'Sarraf'ın uçağında 1.500 değil 3.500 kilo altın olacaktı'

Yolsuzluk ve rüşvet iddialarının odağında yer alan işadamı Rıza Sarraf’ın talimatlarıyla Gana’dan Türkiye’ye getirilen altın yüklü uçaktan ‘buharlaşan’ 292 kilo altına dair şaibelerin üzeri örtülürken, skandal bir bilgi ortaya atıldı.

Yaklaşık 1,5 ton yükle uçtuğu belirtilen uçak hakkındaki soru önergesine yanıt veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, “Aslında 3.500 kilo altın gelecekti uçak eksik yükle uçtu” dedi.

Rıza Sarraf’ın reisi olarak bilinen ve halen ülkesi İran’da tutuklu bulunan işadamı Babek Zencani’nin kiraladığı uçak, 1 Ocak 2013’te İstanbul Atatürk Havalimanı’na inmişti.

GÜNLERCE BEKLETİLMİŞTİ
Uçağın yüküne dair gümrük memurlarına sahte evrak sunularak, ticari değeri olmayan maddelerin taşındığı belirtilmişti. Ancak daha sonra uçakta 1,5 ton altın olduğu ve bunun Sarraf’ın şirketi Duru Döviz’e ait olduğu ortaya çıkmıştı. Uçakta yapılan sayımda 1,5 ton kilo olması gereken yükün 30 milyon lira değerindeki 292 kilosunun eksik olduğu saptanmıştı.

Uçağın ülkeye girişi Sarraf’ın rüşvet tekliflerine rağmen sağlanamayınca yine sahte belge ile 114 TL’lik bir ceza ile Dubai’ye uçmuştu.

'EKSİK YÜKLE UÇTU'
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın soru önergesini yanıtlayan Canikli, “Bugüne kadar 292 altının uçaktan çıkarılarak ülkemize sokulduğuna dair bulgu bulunamamıştır. 1.500 kg miktarı sadece gümrüğe beyan edilen doğruluğu tartışmalı belgelerde kayıtlıdır. Aslında Gana’dan 3.500 kg altın gelecekti uçak eksik yükle uçtu” dedi.

Külçe altın ithalatının herhangi bir vergiye tabi olmadığını vurgulayan Canikli 24 ayar dışındaki altını isteyen herkesin serbestçe getirebileceğini söyledi. Canikli, “Getirilen altın da 22 ayar olarak gösterilmiştir. Külçe altın ithalinde yasak, kısıtlama veya herhangi bir kurumdan alınacak izin belgesi uygulaması mevcut bulunmamaktadır” diye konuştu.