İkinci Dünya Savaşı’na dair tazminat talebi Berlin tarafından kesin bir dille reddedilen Varşova ısrarını sürdürüyor. Bu konuda bir rapor hazırlayan Varşova bunun Ukrayna’ya da örnek olacağı görüşünde.

Savaş tazminatı
Varşova Getto Ayaklanması'nın 80. yılı töreninde Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier 'büyük üzüntü duyduklarını" söylemişti. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Polonya, Almanya'dan İkinci Dünya Savaşı'ndan kaynaklanan zararı tazmin etme talebinde ısrarını sürdürüyor. Berlin yönetimi konunun kapanmış olduğunu açıklasa da Varşova tazminat konusunda geri adım atmıyor.

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mularczyk, ülkesinin İkinci Dünya Savaşı'nda yaşadığı kayıplar nedeniyle Almanya'dan tazminat istediğini ve bu konuda bir rapor hazırlandığını söyledi.

Mularczyk, "Ukrayna ve Avrupa'daki ülkelerle savaş raporumuzun arkasındaki
metodolojiyi tartıştık. Bu konuda çeşitli görüşmelerimiz sürüyor" dedi.

Mularczyk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Polonya'nın yanı sıra İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin de Almanya'dan tazminat ve
telafi isteme hakları olduğunu anlatmak için çalışmalarını hızla sürdürdüklerinin altını çizdi. Mularczyk, tazminat konusunu tartışmak üzere gelecekte konferanslar planladıklarını ve uluslararası alandaki çabalarının da devam edeceğini belirtti.

UKRAYNA’YA ÖRNEK OLUR

Polonya'nın şu an yürüttüğü çalışmaların Ukrayna'nın Rusya'ya karşı gelecekte açacağı davalarda doğrudan fayda sağlayabileceğine işaret eden Mularczyk, "Şu anda Ukrayna'da yaşananlar İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya'nın başına gelenlerdir. Tartışmamız doğrudan bugünle ilgilidir. Bunun varsayımsal bir uygulama olmadığını, gerçek olduğunu ve gerçek etkileri olacağını vurgulamak istiyorum" diye konuştu. Mularczyk, ABD Kongresi üyelerinin konuya gösterdiği ilginin kendisini çok memnun ettiğini dile getirdi.

1,4 TRİLYON DOLAR

Polonya, Almanya'nın sebep olduğu zararın 1,4 trilyon dolar olduğunu hesaplayarak tazminat talebinde bulunmuştu. Fakat Almanya birçok defa savaşla ilgili mali taleplerle çok önceden uzlaşmaya gidilmiş olduğunu dillendirmişti. Alman hükümeti konuyla ilgili herhangi bir müzakereye yanaşmıyor.

BERLİN: KONU KAPANDI

Almanya Polonya'nın İkinci Dünya Savaşı nedeniyle tazminat talebini kesin bir dille reddediyor. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ekim ayında Polonya'nın başkenti Varşova’ya yaptığı ziyarette mevkidaşı Zbigniew Rau'ya hitap ederek "Alman hükümetine göre, tazminat konusu, bildiğiniz gibi, kapanmıştır" demişti. Almanya, savaştan sonraki yıllarda Doğu Bloku ülkelerine tazminat ödediğini ve Polonya'ya toprak verildiğini hatırlatıyor. 

***

NE OLMUŞTU?

Hitler Almanya’sı 1 Eylül 1939’da Polonya’yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı’nı başlatmıştı. 1939 ve 1945 yılları arasını kapsayan işgal ve savaş sırasında 3 milyonu Yahudi olmak üzere 6 milyon civarında Polonyalı hayatını kaybetti. 1944 yılındaki direnişi bastırmak için Alman ordusu Varşova'yı yerle bir ederek 200 bin sivilin ölümüne yol açmıştı.

Varşova yönetimi 1953 yılında savaş tazminatı taleplerinden vazgeçmişti. Son dönemlerde işbaşına gelen muhafazakar hükümetler ise Berlin’den savaş tazminatı almak için bastırıyor. İktidardaki milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) iktidara geldiği 2015 yılından itibaren tazminat talebini tekrar gündeme getirdi. PiS'in iç politika malzemesi olarak da kullandığı bu talepler Berlin ile Varşova arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açtı.