Galler'de dün başlayan NATO zirvesinin en önemli gündem maddesi IŞİD tehdidi olurken Rusya da Ukrayna'daki kriz nedeniyle zan altında bırakıldı

Savaş örgütü NATO'nun gündemi IŞİD ve Rusya

Galler'de dün başlayan NATO zirvesinde, özellikle cihatçı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ve Ukrayna'nın doğusunda yaşanan karışıklık konuları ele alınırken NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen, yaptığı basın toplantısında IŞİD'e karşı Irak Ordusu'na yardım teklifinde bulundu. NATO üyesi ve ortağı 60 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirve öncesinde Rasmussen, Ortadoğu'daki IŞİD tehdidine vurgu yaptı ve "Uluslararası toplum IŞİD'in ilerlemesini durdurmak zorunda. Galler Zirvesi, örgüt tarihinin en önemli toplantılarından biri olacak. Dramatik şekilde değişmiş bir güvenlik ortamıyla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı. Doğuda Rusya'nın Ukrayna'ya saldırdığını, güneydoğuda IŞİD'in yükselişine tanıklık edildiğini, güneyde şiddet, güvensizlik ve istikrarsızlık gördüklerini söyleyen Rasmussen, "Zirvede, bu tehditleri göğüsleyecek ve müttefiklerimizin savunmasını güçlendirecek önemli adımlar atacağız" diye konuştu. NATO olarak Irak'tan henüz bir yardım talebi gelmediğini vurgulayan NATO Genel Sekreteri, "Eğer Irak Hükümeti, bizden yardım isterse NATO bunu hemen ve ciddi bir biçimde değerlendirecektir. Sizlere hatırlatmama izin verin; NATO geçmişte de Irak'a yardımlarda bulundu. 2011 yılında kadar NATO'nun Irak'ta askerleri eğitme gibi bir misyonu vardı. Aynı misyona tekrar hazırız" dedi.

'RUSYA UKRAYNA'YA SALDIRIYOR'
Zirvede ele alınacak en önemli konulardan biri olan Ukrayna'nın güneydoğusunda yaşanan çatışmalarla ilgili açıklamalarda da bulunan Rasmussen, "Rusya'nın Ukrayna'nın güneydoğusunda yaşanan çatışmalarda rol oynadığına üzücü bir biçimde tanık olmayı sürdürüyoruz. Rusya'dan birliklerini Ukrayna sınırından çekmesini, Ukrayna'yı silah ve militan geçişini engellemesini, Ukrayna'daki milisleri desteklemesini ve yapıcı politik bir sürece katılmasını talep ediyoruz. Ukrayna'daki kriz için bu yöntem barışçı olacaktır" diye konuştu. NATO'nun üyelerini korumak için aldığı ve alacağı tüm önlemlerin NATO-Rusya ilişkilerinin temelini oluşturan 1997 tarihli belgeye uygun olduğunu kaydeden Rasmussen, "Rusya temel ilkeleri ihlal etti" dedi. Zirvenin, NATO'nun geleceğini şekillendireceğini vurgulayan Rasmussen, "Kararlılığımızı, birliğimizi ve dayanışmamızı gösterecek" ifadelerini kullandı. Kriz çemberinde bulunan NATO'nun ve Transatlantik toplumun bir güvenlik, istikrar ve refah adası olduğunu belirten Rasmussen, gerekmesi halinde NATO üyesi ülkeleri hızla korumak amacıyla Eylem Planı'nın kabul edileceğini ve savunma harcamalarındaki düşüş trendini tersine çevireceklerinin altını çizdi. NATO Zirvesi'nde ilk kez siber savunmanın ortak savunmanın bir parçası olduğu ilan edilecek.


***

NATO zirvesinin ilk gününde İngiltere Başbakanı David Cameron, ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Devlet Başkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko'dan ülkesinde yaşanan krizle ilgili son bilgileri aldı. Altı ülkenin devlet başkanları yaşanan krizin çözümü için görüş alış verişinde bulunurken toplantının içeriği ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

 

***

"Rusya halihazırda Ukrayna'ya işgal etti"

NATO zirvesinde gazetecilerle bir süre sohbet eden bir NATO askeri yetkilisi, Rusya'nın halihazırda Ukrayna'yı işgal ettiğini söyledi. Yetkili, Rusya'nın birkaç bin asker, yüzlerce tank ve zırhlı araçla Ukrayna topraklarında yer aldığını söyledi. NATO askeri yetkilisi, "Binlerce Rus askerinden oluşan bir birliğin Ukrayna topraklarında olduklarını hala gözlemleyebiliyoruz. Ve bu birliklerin emrinde yüzlerce tank ve zırhlı araç da mevcut. Rusya'nın Ukrayna içindeki varlığını biliyorduk, bu durum hala değişmiş değil. Bunun yanı sıra 20 bin Rus askeri de Ukrayna sınırında hazır bekliyor" ifadelerini kullandı. Hatırlanacağı gibi NATO'dan daha önce yapılan açıklamada da binin üzerinde Rus askerinin Ukrayna topraklarında bulunduğu ifade edilmiş ve Rusya bu nedenle de sert bir biçimde uyarılmıştı.

***


Rusya'dan üyelik tehdidi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, NATO'nun Ukrayna'ya olası bir üyelik teklifini ulusal güvenlik tehdidi olarak algılayacaklarını vurguladı

Rusya, Ukrayna'nın NATO zirvesine davet edilmesini ve olası üyelik teklifini sert bir dille eleştirdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov tarafından yapılan açıklamada NATO'nun Ukrayna'ya üyelik teklifinde bulunulmaması uyarısını yaparken, "Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önerdiği 7 maddelik barış planında hem Ukrayna'nın hem de halk milislerinin yer almasını istiyoruz. Aksi takdirde bu kriz Avrupa'nın kalbine kadar sıçrayacaktır" ifadelerini kullandı. Ukrayna'nın NATO üyeliği ısrarının barış görüşmelerini tehdit ettiğini öne süren Lavrov, "Biz soruna politik bir çözüm bulmak için büyük çaba sarf ederken Kiev'deki 'savaş partisinin' dışardan aldığı, ki bu durumda Amerika Birleşik Devletleri, bir destek var. Kiev'le halk milisleri arasındaki sorunu çözmek için bir şans doğmasına karşın Kiev Hükümeti, bunu NATO'ya üye olma hevesiyle baltalıyor. Ukrayna'nın NATO üyeliğini ulusal güvenliğimize bir tehdit olarak algılayacağız" dedi. Moskova'nın Kiev Hükümeti'nin etkisi altında kalmasından kaygı duyduğunu da aktaran Rus Dışişleri Bakanı, "Bazı Batılı ortaklarımız, NATO için zafer kazanmak ve ABD'nin isteklerini herkese dayatmasını istiyor. Bu tekelci zihniyet bizi asla iyiye götüremez, götürmedi de" şeklinde yorum yaptı.



FRANSA'DAN GEMİ ERTELEMESİ
Fransa, Rusya için üretilen Mistral sınıfı helikopter taşıyıcı savaş gemisinin teslimatını Ukrayna krizi nedeniyle askıya aldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yapılan açıklamada, “Ukrayna’daki son durumun ciddiyeti nedeniyle teslimat için şartların uygun olmadığı” belirtildi. Ekim ayında Rusya’ya ulaştırılması planlanan iki savaş gemisinden ilkinin teslimatının ertelendiği duyuruldu. Fransa uzun süredir konuyla ilgili Amerika Birleşik Devletleri ve Batılı ülkelerin baskısı altında bulunuyordu. Fransa’da eğitim için bulunan Rus askerlerinin geri dönmesi beklenirken, anlaşma gereği teslimatı yapmayan Paris yönetimi 1,1 milyar avro tazminat ödemek zorunda kalacak. Rusya Endüstri Bakanı Denis Manturov ise "Rusya sözleşmenin tamamen yerine getirilmesini beklemektedir" ifadelerini kullandı.

***

Erdoğan NATO zirvesinde

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığındaki heyetin temsil ettiği NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Galler'de başladı. Erdoğan toplantının yapılacağı salona girmeden önce geçen günlerde Türkiye'yi dinlediği ortaya çıkan İngiltere Başbakanı David Cameron tarafından karşılandı. Cameron'a NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen eşlik etti. Erdoğan Cameron'la karşılama esnasında dinlemelerle ilgili konuşmadı.
Erdoğan'ın bugün dinlemeler ve IŞİD sorunu ile ilgili olarak ABD Başkanı Obama ile görüşmesi bekleniyor.

***

Protesto kampı kuruldu
Britanya Alevi Federasyonu 3 Eylül'den itibaren NATO toplantısını ve Recep Tayyip Erdoğan’ın Ortadoğu politikalarını protesto için Newport'ta kalmaya başladı. Yaklaşık 30 kişilik bir grupla Newport'daki diğer protestocularla birlikte "peace camp" ta 1’inci gecesini kampta geçiren Britanya Alevi Federasyonu (BAF) Baskani İsrafil Erbil ve BAF yöneticileri Newport merkezde yapılan yürüyüşe katıldı. BAF yetkilileri cumartesi gününe kadar kampta kalacaklarını açıkladı.