ABD, Doğu Avrupa ülkelerine ek asker gönderme kararı alırken savaş karşıtı sesler yükseliyor. Polonya’da muhalefetten “gerilimi düşürme” çağrısı yapıldı.

Savaşa hayır

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna'nın işgal edileceği propagandasıyla Doğu Avrupa ülkelerini silahlandırma kapasitesini artıran ABD'nin Polonya ve Romanya'ya ek asker gönderme kararının yankıları sürüyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby tarafından duyurulan "Polonya'ya 2 bin ek asker gönderilmesi ve Almanya'dan da bin ABD askerinin Romanya'ya kaydırılması" kararına Moskova'dan "yıkıcı adım" tepkisi geldi.


Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko dün yaptığı açıklamada "Asılsız yıkıcı adımlar, yalnızca askeri gerilimi körükleyecek ve siyasi kararların alanını daraltacaktır" dedi. ABD'nin topraklarına asker gönderme kararını destekleyen Polonya'nın sağcı hükümeti ise ülkedeki muhalefetin, "Rusya'yla olası bir savaşa sürükleyecek adımlar kaçınılması" uyarısıyla karşı karşıya. ABD askerlerine ev sahipliği yapan Romanya hükümeti ise Fransa'nın da göndereceği ek askerleri karşılamaya hazırlanıyor.

BALTIK ÜLKELERİNE DESTEK GÜNDEMDE

Pentagon'un açıklamasına göre, Kuzey Karolina'dan Polonya sınırına gidecek 2 bin ABD askeri 82'nci Hava İndirme Tümeni'nden piyadeler. Romanya'ya gidecek bin ABD askeri ise Almanya'nın Vilseck kentinde konuşlu olan 2'nci Süvari Alayı'ndan. Pentagon Sözcüsü Kirby ise sevk edilecek bu birliklerin geçici süreliğine görev yapacağını ve "Ukrayna'da olası bir çatışmaya katılmayacaklarını", bu kararın "Rusya'ya güçlü bir sinyal gönderme amacı taşıdığını" savunuyor. Ancak Joe Biden yönetiminin, NATO'nun doğu kanadındaki üç Baltık ülkesine (Estonya, Letonya ve Litvanya) de askeri takviye göndermesi gündemde.

MUHALEFETTEN ÇAĞRI: ÇATIŞMADAN KAÇININ

Doğu Avrupa'daki ABD destekli askeri hareketliliğin merkezinde yer alan Polonya hükümeti ise ülkesindeki ABD askerlerinin artırılmasını destekleyen tutumu konusunda eleştiriliyor. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Pentagon'un duyurduğu kararı “Ukrayna'daki duruma karşı güçlü bir dayanışma sinyali olarak kabul ettiklerini" belirtti. Ülkedeki sosyal demokrat muhalefet ise Rusya'yla tırmanan siyasi gerilimin düşürülmesi konusunda uyarıyor.

Nowa Lewica (Yeni Sol) partisi milletvekili Bogusław Liberadzki, "Moskova'yı Kiev'i işgal etmekten caydıracak ekonomi ve askeri adımların desteklenebileceğini ancak olası bir savaşı körükleyecek tutumdan kaçmak gerektiğini" söyledi. Liberadzki, "Kararsız Rusya, tehlikeli bir Rusya. Ruslar Ukrayna topraklarına girene kadar, her zaman tansiyonu düşürme olasılığı vardır. Bir çatışma patlak vermeden gerginliği azaltmak için bir şansımız var. Bu Polonya için en iyi çözüm olacaktır" açıklaması yaptı. Polonya Yeşiller Partisi lideri Urszula Zielińska ise Rusya'yla "kalıcı barış" için Avrupa ülkelerinin müzakerelerinin sürmesi gerektiğini savundu. Almanya-Rusya arasındaki Kuzey Akım-2 projesine karşı çıkan Zielinska, "Ukrayna geriliminin tırmanmasıyla Rusya'nın Avrupa'daki gaz fiyatlarını manipüle etme gücünü artıracağını, diyalog kanallarının açık olması gerektiğini, çatışmadan yana olmadıklarını" ifade etti.

FRANSA ASKERLERİ DE ROMANYA'YA GİDECEK

ABD'yle 2020 yılında savunma işbirliği için 10 yıllık bir yol haritasında anlaşan Romanya yönetimi ise hem ülkedeki NATO üsleri ve ABD askerlerini güçlendirme kararının açık bir destekçisi hem de Fransa'nın ülkeye göndereceği askerleri de ağırlamaya hazır. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Romanya'nın başkenti Bükreş'e önceki gün ziyarette bulundu. Romanya'nın AB'ye üyeliğinin 15'inci yıldönümü nedeniyle parlamentoda yapılan toplantıda konuşan Le Drian, "Bence birlikte yüzleşmemiz gereken en büyük zorluklardan biri Rusya ile istikrar ve öngörülebilirlik ilişkisinin yeniden kurulmasıdır. Rusya'yla yeni bir denge kurmak için müttefiklerimizle bir dizi ilke formüle etmeliyiz. Rusya'ya karşı olası yaptırımların Avrupa ülkelerine etkisi üzerine Amerikalı ortaklarımızla da koordineli çalışıyoruz. Ancak aynı zamanda biz Avrupalılar daha yetenekli olmalıyız" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu'yla dün Fransa'nın ülkeye yüzlerce asker gönderme planını da görüşen Le Drian daha sonra Baltık ülkelerinin dışişlerinin bakanlarıyla bir toplantıya katıldı. Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, geçen hafta "ABD ve Fransa'nın Romanya'ya daha fazla asker ve askeri teçhizat gönderme tekliflerini memnuniyetle karşıladıklarını" açıklamıştı.


BELARUS'TA ASKERİ TATBİKAT HAZIRLIĞI

Öte yandan, Rusya'nın desteğini alan Belarus hükümeti ise sınırlarda askeri hareketliliği artırdı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 10 Şubat'ta başlayacak ortak askeri tatbikatla görüşmeler için dün Belarus'un başkenti Minsk'i ziyaret etti. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'yla görüşen bakan Şoygu, tatbikatın olacağı alanları teftiş etti. Belarus Dışişleri Bakanlığı ise dün yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının sınır ihlali yapması üzerine Kiev'e protesto verildiğini duyurdu.

***

ABD’li sosyalistler: NATO dağıtılsın

ABD’de sosyalistler Ukrayna krizi nedeniyle gerilimin tırmanmasına karşı halklara barışı savunma çağrısı yaptı. Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi (PSL) "NATO dağıtılsın, Rusya’yla savaşa hayır" başlıklı yaptığı yazılı açıklamada, Joe Biden yönetiminin "dünya halkları için bir felakete dönüşebilecek tehlikeli ve pervasız bir kampanya" yürüttüğü belirtildi. Açıklamada, "ABD’li politikacılar ve kitle iletişim araçları Rusya’yı şeytanlaştırırken NATO’yu da saldırgan değil ‘savunmacı’ bir ittifak olarak gösteriyor. ABD’nin egemenliğindeki NATO, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana Rusya’yı kontrol altına almak için yeniden tasarlandı" denildi. 2014’ten bu yana ABD’nin Ukrayna’nın yaklaşık 3 milyar dolarlık dış askeri yardım sağladığı hatırlatılan açıklamada, "Amerikan işçi sınıfı, ister Rusya’ya ister başka bir ülkeye yönelik olsun, şeytanlaştırma kampanyalarına ilgi duymuyor. Şimdi savaş karşıtlarının ve diğer halk hareketlerinin Rusya’ya karşı yeni bir savaşa veya yaptırımlara “hayır’ deme zamanı. Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi, emperyalist NATO ittifakına son verilmesi çağrısında bulunuyor" ifadeleri yer aldı. Benzer bir çağrı, ABD ve NATO müttefiki Yunanistan’dan da yapılmıştı. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yetkilisi Giorgos Marinos, 1 Şubat’ta Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’la yaptığı görüşmesi sonrası "Yunanistan’ı tehlikeli ABD, NATO ve AB planlarına dahil etme politikası, ülkemizi ve halkımızı kurdun lokması yapmaktadır. Avrupa-Atlantik bloku ile Rusya arasındaki bu çatışmanın öngörülemeyen sonuçları olabileceğini göz önüne alarak KKE, halkımızı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyor" açıklamasında bulunmuştu. Marinos, hükümetten "ABD ile askeri üsler konusunda yapılan anlaşmanın onaylanmamasını, mevcut üslerin kapatılmasını ve ordunun Rusya’yı hedef alan NATO tatbikatlarına katılımına son vermesini" talep ettiklerini belirtmişti.