ABD’de bu yıl başkanlık affı, Irak işgalinde halka karşı işlenen suçları ifşa ettiği için hapiste tutulan Julian Assange’a değil Iraklı sivilleri öldüren paralı askerlere çıkarıldı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Bağdat’ta öldürülen dokuz yaşındaki çocuğu hatırlatarak “Ali için adalet yok” tepkisi verdi.

Savaş suçunun affı olmaz

■ Dış Haberler Servisi

ABD’nin Irak’ta işlediği savaş suçlarını ortaya çıkardığı için İngiltere’de cezaevinde tutulan ve ABD’ye iade edilirse 175 yıla kadar hapis cezası alması öngörülen WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın başkanlık affından yararlanması için yapılan çağrılar karşılık bulmadı. Donald Trump’ın bu çağrılara kulak vermesi beklenmiyordu ancak Irak’ta savaş suçu işleyen paralı askerleri affedecek kadar ileri gideceği de tahmin edilmiyordu. Ülkede her başkanın görev değişiminden önce çıkardığı af listesinde bu yıl, 2007’de Irak’ta 17 sivilin öldürüldüğü Nisur Meydanı Katliamı ile bağlantılı olarak hüküm giyen dört Blackwater askeri yer aldı. WikiLeaks de yayımlanan 400 bin belge içerisinde Blackwater’ın işlediği suçlara yer vermişti.

KİRALIK KATİLLER

Trump’ın 15 kişiye af, beş kişiye de ceza indirimi sağlayan başkanlık kararına göre, katliamla ilgili “kasten adam öldürmek” suçundan hükümlü Nicholas Slatten, Paul Slough, Evan Liberty ve Dustin Heard isimli askerler affedildi. Slatten’ın ömür boyu hapis, diğerlerinin ise 30’ar yıl hapis cezası aldığı karar geçen yıl sona eren davada onanmıştı. Irak işgali dönemi sivil isyanları bastırmak amacıyla sahaya paralı asker süren güvenlik şirketi Blackwater’ın kiralık katilleri, 16 Eylül 2007 günü 19 yaşındaki Iraklı sürücü Ahmed Al Rubia’yı “şüpheli” bahanesiyle vurarak öldürmüş bunun üzerine başlayan protestolarda 17 kişiyi ateş açarak katletmişti. O dönem kamuoyunda geniş yankı bulan katliam sonrası Blackwater’ın Irak’taki çalışma izni sonlandırılmış, şirket ise ismini değiştirmişti.


SİVİLLER VURULDU

Demokrat’ların Temsilciler Meclisi üyesi Ilhan Omar, affedilen paralı askerlere “savaş suçluları” diye seslenerek, “Onlar serbest bırakılmamalı. Bu af tarihimizde karanlık bir iz bırakacak” dedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, katliamda hayatını kaybeden dokuz yaşındaki Ali adlı Iraklı çocuğu hatırlatarak, “Ali için adalet yok, sonra da bizden neden nefret ediyorlar diye soruyoruz?” tepkisi verdi. Wall Street Journal gazetesi muhabiri James Grimaldi ise “Trump eski Blackwater çalışanlarını affederken olaya bakan savcı saldırıda masum erkek, kadın ve çocuklara karşı nasıl sınırsızca silah kullanıldığını söylemişti” uyarısında bulundu. Demokratların Kaliforniya senatörü Katie Porter da “Bu yozlaşmış isimler bir affı hak etmiyor. Başkanın kararı dehşet verici” yorumu yaptı.

DOLANDIRICILIĞA AF

Trump’ın af kararı bunlarla sınırlı kalmadı. 2016 başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahalesi ile ilgili soruşturma kapsamında yalancı ifade verdiği suçlamasıyla tutuklanan eski kampanya danışmanı George Papadopoulos’u da affeden Trump, üç Cumhuriyetçi siyasetçi için de karar çıkardı. New York’tan Chris Collins, Kaliforniya’dan Duncan Hunter ve Teksas’tan Steve Stockman isimli Cumhuriyetçiler, “Dolandırıcılık ve yardım fonlarını kötüye kullanmak” ile suçlanıyordu.

***

Assange’ın hayati tehlikesi var

İngiltere’de ABD’ye iade davası görülen WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın sağlık durumu kötüleşiyor. Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörü Nils Melzer, Assange’ın tutuklu bulunduğu cezaevinde çok kötü şartlar altında kaldığını belirterek, “Assange’ın Ekvador Büyükelçiliği’nde yıllarca süren izolasyon ve şu anda tutulduğu Belmarsh Cezaevi’ndeki zorlu koşullar nedeniyle sağlığı büyük ölçüde kötüleşti” açıklaması yaptı. Assange’ın “aşırı derecede savunmasız” bir konumda olduğunu belirten Melzer, “Doğruları ortaya çıkardığı için 10 yıldır özgürlüğünden yoksun durumda. O Amerikan halkının düşmanı değil, dünya çapında insanlık için kamu yararına hareket etti” diyerek Assange hakkındaki suçlamaların düşürülmesi için Washington’a çağrıda bulundu.