ABD’deki Sarraf yargılamasının yankıları devam ederken Sarraf’ın itirafçı olduğu öne sürüldü. ABD ise kendilerine yönelik eleştirilere saçma diye yanıt verdi.

'Sarraf'ın itirafçılığı kesinleşti'

ABD'nin New York kentinde İran asıllı işadamı Rıza Sarraf ile Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davayla ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor. Türkiye’nin yargılamaya yönelik eleştirileri sürerken ABD ise iddiları gülünç diye yorumladı. 4 Aralık’taki duruşma öncesi Sarraf’ın itirafçı olduğu da öne sürüldü. Davaya bakan hâkim Richard Berman dava ve Türkiye ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, New York Güney Bölge Hâkimi Berman, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın yargılamaya ilişkin eleştirilerine "Onlara yardımcı olmanın en iyi yolu savunma avukatına mahkemeye sunulacak belge ve tanık konusunda yardımcı olmaktır" diye konuştu. Berman Türkiye'nin konuyla ilgili mahkemeye kanıt sunması için devlete ait Halkbank’ın çalışanlarını da teşvik edebileceğini söyledi.

Savcı’dan açıklama

‘Sarraf davası’nın savcısı Joon Kim, AKP’nin sürece ilişkin eleştirilerini, ‘gülünç’ diye niteledi. Savcı Kim, “Söylemeye bile gerek yok, bu iddialar gülünç” dedi ve ekledi: “Adalet sistemimizin, hukukun üstünlüğünün nasıl işlediğinin yanlış bilindiği ya da bilinmediği ortada.”


'İtirafçılığı kesinleşti'

Öte yandan Sputnik'in radyosu RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programının konuğu, ABD'de yaşayan avukat Cahit Akbulut'tu. Davayı yakından takip eden ve Rıza Sarraf'la da bir görüşme gerçekleştiren Akbulut, Sarraf'ın savcılıkla iş birliği yapmış olma ihtimalinin kesinleştiğini ve duruşmada Sarraf'ın olmayacağını belirtti.

'Duruşmaya katılmayacağı kesinleşti'

Akbulut, "Bütün gelişmeleri değerlendirdiğimizde, duruşmaya, sadece Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla katılacak. Önceki duruşmalarda, diğer sanıkların da isimleri sanık listesinde oluyordu. Şimdi yalnızca Hakan Atilla'nın ismi var." dedi. Akbulut, sanık listesinde yalnızca Hakan Atilla'nın isminin olmasının, Rıza Sarraf'ın savcılıkla iş birliği yaptığının kanıtı olduğunu şöyle anlattı: "Duruşma listesinde sadece Hakan Atilla'nın ismi olduğu için, Rıza Sarraf'ın savcılıkla iş birliği yaptığı kesinleşti."

ABD’den ‘Sarraf' yanıtı: Saçmalık

Amerikan yönetimi, hükümet ve cumhurbaşkanının dolandırıcılıktan tutuklu işadamı Rıza Sarraf’a açılan davayı 15 Temmuz darbe sürecine benzetmesini ‘saçmalık’ diye niteledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine şunları söyledi: “Biz Türkiye’den aynı hikayeyi daha önce de duyduk. Hepsi aynı hikaye. Önceki açıklamamı tekrarlayacağım. Bizim Türkiye’ye karşı bir darbe girişimi içerisinde olduğumuz iddiası saçmalık. Konuyla ilgili sorularınızı (ABD) Adalet Bakanlığı’na iletmenizi öneririm.” Nauert, Erdoğan’ın NATO’ye yönelik son günlerde yaptığı eleştirileri de şöyle değerlendirdi: “Ülkeler arası ilişkiler evliliklere benzer. Bir gün iyi, bir gün kötü olabilir. Biri bir şey söyleyebilir, sonra söylediğinden pişmanlık duyabilir.”

50 yıl isteniyor

Sanıklar ABD’nin İran’a uyguladığı ambargoyu delme, bankacılık sahtekarlığı, kara para aklama ve ABD bankalarını dolandırma gibi suçlamalarla karşı karşıya. Sarraf hakkında 95 yıl hapis cezasının yanı sıra 50 milyon dolar para cezası isteniyor. Atilla, 50 yıl hapis cezası ve iki milyon dolar ceza talebiyle yargılanıyor.