AYCAN KARADAĞ Hayat pahalılığı, zamlar, artan fiyatlar nedeniyle beklenilenin aksine ramazan ayı da çarşı-pazara hareket getirmedi. İzmir’in önemli alışveriş merkezlerinden Havra Sokağı’nda esnaf adeta kan ağlıyor. Esnaf fiyatların yüksek olmasından dolayı satış yapamadıklarından dert yanarken, pazara çıkan yurttaşlar ise ancak alacaklarını kısarak alışveriş yapabiliyor. SATIŞLAR DÜŞÜYOR Satışların geçen yıla göre daha da düştüğünü açıklayan Berkan […]

Satış yok, esnaf da halk da dertli

AYCAN KARADAĞ

Hayat pahalılığı, zamlar, artan fiyatlar nedeniyle beklenilenin aksine ramazan ayı da çarşı-pazara hareket getirmedi. İzmir’in önemli alışveriş merkezlerinden Havra Sokağı’nda esnaf adeta kan ağlıyor. Esnaf fiyatların yüksek olmasından dolayı satış yapamadıklarından dert yanarken, pazara çıkan yurttaşlar ise ancak alacaklarını kısarak alışveriş yapabiliyor.

SATIŞLAR DÜŞÜYOR

Satışların geçen yıla göre daha da düştüğünü açıklayan Berkan Karşıyaklı isimli esnaf, “Toptan satışlarımız olmasa dükkânı kapatalım daha iyi. Fiyatlar pahalandığı zaman toptan müşterilerimizi de kaybedebiliyoruz. Fiyatlar ucuzladığında toptancılar da geri dönüyor. Soğanda yeni mahsul çıktığı için fiyatlar geriye çekildi” diye dert yanıyor.

25 yıldır bu sokakta esnaflık yapan Ramazan Durdu ise, “Beyaz ette son dönemde olan artış oldu zaten bekleniyordu. Ama hala fiyatlar yerinde durmuyor ve sürekli zam geliyor. Vatandaşlardan tepki alıyoruz” diye konuşuyor. Vatandaş haklı olduğunu söyleyen Durdu, “Bizim elimizde değil. Bir aile 3 kilo tavuk alacakken, bir kilo daha az alıyor. Satış oranları da düştüğü için biz de mağduruz. Her yıl Ramazan’da satışlarımız giderek daha çok düşüyor” sözleriyle yaşadıkları durumu anlatıyor.

MÜŞTERİ UĞRAMIYOR

Ramazan’ın bereketiyle gelmediğini ifade eden esnaf Engin Turgay da dertli. Turgay, “Hem balık çıkmıyor hem de fiyatlarımız biraz pahalı. Bundan dolayı da müşteri de yok. Vatandaşın durumu da ortada. Ne diyeyim ki?” diye soruyor.

40 senedir Havra Sokağı’nda esnaflık yapan Emre Eken ise böyle bir dönem görmediğini belirtiyor. Eken, “Millet hep alışverişini kredi kartı ile yapıyor. Nakit para hiç uğramıyor. Türk parası diye bir şey kalmadı. Zor ayakta duruyoruz” ifadelerini kullanıyor.

NERDE O ESKİ GÜNLER

22 senedir Havra Sokağı’nda esnaflık yaptığını söyleyen Ahmet Güncü, “Hareketlilik eski Ramazan aylarına göre daha az. Sabit bir yerde yeşillik satıyoruz. Seyyar satıcılar bizi çok etkiliyor. Daha az ve nitelikli ürün olursa satışlarımız olumlu anlamda etkilenir” diyor. Eskiden müşterinin çok fazla olduğunu ifade eden Güncü, “Sabah 6’da gelirdim, müşteri o kadar fazlaydı ki ürün dizmeye vaktimiz kalmazdı. Müşteri şimdi gelmiyor. Ramazan Ayı’nın gelmesiyle işlere hareketlilik gelmesini umuyoruz” diye de ekliyor.