönüştürülmesine’ dair şüpheye dikkat çekti. Gazetede yer alan haberde, “Birlikte ele alındığında bu iki mektup, güçlü şekilde, Giuliani ve Mukasey’in davayı Manhattan’da bulunan Savcılık ofisinin üzerindeki bir seviyede çözmek istediğini akla getiriyor” şeklinde yorumladı. New York Times’a göre bu, “Üst düzey Adalet Bakanlığı yetkilileriyle görüşmek ya da davayı diğer kurumların da dahil olduğu diplomatik bir meseleye çevirmek anlamına gelebilir.”

Bharara, Çavuşoğlu’na cevap verdi
Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın ABD’de tutuklanması ve Sarraf davasıyla ilgili yorum yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görevden alınan Başsavcı Bharara’nın “FETÖ ile çok yakından bağlarının bulunduğunu” iddia etmişti.

New York Times, konuyla ilgili görüşünü sormak için ulaştığı Bharara’nın şu açıklamasını aktardı: “Artık bakmadığım bir davayla ilgili yabancı bir yetkiliden gelen yanlış ve saçma sapan politik propaganda üzerine yorum yapmayacağım.”

***

Tekin: Bakanlar ABD’ye gitsin, biletler benden

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ‘Rıza Sarraf’la işbirliği’ gerekçesiyle ABD’de tutuklanmasının ardından adı yolsuzlukla anılan eski AKP’li bakanların da benzer sonla karşılaşabileceği konuşuluyor. Bu ihtimale değinen CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “17 Aralık’ın dört bakanı ABD’ye gitsin, biletler benden” dedi. Tekin, ABD’nin darbe girişiminin firari ismi Adil Öksüz’ün ABD Konsolosluğu tarafından aranmasına ilişkin tartışmanın Atilla’nın tutuklanmasını örtmek için gündeme getirildiğini savundu. Muammer Güler’in Sarraf’a “senin önüne ben yatarım ya” dediğini hatırlatan Gürsel Tekin, “Şimdi önünde değil yanında yatacaksınız” diye konuştu.