Libya ve Yemen’de çatışmalar artarken taraflar, BM’nin ‘küresel ateşkes’ çağrısına itibar etmiyor. Libya’da UMH güçleri, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait İHA düşürdü. Yemen’de Husiler, eski Kültür Bakanı Halid er Ruveyşan’ı kaçırdı

Savaş dinmiyor

Libya’da General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu ile Feyyaz es Serrac’a bağlı Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri arasında çatışmalar hız kesmeden devam ederken Yemen’de de taraflar arası gerilim gittikçe tırmanıyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) her iki ülkeye de yaptığı ‘küresel ateşkes’ çağrısı karşılık bulmazken, salgınla birlikte devam eden söz konusu savaş tablosunun önümüzdeki günlerde daha da ağır insani krizlere yol açması bekleniyor.

İHA DÜŞÜRÜLDÜ

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçler, önceki gün, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait bir insansız hava aracı (İHA) düşürdüklerini duyurdu. UMH’ye bağlı silahlı birliklerin sözcüsü Yarbay Muhammed Kununu yaptığı yazılı açıklamada, BAE’yi, Hafter güçlerine Çin yapımı İHA’lar vermekle suçladı.

UMH sözcüsü Kununu, İHA’nın, ülkenin doğusundaki Misrata kentinin güneyindeki Ebu Gureyn bölgesindeki hedeflere saldırı düzenlediğini ifade etti. UMH güçleri, Terhune’yi Hafter güçlerinden geri almak için operasyon başlatmıştı.

ESKİ BAKAN KAÇIRILDI

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen’de, Suudi destekli güçlerle çatışan Husiler, Eylül 2014’ten bu yana Sana ve bazı bölgelerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri de Mart 2015’ten bu yana Yemen’i bombalıyor.

Yemen’de Suudi destekli yönetim güçleriyle çatışan Husiler, önceki gün başkent Sana’da ülkenin eski Kültür Bakanı Halid er Ruveyşan’ı kaçırdı. Yemenli eski bakanın oğlu Vaddah er Ruveyşan, babasının Husiler tarafından kaçırıldığını duyururken konuya ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

ANLAŞMA GEÇERSİZ

Aden merkezli hükümetin Dışişleri Bakanı Muhammed el Hadrami de Husilerle devam eden çatışmalar nedeniyle Hudeyde Limanı’yla ilgili yapılan anlaşmanın artık uygulanamaz olduğunu söyledi. Hadrami, Hudeyde’deki Birleşmiş Milletler (BM) misyonuna çağrı yaparak, “Husiler hesaba çekilinceye kadar çalışmalarınızı durdurmaya ve misyonun merkez binasını da çatışmaların yaşanmadığı alanlara taşımanızı öneriyorum” açıklaması yaptı.