Savaş halindeki ülkeler arasında tarihi anlaşma

Dış Haberler

Kağıt üzerinde hâlâ savaş halinde olan ve diplomatik ilişkisi bulunmayan İsrail ve Lübnan arasında deniz yetki alanları anlaşması resmen imzalandı. İsrail Başbakanı Yair Lapid ve Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, ABD'nin arabuluculuğunda bu ay başında uzlaşmaya varılan anlaşma da resmiyet kazandıran imzaları dün attı.

Lapid, anlaşmayı duyurduğu açıklamasında "Bu İsrail’in güvenliğini artıracak. İsrail ekonomisine milyarlar akmasını sağlayacak ve kuzey sınırımızda istikrarı sağlayacak tarihi bir anlaşma" ifadelerini kullandı. Lapid, bu anlaşmayla Lübnan'ın İsrail'i tanıdığı mesajını verdi. Aoun da, ABD’nin temsilcisi Amos Hochstein’in getirdiği son taslağın Lübnan’ı “tatmin ettiğini” söyledi.

Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah da İsrail ile Lübnan arasındaki deniz sınırı anlaşmasına ilişkin, "Başından sonuna kadar müzakerelerle elde edilen netice Lübnan için büyük bir zaferdir" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) anlaşma belgelerinin kendilerine ulaştığını açıkladı. İki ülkenin, anlaşmaya arabulucu olan ABD ile ayrı ayrı birer anlaşma imzalaması gerekiyor. Böylece anlaşma, uluslararası alanda da resmiyet kazanıp resmen yürürlüğe girmiş olacak.

ASIL KAZANAN İSRAİL

Anlaşmayla, 1948’de kurulduğundan bu yana İsrail ile kuzeydeki komşusu Lübnan arasında ilk kez deniz sınırlarının ve kıta sahanlığının üzerinde uzlaşılmış oldu.

İsrail'in anlaşma sonunda kendisine kalacak Kariş doğal gaz sahasında üretime başladığını aktaran İsrail Başbakanı, anlaşma gereği Lübnan'a kalan Kana doğal gaz sahasından da yüzde 17 gelir elde edeceklerini dile getirdi.

İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor. İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyordu. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor. Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu savunuyor. ABD arabuluculuğundaki dolaylı müzakereler, 5 Haziran 2022'de İsrail'in Kariş Gaz Sahası'ndan gaz arama ve çıkarma işlemlerini tamamlandığını duyurmasıyla hız kazanmıştı.