Rus siyasetçi Dugin’in kızının içinde bulunduğu aracın infilak etmesi sonucu Moskova, Kiev yönetimini ‘suikastla’ suçladı. Ukrayna ise iddiaları reddetti.

Savaşın ortasına bomba gibi düşen suikast iddiası
Moskova yakınında gerçekleşen olaya ilişkin inceleme çalışmaları sürüyor. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Rusya’nın 24 Şubat’taki saldırısının ardından başlayan savaş olağan şiddetiyle devam ederken Moskova ve Kiev, karşılıklı iddia ve suçlamalarda bulunuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘beyni’ olarak nitelenen siyaset uzmanı Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina, aracındaki patlama sonucu cumartesi günü yaşamını yitirdi. Olayın ardından Rusya cephesi Kiev yönetimini hedef gösterdi. Bombalı saldırının hedefinin, Aleksandr Dugin olduğu ileri sürüldü.

Rus kolluk kuvvetlerinin suikast hakkında soruşturma yürüttüğünü belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise "Eğer Ukrayna izi doğrulanırsa ki Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin de bu olasılığı dile getirdi, o zaman Kiev rejimi tarafından uygulanan devlet terörü politikası üzerinde durulmalıdır" dedi. Rusya Soruşturma Komitesi’nden yapılan açıklamada, "Elde edilen bilgilere göre, suçun önceden planlandığı ve sipariş üzerine işlendiği düşünülüyor" ifadelerine yer verildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Ukrayna’nın Dugina’nın ölümüyle ilgisi olmadığını söyledi. ‘Rusya’nın kamuoyunda gerilimi artırmaya yönelik çabaları sürdürdüğünü’ söyleyen Podolyak, ”Muhtemelen ülkede askere alma uygulamasını yaygınlaştırmak istiyorlar. Onlar şunu anlamıyorlar; Biz Rusya gibi kriminal bir devlet değiliz” ifadelerini kullandı.