Müzakerelerin unutulduğu Ukrayna’da savaşın derinleşmesi için tüm aktörler ellerinden geleni yapıyor. ABD Kiev’i silahlandırmak için yeni askeri paketi açıklarken Almanya da hava sistemi sağlayacağını bildirdi.

Savaşın uzaması için silah yığınağı

Dış Haberler

ABD liderliğindeki Batı cephesi Ukrayna'daki savaşın uzaması için ellerinden geleni yapıyor. Rusya ile Ukrayna arasında işgalin ilk haftalarında sürdürülen müzakereler resmen rafa kaldırılırken Batılı ülkeler Kiev'i silahlandırmayı sürdürüyorlar. Savaşın en büyük sponsorlarından ABD paket üstüne paket açıklıyor. Ukrayna'ya yönelik 700 milyon dolarlık yeni askeri pakette gelişmiş füze sistemleri yer alıyor. Füze sistemlerinin, uzun menzildeki Rus hedeflerini vurma kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.

SİLAH BASKISI

New York Times için "Amerika'nın Ukrayna'da Yapacakları ve Yapmayacakları" başlıklı bir makale kaleme alan Başkan Joe Biden, diğer ülkeleri de Ukrayna'ya destekte bulunmaya çağırırken Almanya’dan olumlu yanıt gelirken İsviçre ise veto etti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna'nın ve Alman muhalefet partilerinin ağır silah teslimatlarını hızlandırma çağrılarının ardından, Rusya'ya karşı savaşan Ukrayna'ya IRIS-T tipi hava sistemi sağlayacaklarını bildirdi. Parlamentodaki konuşmasında, Almanya'nın Ukrayna'ya destek vermediğine ilişkin eleştirilere yanıt veren Scholz; politika değişikliğine giden Alman hükümetinin, savaş bölgesine ağır silahlar göndererek Ukrayna'ya destek verdiğini dile getirdi.

İşgalin başlamasından bu yana Ukrayna'ya aralıksız bir şekilde teslimat yapıldığının altını çizen Başbakan Scholz, Ukrayna'ya 15 milyondan fazla mühimmat, 100 bin el bombası ve 5 binden fazla tanksavar mayın gönderildiğini aktardı.

PUTİN KAZANMAMALI

Putin’in savaşı kazanmaması gerektiğini ve Ukrayna ile ilgili kararları Ukraynalıların verebileceğini dile getiren Scholz, "Savaşın hedefleri hakkında tartışmalar yapılıyor. Bizim hedefimiz, Putin’in kazanmaması. Bizim hedefimiz, Ukrayna’nın kendisini savunabilmesi ve bunun sonucunda başarılı olması" diye konuştu.

İsviçre hükümeti ise Danimarka'nın Ukrayna'ya İsviçre yapımı zırhlı personel taşıyıcıları gönderme talebini, tarafsızlık politikasını çatışma bölgelerine silah tedarik etmemeye gerekçe göstererek veto etti.

İsviçreli yayın kuruluşu SRF'nin haberine göre, İsviçre Ekonomiden Sorumlu Devlet Sekreterliği'nin (SECO), Danimarka'nın Ukrayna'ya yaklaşık 20 adet Piranha III piyade savaş aracı sağlama teklifini reddettiği belirtildi.

İsviçre, kendi ürettiği silahları satın alan yabancı ülkelerin onları yeniden ihraç etmek için izin istemesini şart koşuyor. İsviçre, nisan ayında kendi ürettiği mühimmatların Almanya'nın Ukrayna'ya gönderdiği uçaksavar tanklarıyla gönderilmesine onay vermemişti.