“Sarsılan İmge” ve “İstanbul’da Deniz Sefası” sergileri Pera'da

"Sarsılan İmge" ve “İstanbul’da Deniz Sefası” sergileri 26 Ağustos'a kadar Pera Müzesi’nde ziyarete açık olacak.

Sarsılan İmge” başlıklı sergi, genç sanatçıları görünür kılarken, “İstanbul’da Deniz Sefası” sergisi, deniz hamamından plaja geçişin devrim niteliğindeki hikâyesine odaklanıyor. Kurban Bayramı’nın ilk günü hariç bayram boyunca kapıları açık olan müzede ayrıca, “Kesişen Dünyalar”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri”, “Kahve Molası” koleksiyon sergileri ile Pera Öğrenme Atölyesi’nde devam eden “Yaz Yaz Yaz’18” sergisi izlenebilir.

Pera Müzesi’nin “Sarsılan İmge” sergisi, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni ağırlıyor. Lisansüstü ve Sanatta Yeterlik öğrencilerinin çalışmalarından bir seçki sunan serginin küratörlüğünü Dr. Dilek Karaaziz Şener üstleniyor. Genç sanatçıların imge, beden, toplum, bellek, mekân, doğa ve kültürel normlar gibi kavramlara bakışlarını yansıtan sergi, genç kuşak sanatçıların güncel sorgulamalarını ortaya koyuyor. Sergide yer alan sanatçılar arasında Abdurrahman Coşkun, Ahu Akkan, Aydan Kılınç, Aysel Alver, Aytuna Cora, Cemil Toprak, Cumhur Coşkun, Çiğdem Doğan, E. Jessica Mckie, Elif Anbarpınar, Elif Avşar, Emrah Sezer, Emre Yenisoy, Esma Burcu Sereli, Esra Koruç, Gamze Boz Sülüşoğlu, Gamze Dökmetepelioğlu, Gökçe Kayık, Gökhun Baltacı, Gözde Çoban, Gözde Mulla, Gülşah Bayraktar, Hasan Doğan Yılmaz, Hasan Numan Suçağlar, Hilal Küçük, Hazal Ünsal, Işıl Tüfekci Ardıç, İlayda Çetin, İmre Deniz Işıktaş, İsmail Bezci, Kazım Şimşek, Maged Zaky Hassan, Mehmet Kemal İçden, Mehtap Morkoç, Melike Şerbet, Murat Atabek, Nurcan Çevik, Okan Ercan, Özgür Ballı, Pınar Baklan Önal, Rezzak İlge, Rıza Tan Buğra Özer, Sasan Baheri Rad, Semih Çınar, Sevil Seda Arapkirli, Sevinç Köseoğlu Ulubatlı, Sultan Burcu Demir, Umut Kambak, Umut Reyhanlı, Ümmühan Yörük, Zeki Zihni Kıvanç Yılmaz ve Zeynep Üçöz bulunuyor.

sarsilan-imge-ve-istanbul-da-deniz-sefasi-sergileri-pera-da-499667-1.

“İstanbul’da Deniz Sefası” sergisi ise, İstanbul kent tarihinin sosyokültürel yapısına ışık tutan plaj kavramını mercek altına alıyor. Denizin kent yaşamının bir parçası olması ve plaj kültürünün oluşması ile birlikte değişen toplumsal yapıyı gözler önüne seren serginin küratörlüğünü tarihçi, yazar ve akademisyen Zafer Toprak üstleniyor. Sergi, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü arşivinin yanı sıra, İnönü Ailesi, Mehmet Aksel, Seyhun Binzet, Ayşe Bermek, Doğan Güral, Uğur Yeğin, Doğan Paksoy, Sakıp Sabancı Müzesi, Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası ve SALT Araştırma’ya ait koleksiyonlardan derlenen, resim, fotoğraf, kitap, dergi ve karikatür gibi orijinal malzemeleri izleyiciyle buluşturuyor. Pera Müzesi'nin kardeş kurumu İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde ise, serginin bir uzantısı olarak Yeşilçam filmlerindeki plaj sahnelerinden oluşan bir seçki ve dönemin plaj konulu kitap, dergi, afiş ve karikatür gibi malzemelerini yakından inceleme olanağı sağlayan izleme-okuma odaları yer alıyor.

sarsilan-imge-ve-istanbul-da-deniz-sefasi-sergileri-pera-da-499666-1.

Sergiler, Kurban Bayramı’nda açık olacak

Pera Müzesi, Kurban Bayramı’nın ilk günü hariç, 22 Ağustos Çarşamba gününden itibaren her yaştan sanatseveri müzeye bekliyor. Sanat dolu bir bayram geçirmek isteyen ziyaretçiler, “Sarsılan İmge” ve “İstanbul’da Deniz Sefası” sergileri yanı sıra Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonlarıyla oluşturulan “Kesişen Dünyalar”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri”, “Kahve Molası” koleksiyon sergilerini de ziyaret edebilir. Sergilere, yetişkinler için Mert Fırat’ın, çocuklar için ise Meltem Cumbul ile Yekta Kopan’ın seslendirdiği, müze bileti yanında ücretsiz sunulan sesli rehber eşlik ediyor.

Bayram tatilinde izleyicilerin müzede görebileceği bir diğer sergi “Yaz Yaz Yaz’18”, “Sarsılan İmge” ve “İstanbul’da Deniz Sefası” sergilerinden ilhamla oluşturulan yaz atölyelerindeki üretimlerden bir seçki sunuyor. Sergi, 4-12 yaş gruplarının organik ve geri dönüştürülen malzeme, pleksi, porselen ve renkli karton kullanarak ürettiği tasarımları içeriyor.

Pera Müzesi, Kurban Bayramı’nın ilk günü 21 Ağustos Salı günü kapalı olacak.

“Sarsılan İmge” ve "İstanbul'da Deniz Sefası" sergileri, 26 Ağustos 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10:00 - 19:00 saatleri arasında, Pazar günleri ise 12:00 - 18:00 saatleri arasında gezilebilir. Müzede Cuma günleri hem uzun hem de ücretsiz! “Uzun Cuma”larda müze 18:00 - 22:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. “Genç Çarşamba” günlerindeyse tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Pazar günleri hariç hafta içi her gün 10:00 - 19:00 saatleri arasında gezilebilir.