Sarraf yalısına kaçak kat çıkmış

17 Aralık yolsuzluk operasyonunun kilit isimlerinden olan, AKP hükümetini rüşvetle bağladığı ortaya çıkan işadamı Rıza Sarraf'ın sahibi olduğu Osmanlı döneminde inşa edilen ve 1970 yılında ikinci derece tarihi eser olarak tescil edilen yalılardan birine kaçak kat çıkıldığı belirlendi. Çivi bile çakılması yasak olan yalıda yasalara aykırı olarak yapılan restorasyona henüz resmi bir yaptırım uygulanmadı.

İstanbul Kanlıca’da bir yalıyla yetinmeyerek 40 milyon dolara iki yalı birden alan Sarraf daha önce de deniz araçları rahatça yanaşabilsin diye otomatik açılıp kapanabilen bir iskele yaptırmıştı. 2011 yılında eşi Ebru Gündeş'e hediye ettiği yalı için hiçbir 'masraftan kaçınmayan' Sarraf, toplam 770 metrekare büyüklüğündeki iki yalı arasına dışarıdan da görünen asansör yaptırırken, yan duvarları kırdırarak yalıları tüp geçitle birbirine bağladı.

Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın envanterinde '2’nci derece tarihi Mehmet Arif Bey Yalısı' olarak kayıtlı bulunan yalının zemin katının dış cephesinin yıkılarak tamamen camla kaplandı. Yalılardaki ahşap korkulukların sökülerek yerine cam takıldığı, Boğaz’a açılan bahçelerin ise tamamen yıkılarak birleştirildiği tespit edildi. Sarraf'ın ayrıca, yalının aydınlatması için yapılan özel ışıklandırma nedeniyle denize üç ton renkli taş döktürüldüğü iddia edildi.

BİR YILA KADAR HAPİS ÖNGÖRÜLÜYOR
2960 sayılı Boğaziçi İmar Kanunu’nda tarihi ve doğal güzelliklerin yoğunlaştığı kıyı, sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde doğal yapıyı tahrip eden veya niteliğini bozanların iki aydan bir yıla kadar hapis ve 200 bin liradan 500 bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılacağı belirtiliyor. Kanuna göre, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün, masrafların iki katı bedeli mal sahibinden tahsil ederek tarihi köşkleri aslına uygun hale getirmesi gerekiyor.

Bu kez iskele Sarraf'ın 'önüne yatacak'

sarraf-yalisina-kacak-kat-cikmis-48880-1.

(Fotoğraf, Sözcü'den alınmıştır.)