Savaşın seyri Putin’e bağlı

Dış Haberler Servisi

Savaşın birinci ayı geride kalırken Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna’daki “operasyon”un genel olarak birinci etabının tamamlandığını duyurdu. Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mıkolayiv şehirlerinin kuşatma altında olduğu, Herson bölgesinin tamamının, Zaporijya’nın da büyük bir kısmının da kontrol altında olduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre, savaşta bir ayda Ukrayna ordusundan 14 binden fazla asker öldü, yaklaşık 16 bin asker yaralandı. Bakanlığa söre Rus askerlerinden 1351'inin öldüğü, 3 bin 825'inin de yaralandığı açıklandı.

Rusya, Ukrayna’nın hava kuvvetlerinin neredeyse tamamı ve donanmasının ise tamamının imha edildiğini ileri sürdü. Savunma Bakanlığı, özel operasyonun Putin'in belirlediği hedeflere ulaşana kadar devam edeceği vurgulandı.

HİBRİT SAVAŞ İLANI

Başkent Moskova’da düzenlenen Gorçakov Diplomat Vakfı toplantısında açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Avrupa’daki siyasetçilerin, "Hitler Almanyası'nda" kullanılan "topyekün savaş” terimini kendilerine karşı kullandıklarını ileri sürdü. Lavrov, "(Batılılar) Rusya’ya karşı topyekün, hibrit bir savaş ilan etti. Hedefleri gizli değil, Rus ekonomisini ve bir bütün olarak Rusya'yı yok etmek ve boğmak istediklerini alenen ilan ettiler" diye konuştu.

Rusya’nın izole edilemeyeceğine işaret eden Lavrov, "Dünyanın her yerinden çok sayıda dostumuz, müttefikimiz ve ortağımız var" ifadesini kullandı.

Lavrov, Batılıların, Birleşmiş Milletler kararlarını etkilemek için kışkırtıcı bir propaganda yürüttüğünü belirterek, "Batı dışındaki dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu, tek taraflı oynanan bir oyuna girmek istemiyor. Muazzam bir baskı altındalar" dedi.

Ukrayna yönetiminin nükleer silah edinmesine yönelik arzusundan ötürü endişe duyduklarını ifade eden Lavrov, "Aynı şekilde, Pentagon’un Ukrayna’daki askeri-biyolojik programını gerçekleştirmek üzere en az üç düzine laboratuvar kurmasından da endişe duyuyoruz" diye konuştu.

PARALI ASKERLER KİEV’DE

Öte yandan ABD'li paralı askerler Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında Ukrayna ordusu için savaşırken görüntülendi.

İngiliz basınına yansıyan görüntülerin Kiev yakınlarındaki bir köyden olduğu belirtildi. Görüntülerde paralı ABD askerlerin rahat tavırları dikkat çekerken, içlerinden birinin "Binaları yakıyoruz, daha fazlasını yaptık, roketlerimiz var, bugünü güzel bir gün yapmak için tüm eğlenceli şeylere sahibiz" dediği görülüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna'da yabancı savaşçıların eğitim üssünün İskender füzesiyle vurulduğunu açıkladı.