Kuruluşunun 74. yıl dönümünde Finlandiya’yı da bünyesine katan NATO bu ülkeye asker konuşlandırma peşinde. Rusya’ya karşı Ukrayna’ya her türlü desteği sağlayan örgütün genişleme hamleleri yeni gerilimlere yol açacak.

Savaş örgütünün 31. üyesi Helsinki
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

ABD liderliğindeki Batı emperyalizminin silahlı aparatı Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) kuruluşunun yıldönümünde Finlandiya'yı da bünyesine kattı. 4 Nisan 1949'da ABD'nin başkenti Washington'da 12 ülke tarafından kurulan NATO'nun yıldönümü için Briksel'de yapılan törende Finlandiya'nın katılımı resmileştirildi. Katılım protokolünü son onaylayan ülke Türkiye belgeyi Washington Anlaşması'nı saklayan ülke olan ABD'ye teslim etti. Bunun ardından Finlandiya da kendi katılım belgelerini teslim edince resmen NATO'nun 31. üyesi olarak ilan edildi.

NATO karargahındaki törende konuşan Genel Sekreter Jens Stoltenberg, İttifak'a üye olan Finlandiya'da asker konuşlandırılıp konuşlandırılmamasının bu ülkenin kararına bağlı olduğunu söyledi. Stoltenberg, "İttifak'ın kuruluşunun 74. yıl dönümü ve Finlandiya'nın NATO'ya 31. üye olarak katılması nedeniyle bugün tarihi bir özelliğe sahip. Finlandiya NATO üyesi olarak ittifakın kuruluş anlaşmasındaki 5. maddeyle "sarsılmaz güvenlik garantisi" altına girdi" dedi.

HEDEF ÇİN VE RUSYA

Zirvenin Rusya'nın savaşı kararlılıkla sürdürdüğü kritik bir dönemde düzenlendiğini belirten Stoltenberg, toplantıda Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki güvenlik sınamalarının ele alınacağını dile getirdi. Stoltenberg, Japonya, Avustralya, Güney Kore, Yeni Zelanda olmak üzere Asya Pasifik bölgesindeki ortaklarla, giderek birbirlerine yaklaşan Çin ve Rusya'ya karşı iş birliğini geliştirmenin önemini de masaya yatıracaklarını ifade etti.

BİDEN GURUR DUYDU

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö de NATO'ya üye olunmasıyla ülkesi için yeni bir dönemin başladığını belirtti. Niinistö, "Finlandiya'nın savunmasını NATO'nun ortak savunmasının bir parçası olarak entegre etmek için önemli çalışmalarımız var. Finlandiya, İsveç ile birlikte NATO'ya katılmak için başvurdu. Finlandiya'nın üyeliği, İsveç'inki olmadan tamamlanmış sayılmaz. İsveç'in üyeliği için ısrarlı çabalarımız sürüyor" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ironik şekilde teşekkür etti. Blinken, Finlandiya'nın üye olmasının yolunu Putin'in Ukrayna Savaşı ile birlikte sağladığını ileri sürdü. ABD Başkanı Joe Biden yayınladığı açıklamada, "Finlandiya’yı NATO’nun 31. müttefiki olarak karşılamaktan gurur duyuyorum" dedi.

KREMLİN'DEN TEPKİ

Rusya'dan Finlandiya'nın üyeliğine anında tepki geldi. Savunma Bakanı Sergey Şoygu yaptığı açıklamada, "Finlandiya'nın NATO'ya katılımı çatışmanın önemli ölçüde genişlemesini sağlayacak" dedi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da "Rusya Finlandiya'nın NATO'ya katılımına yanıt vermek zorunda kalacak" ifadelerini kullandı.

Kremlin yönetimi Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının ardından Rusya batı ve kuzeybatı bölgelerinde askeri kapasitesini artıracağını açıkladı.

Finlandiya’nın üyeliğiyle birlikte NATO, Rusya’yı kuzey batıdan tamamen çevrelemiş oldu. Rusya ile NATO’nun kara sınırı da yaklaşık 2 bin 500 km’ye çıktı.

***

ELİ KANLI NATO SOLA KARŞI 49’DA KURULDU

NATO, kapitalist-emperyalist dünya sisteminin bekçiliğini yapmak için Sovyetler Birliği’ne karşı bir soğuk savaş aygıtı olarak 4 Nisan 1949’da kuruldu. Kurucu ülkeler; ABD, Danimarka, İtalya, İzlanda, Kanada, Norveç, Portekiz, Belçika, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda ve Lüksemburg. Bugüne kadar 9 kez genişleyerek üye sayısını 31’e çıkardı. İlk genişleme Türkiye ve Yunanistan’ın 1952’de katılmalarıyla oldu. 1955’te Federal Almanya, 1982’de İspanya ittifaka katıldı.

1999’da Çekya, Macaristan ve Polonya, 2004’te Bulgaristan, Letonya, Litvanya, Estonya, Romanya, Slovakya ve Slovenya, 2009’da Arnavutluk ve Hırvatistan, 2017’de Karadağ’ı, 2020’de, Kuzey Makedonya’yı kapsayarak genişledi. Son olarak da dün itibariyle Finlandiya üye oldu.

İsveç’in, Finlandiya ile birlikte üyelik katılımı şimdilik Türkiye ve Macaristan engeline takıldı. Ukrayna, Gürcistan ve Bosna Hersek 2000’li yılların başından bu yana NATO’ya üyelik peşinde.Kolombiya da örgütün ortaklarından.

Savaş örgütü bugüne kadar Sırbistan’dan Afganistan ve Libya’ya kadar pek çok ülkeye operasyonlar gerçekleştirdi. Ukrayna Savaşı’na ise her türlü askeri ve lojistik destek sağlıyor.