Ukrayna’ya silah yığan Batılı ülkelere Almanya da eklendi. Gepard tanklarınna vize çıkarken Ukrayna askerlerine eğitim de verilecek. Avrupa’da yeni bir ‘güvenlik mimarisi’ tartışılırken Lavrov, yeni bir dünya savaşı riskine dikkat çekti.

Savaş riski gerçek

Dış Haberler

Rusya’nın Ukrayna işgali üçüncü ayına girerken savaş gittikçe derinleşiyor. ABD ve İngiltere’nin bastırmasıyla Batılı ülkeler Ukrayna’ya silah yığarken son olarak Almanya da bu furyaya katıldı. Kiev tarafından silah sevkiyatını engellemekle suçlanan sosyal demokrat başbakan Olaf Scholz liderliğindeki hükümet içeriden ve dışarıdan gelen baskılara boyun eğdi. Berlin, "Gepard" model tankların Ukrayna’ya gönderilmesine yeşil ışık yaktı. Tankların gönderilmesi için silah şirketi Krauss-Maffei Wegmann’la (KMW) anlaşmaya vardığı belirtildi.

Tankların kısa süre içinde Ukrayna’ya teslim edileceği açıklanırken Alman Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Ukraynalı askerlere Almanya'da eğitim verileceğini açıkladı. Stuttgart yakınlarındaki ABD'nin Ramstein askeri üssünde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'le bir araya gelen Lambrecht, Ukrayna askerlerine topçu sistemler konusunda eğitim vermek için Amerikalılarla çalıştıklarını ifade etti. Lambrecht, bunun yanı sıra Hollanda ile Ukrayna askerlerine obüsler hakkında eğitim vereceklerini ve mühimmat sağlayacaklarını belirtti.

RAMSTEIN’DA BULUŞTULAR

Batılı ülkeleri Rusya’ya karşı harekete geçiren ABD bir taraftan da Avrupa’da yeni bir 'güvenlik' dizaynında. NATO üyesi ülkelerin Savunma Bakanları, Ramstein Hava Üssü'nde bir araya geldi. ABD’nin Avrupa’daki ana askeri karargahı olan Ramstein'daki buluşmaya Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da olduğu 40'tan fazla ülkenin savunma bakanı katıldı. "Ukrayna'ya Yönelik Savunma ve Güvenlik İstişare Grup Toplantısı" için bir araya gelen bakanlar Ukrayna'ya desteğin süreceğini açıkladılar. Austin ise Rusya’nın durdurulması gerektiğini bir kez daha tekrarladı.

Rusya'yı Avrupa'nın güvenliğine tehdit olarak gördüklerini kaydeden Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Ukrayna'nın özgürlüğü için savaşmasına yardımcı olmak için elinden gelen her şeyi yaptığını söyledi. Yaptırımların yetersiz olduğunun altını çizen Leyen, silahlanmaya dikkat çekti.

NÜKLEER SAVAŞ TEHDİDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Kiev'e açık destek veren Batı'yı 'nükleer çatışmayı hafife almaması' konusunda uyardı. Lavrov "Yükselen tansiyon 3. dünya savaşı çıkma ihtimalini artıyor. Ortada gerçekten ciddi bir tehlike var. Bunu göz artı etmemiz mümkün değil" diye konuştu. Lavrov, "İyi niyetin bir sınırı var. Karşılıklı bir adım atılmazsa müzakereler ilerlemez" dedi.

Lavrov'un açıklamasına cevap veren Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise "Üçüncü Dünya Savaşı'nın 'gerçek' tehlikesinden söz ediliyor. Bu sadece Moskova'nın Ukrayna'da yenildiği anlamına gelir. Bu nedenle Avrupa'nın ve dünya güvenliğinin sağlanması için Ukrayna'ya desteğin iki katına çıkması gerekiyor" diyerek silah çağrısını yineledi.