“Salıverildi iddiası sistem hatası” denildi

Sarraf mahkemeye çıkarıldı

ÖMÜR ŞAHİN KEYİF/WASHINGTON
@omurkeyif

Mahkum kayıt sisteminde durumu ‘9 Eylül’de salıverildi’ şeklinde güncellenince, dün kamuoyunda tartışmaya konu olan Rıza Sarraf, bugün New York’ta mahkemeye çıkarıldı.

New York Güney Bölge Başsavcı Vekili Joon H. Kim, içine Ekonomi Eski Bakanı Zafer Çağlayan, Halkbank Eski Genel Müdürü Süleyman Aslan gibi isimlerin de sanık olarak eklendiği yeni bir iddianame hazırlayarak, Sarraf’a yönelik suçlamaların da kapsamını genişletmişti. Bugün New York’ta, Sarraf’ın bu iddianameden haberdar olup olmadığı ve suçlamaları kabul edip etmediği konuları üzerine bir duruşma gerçekleşti. Duruşmaya katılan CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, mahkemeye ayakları zincirli getirilen Sarraf’ın tüm suçlamaları reddettiğini belirtti. Özcan, duruşmaya dair şu bilgileri aktardı: “Hakim Richard Berman geçen hafta açıklanan yeni iddianameyi okuyup okumadıklarını sordu. Savunma makamı da okuduklarını, suçlamaları kabul etmediklerini söyledi. Sarraf’ın Avukatı Benjamin Brafman; dosyanın daha da genişletilmesi, isnat edilen suçların ve istenen hapis cezasının artması dolayısıyla savunma hazırlığı yapmak için daha fazla zamana ihtiyacı olabileceğini iletti. Buna ek olarak Halkbank’ın Avukatı Victor Rokko kalp ameliyatı geçirmiş. Yani hem Sarraf hem de Halkbank tarafından esastan yargılamanın daha ileri bir tarihe atılmasıyla ilgili bir talep var.”

Esastan yargılanmanın 30 Ekim’de başlaması bekleniyordu. Yurter Özcan, Hakim Berman’ın tarafların erteleme talebine ilişkin kararını 25 Eylül’de yapılacak ara duruşmada açıklayacağını ifade ediyor.

“Brooklyn Cezaevi’nde”

Öte yandan, bu sabah erken saatlerde mahkum kayıt sistemine 09135-104 numaralı Rıza Sarraf’ın Brooklyn Cezaevinde olduğu bilgisi eklendi. New York Güney Bölge Savcılığı’ndan verilen bilgide, mahkum kayıt sisteminin “düzeltildiği”, pazar günü yaşanan karışıklığın, nedeni tam olarak bilinmeyen bir hatadan kaynaklandığı, ifade edildi.

ABD’de tutuklu bulunan Rıza Sarraf ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla hakkında; ABD’nin İran’a ekonomik yaptırımlarını delmek, kara para aklamak, bankaları dolandırmak gibi suçlamalar bulunuyor.