Hükümetin Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerle ilgili ne Köşk'e ne de Meclis'e bilgi vermemesi muhalefetin tepkisine neden oldu

GÜLER YILMAZ ANKARA
Son bir ay içinde Ortadoğu'da yaşanan sıcak gelişmelere rağmen, hükümetin başta Cumhurbaşkanı olmak üzere ne muhalefet partilerine ne de TBMM'ye gereken bilgileri vermemesi muhalefetin sabrını taşırdı. Ana muhalefet partisi CHP, Ortadoğu'daki gelişmelerin Türkiye'ye olası zararlarının konuşulması konusunda ısrarlı. Bunun zemini olarak ise TBMM'yi gören vekiller bir an önce olağanüstü toplantının yapılması gerektiği görüşünde.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, önemli gelişmelerin cereyan ettiği bir dönemde hem muhalefet partileri hem de meclisin bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi, "demokrasiyi içine sindirememiş" dediği AKP'nin bunu yapmadığını ifade eden Özyürek, "Hükümetin gününe göre, ABD'nin telkinine göre gelişen bir çizgisi var. Bilgilendirme görevini yerine getirmemesi bizi rahatsız ediyor," dedi.

CHP'nin bu işi uzlaşma ile yapmak istediğini ancak AKP'nin olumlu yanıt vermediğini kaydeden Özyürek, bir süre daha bekleyeceklerini daha sonra olağanüstü toplantı çağrısı yapacaklarını bildirdi. Özyürek, konuya ilişkin bir endişesini de şöyle açıkladı: "Olağanüstü toplantı çağrısı yapsak bile, genel kurulda genel görüşme yapılması istenecek ve bu oylanacak, iktidar partisi olağanüstü toplantı çağrısına iştirak etse bile genel görüşme talebini kabul etmeyecektir."

'KARARLARI MECLİS VERMELİ'
Türkiye Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu üyesi CHP Denizli Milletvekili Mehmet Uğur Neşşar ise son gelişmeleri değerlendirirken, uluslararası arenada bir adım atılacak ise bunun kararının mutlaka TBMM tarafından verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Neşşar, "Eğer NATO bünyesinde bir girişim yapılacaksa bunun mutlaka uluslararası hukuk çerçevesinde olması gerekiyor." dedi.

» MİLYONLARCA İNSAN LÜBNAN'IN YANINDA
UFUK KOŞAR
KÜRESEL
Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK), Lübnan Konsolosluğu önünde yaptığı basın açıklamasında Bush, Blair ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert'e seslenerek, "Sizlerin adı, insanlığın vicdanında, savaş karşıtlarının yüreğinde, çok uzun bir zamandır 'Savaş Suçlusu' dur, 'İşgalci'dir" dedi.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK) dün Lübnan Konsolosu Tannous Aoun'la görüşerek Konsolosluk önünde bir basın açıklaması yaptı. Doğu Konferansı ve BAK'ın birlikte yaptığı açıklamayı okuyan Ressam Mehmet Güleryüz, Bush'a, Blair'e, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'e seslenerek insanların vicdanında, savaş karşıtlarının yüreğinde, adlarının savaş suçlusu ve işgalci olarak geçtiğini söyledi. Basın açıklamasından önce Lübnan Konsolosu'yla bir görüşme yapan Sivil Toplum Örgütleri ve sanatçılar adına konuşan Gençay Gürsoy şunları söyledi: "Lübnan Konsolosuyla yaptığımız görüşmede karşılıklı duygu alışverişinde bulunarak, dayanışma içersinde olacağımızı ifade ettik."