Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonu 16. günde de sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Moskova'nın tanıdığı Donbas'taki yönetimlere silah gönderme önerisine destek verdi. Rusya, Ukrayna'ya yabancı savaşçılar da gönderecek. Putin ayrıca, Ukrayna ile müzakere sürecinde 'bazı önemli gelişmeler' olduğunu söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise savaşta stratejik bir dönüm noktasına ulaştıklarını dile getirdi. Biden yaptığı açıklamada, "Amerikalı pilotların ve mürettebatın bulunduğu uçakları, tankları, trenleri Ukrayna'ya göndermenin tek adı 3. Dünya Savaşıdır" dedi.

Savaşta 16. gün: Putin'den Donbas'a 'silah desteği' kararı

Rusya'nın Ukrayna topraklarına yönelik işgal operasyonu 16. güne girdi.

İki ülke arasındaki üst düzey ilk görüşme Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Kuleba arasında dün Antalya'da gerçekleştirilmiş, zirveden uzlaşı çıkmamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı Ukraynalıların tahliyesi için her gün Moskova saati ile 10.00'dan itibaren Rusya'ya insani bir koridor açılacağını duyurdu. Ukrayna hükümeti daha önce Rusya'dan gelen bu yöndeki teklifi reddetmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, Ukrayna'dan Rusya'ya insani koridor açılması yönündeki Moskova'nın önerisini "absürt" olarak nitelendirmişti.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da Rus işgali nedeniyle insani durumun "alarm veren hızla kötüye gittiği" uyarısında bulundu.

CANLI ANLATIM

23.35 Ukrayna Dışişleri: Mariupol'de 1582 sivil hayatını kaybetti

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus ordusunun Mariupol kentine yönelik saldırılarında 12 günde 1582 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.


23.25 Melitopol Belediye Başkanı kaçırıldı

Ukrayna'da kuşatma altındaki Melitopol'ün Belediye Başkanı Rus güçleri tarafından kaçırıldı. Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşenko da “Melitopol'da 10 kişilik bir işgalci grubu, düşmanla işbirliği yapmayı reddeden şehrin belediye başkanı Ivan Fedorov'u kaçırdı" açıklaması yaptı. Ukrayna dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada da kaçırma olayının savaş suçu olduğu belirtildi.


23.20 Rusya: Ukrayna’da 3 bin 346 askeri altyapı tesisini imha ettik

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da toplam 3 bin 346 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi. Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa dair açıklamalarda bulundu. Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas'taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin Ukrayna'da ilerlemeye devam ettiğini belirten Konaşenkov, buradaki bazı yerleşim birimlerinin kontrol altına alındığını söyledi.


22.45 Rusya, 'en çok kayrılan ülke' statüsünden çıkarılacak

ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri, Rusya'ya uygulanacak yeni ekonomik yaptırımlara ilişkin ortak açıklama yaptı. G7 ülkeleri yaptıkları açıklamada, Rusya'yı ticarette "en çok kayrılan ülke" statüsünden çıkaracaklarını duyurdu.


19.30 Reuters: 86 Türk’ün sığındığı Mariupol’deki cami bombalardan etkilendi

Ukrayna'nın doğusunda Azak Denizi kıyısındaki Mariupol kentinde Rus bombardımanından, içinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sığındığı bir caminin de etkilendiği iddia edildi.

Reuters haber ajansının Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğine dayandırdığı haberde caminin içinde 34'ü çocuk olmak üzere toplam 86 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bulunduğu kaydedildi.


18.35 Biden: Rusya ile ekonomik ilişkileri askıya aldık

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle Rusya ile "ticari ilişkilerini" askıya aldıklarını açıkladı. Biden yaptığı açıklamada, "Çeşitli yeni adımları açıklayacağız. İlk olarak bütün bu uluslar en çok iltimas geçilen ülke statüsünü geri alacak Rusya'dan. Bu ülke arasında en iyi imkanlar dahilinde ticari işlemler yapılıyor, herhangi engel olmuyor, gümrük vergileri en düşük uygulanıyor. Kalıcı normal ticari ilişkisi kaldırıldığında Rusya'nın ABD ile ticareti zorlaşacak. Rus ekonomisini yıktık" ifadelerini kullandı. Biden; biyolojik silah iddiaları hakkındaki soruya ise'Rusya bedelini ödeyecek' şeklinde yanıt verdi.

'UKRAYNA'YA UÇAK GÖNDERMEK 3. DÜNYA SAVAŞI OLUR'

Biden, Ukrayna'ya ABD'lilerin kullandığı uçakları göndermenin 3. Dünya Savaşı olacağını söyledi. Ukrayna'ya ihtiyaçları olan silahları ulaştıracaklarını ve Ukraynalıların hayati ihtiyaçlarının karşılanması için de gerekli parayı göndereceklerini belirten Biden, şöyle konuştu:

"Biz 5. Maddedeki yükümlülüklerimiz gereği NATO topraklarının her bir metrekaresini savunacağız ancak 3. Dünya Savaşına girmeyeceğiz. NATO'yu Ukrayna'da savaşa sokmak zafer olmayacaktır. Şu anda elimizden gelen yardımı sağlıyoruz ancak, içinde Amerikalı pilotların ve mürettebatın bulunduğu uçakları, tankları, trenleri Ukrayna'ya göndermenin tek adı 3. Dünya Savaşıdır."


17.22 Kiev'deki Türkiye Büyükelçiliği tahliye edildi

Ukrayna'da, Rus birliklerinin başkent Kiev'e çok yaklaşması ve bölgede çatışmalarının dozunun artmasının ardından Türkiye’nin Kiev’deki büyükelçiliği tahliye edildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği'nin güvenlik nedeniyle başka bir şehre taşınacağını açıkladı.


17.01 Hollanda Ukrayna'ya verdiği silahları kamuoyuna açıklamayacak

Hollanda hükümeti, Ukrayna'ya gönderilen silahları listesini artık kamuoyuyla paylaşmama kararı aldı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Ukrayna'nın hangi askeri malzemelere ihtiyaç duyulduğunun Ruslar tarafından bilinmemesi için böyle bir karar aldıklarını açıkladı.


savasta-16-gun-putin-den-donbas-a-silah-destegi-karari-990439-1.

16.35 Rusya, Meta’ya dava açtı

Rusya, Rusları ‘öldürmeye’ çağırdığı için Facebook ve Instagram’ın bağlı olduğu Meta'ya dava açtı. Rusya Soruşturma Komitesi’nden yapılan açıklamada, “Facebook ve Instagram’ın sahibi olan Amerikan Meta şirketi çalışanları hakkında, Rusya Federasyonu vatandaşlarına karşı yasadışı biçimde şiddet çağrıları yapılması nedeniyle dava açılmıştır” denildi.

Meta bazı ülkelerde, Ukrayna'nın işgali konusunda Ruslara ve Rus askerlerine şiddet ve ölüm çağrıları yapan paylaşımlara izin verecek şekilde ‘nefret söylemi’ politikasında değişikliğe gittiğini duyurmuştu. Kremlin'den bugün yapılan açıklamada, "Facebook ve Instagram Rusya Federasyonu'na yönelik şiddet çağrılarını engellemediği takdirde Moskova en sert önlemleri alacak" ifadeleri kullanılmıştı.


16.30 Kiev Belediye Başkanı Kliçko: Şehirde hala 2 milyon sivil var

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, "Şehirde hala en az 2 milyon sivilin kaldığına inanıyoruz" dedi. Reuters’a verdiği demeçte kentte normalde yaklaşık 3,5 milyon kişinin yaşadığını söyleyen Kliçko, “Başkente birkaç hafta daha yetecek temel gıdaya sahibiyiz. Şu anda elektriğimiz, gazımız, suyumuz var” diye konuştu.


16.25 Kanada hükümeti, iş adamı Roman Abramoviç de dahil olmak üzere beş Rus'a daha yaptırım uygulanacağını açıkladı. Kanada, Rusya’dan petrol de ithal etmeyecek.


15.37 Zelenski: Stratejik bir dönüm noktasına ulaştık

Ukrayna Devlet Volodimir Zelenski, Ukrayna’nın savaşta ‘stratejik bir dönüm noktasına’ ulaştığını söyledi. Bir televizyon kanalına konuşan Zelenski, savaşı kazanabileceklerini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Putin’i, Ukrayna’ya Suriyeli paralı askerleri yerleştirmekle suçlayan Zelenski ayrıca, AB’den Rusya’ya karşı daha güçlü adımlar atmasını talep etti.


15.30 İsviçre Dışişleri Bakanlığı, İsviçre'nin vatandaşlarına Rusya'yı terk etmeleri tavsiyesinde bulundu.


savasta-16-gun-putin-den-donbas-a-silah-destegi-karari-990390-1.

15.15 NATO Genel Sekreteri, Türkiye’yi S-400’ler üzerinden iğneledi

Antalya Diplomasi Forumu'nda Reuters’in sorularını yanıtlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400'lerle ilgili olarak, “Rusya'nın yaptığı işgal, Rus askeri ekipmanlarına bağımlı olmamanın önemini gösteriyor” ifadelerini kullandı.


savasta-16-gun-putin-den-donbas-a-silah-destegi-karari-990380-1.

14.38 Putin: Müzakerelerde olumlu gelişmeler var

Kremlin'de Belaruslu mevkidaşı Lukaşenko'yu ağırlayan Rusya Devlet Başkanı Putin, “Yaptırımlar bize zarar vermez, sadece bizi daha güçlü yapar” dedi. Yaptırımların Rusya'ya 'teknolojik yetkinliklerini artırma' fırsatı verdiğini belirten Putin, Sovyetler Birliği’nin de yaptırımlar altında yaşadığını ve muazzam başarılar elde ettiğini kaydetti. Putin, Ukrayna ile müzakere sürecinde bazı olumlu gelişmeler olduğunu söyledi.


14.35 İngiltere’den Rusya Duması’nın 386 üyesine yaptırım

İngiltere’de hükümet, Donbas bölgesindeki Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerinin bağımsızlığının tanınmasından yana oy kullanan Rusya Duması'nın yaklaşık 386 üyesini, yaptırım listesine eklendiğini söyledi. Böylelikle İngiltere’nin yaptırım uyguladığı Rusya vatandaşı sayısı, 500’ü aşacak.


14.25 Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, şimdiye kadar Ukrayna'dan 109 binden fazla mültecinin ülkeye geldiğini söyledi. BM, Ukrayna'dan ayrılan kişi sayısını 2,5 milyon olarak güncellemişti.


14.00 Rusya’dan Facebook ve Instagram’a uyarı

Kremlin’den yapılan açıklamada, “Rusya'nın pozisyonu açık ve net. Ukrayna, Kremlin'in taleplerini biliyor” denildi. Sözcü Dmitry Peskov tarafından yapılan açıklamada Batı’ya tepki gösterilerek, “Güvende olmadığımızı, tehlike altında hissettiğimizi sürekli olarak söyledik ancak Batı bize cevap vermedi” mesajı verildi. Peskov ayrıca, Batı’nın yaptırımlarının, Rusya’ya harekatı olmasa bile uygulanacağını belirtti. Meta tarafından işletilen Facebook ve Instagram'ın askeri personel de dahil olmak üzere Ruslara yönelik şiddet çağrılarını engellememesi konusuna da değinen Peskov, Moskova'nın ‘en sert önlemleri alacağını’ söyledi.

Peskov ayrıca, Kremlin'in Putin ile Zelenski arasında bir görüşme yapma olasılığını dışlamadıklarını ancak bunun sonuç vermesi gerektiğini dile getirdi.

Ayrıca Peskov, Putin'in Ukrayna’da savaşmak için ‘gönüllü’ gönderme planını desteklemesinin ardından, Suriye ve Ortadoğu'dan savaşçıların Rusya için savaşmasına izin verileceğini söyledi.


13.48 Zelenski, Antalya’ya bağlanacak

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin, saat 15.45'te video konferans yöntemiyle Antalya Diplomasi Forumu'nda oturuma katılacağı ö��renildi. Forumda dün, Rusya ile Ukrayna’nın dışişleri bakanları bir araya gelmişti.


13.40 Ukrayna'da 1 milyon insan elektriksiz kaldı

Ukrayna devletinin Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu Energoatom, ülkede yaklaşık 1 milyon insanın elektriksiz kaldığını açıkladı.


13.25 BM’nin açıklamasına göre, Ukrayna’da ayrılan mültecilerin sayısı 2,5 milyona ulaştı.


savasta-16-gun-putin-den-donbas-a-silah-destegi-karari-990298-1.

13.05 AB yetkilisi Borrel’den itiraf: Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda hata yaptık

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Fransız TF1 kanalına yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın olası NATO üyeliği süreciyle ilgili hata yaptıklarını söyledi. “Bir takım hatalar yaptığımızı ve Rusya'nın Batı ile yakınlaşması fırsatını kaybettiğimizi kabul etmeye hazırım” diyen Borrell, “Daha iyisini yapabileceğimiz anlar, önerdiğimiz ve sonradan uygulayamadığımız şeyler oldu. Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO'nun bir parçası olacağına dair söz vermek gibi. Sanıyorum yerine getiremeyeceğiniz sözler vermek bir hata sayılır” ifadelerini kullandı. Borrell, AB olarak Ukrayna’ya desteği artıracaklarını kaydetti.


12.10 Harkov Valisi: Psikiyatri hastanesine hava saldırısı düzenlendi

Reuters, Harkov bölgesindeki bir psikiyatri hastanesinin bombalandığını yazdı. Harkov Bölge Valisi Oleh Synegubov, Rusya birliklerinin hastaneye hava saldırısı düzenlediğini, 330 kişinin hastaneden 73 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Vali, can kaybına ilişkin bir bilgi paylaşmadı.


12.00 Ukrayna Başbakan Yardımcısı: Tahliyelerin başarılı şekilde yapılmasını ümit ediyoruz

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, ülke genelinde gerçekleştirilecek tahliye noktalarını açıklayarak, “Bugün başarılı bir şekilde tahliyelerin yapılmasını ümit ediyoruz” dedi. Vereşuk, bugün yapılması planlanan tahliyelerin daha önce denendiğini ancak başarılı olunamadığını belirterek, “Tahliyeler Mariupol-Zaporijya, Pologe-Zaporoji, Volnovaha-Pokrovsk, Energodar-Zaparoji, İzum-Lozovaya, Buça-Kiev, Gostomel-Kiev, Mikuliçin-Kiev, Andreyevka-Jitomir, Makarov-Jitomir, Borodyanka-Jitomir güzergahlarında olacak. Bugün başarılı bir şekilde tahliyelerin yapılmasını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.


11.50 “Ukrayna ekonomisi 119 milyar dolar zarara uğradı”

Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı Denys Kudin, Rusya'nın işgalinin Ukrayna ekonomisinde 119 milyar dolarlık bir zarara neden olduğunu söyledi. Kudin, Savaşın vurduğu bölgelerdeki işletmelerin yüzde 75'inin faaliyetlerini durdurduğunu ve Ukrayna’nın doğusundaki çoğu metalurji işletmesinin çalışmadığını belirtti.


savasta-16-gun-rusya-dan-tek-tarafli-insani-koridor-990213-1.

11.30 "Paralı askerler Ukrayna'ya gönderiliyor" diyen Putin'den Donbas'a silah desteği

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi toplantısında, “Kiev rejiminin Batılı sponsorları, uluslararas�� hukuku göz ardı ederek Ukrayna'ya açıkça paralı asker gönderiyor” dedi. Ukrayna’ya karşı savaşacak gönüllüleri kabul edeceklerini belirten Putin ayrıca, Donbas'ta Moskova’nın tanıdığı Donetks ve Luhansk cumhuriyetlerine silah gönderme önerisini de destekledi. Gönderilecek silahlar arasında ‘taşınabilir hava savunma sistemi’ olan MANPADS da yer alacak. Rus lider bununla birlikte, Savunma Bakan Sergey Şoygu’dan, NATO’nun hamlelerine yanıt olarak Rusya’nın batı sınırlarındaki güvelik önemlerinin güçlendirilmesi konusunda rapor istedi.

Öte yandan Şoygu, Rusya ile birlikte savaşmaya hazır, 16 bin gönüllü olduğunu söyledi.


11.00 Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "10 Mart İtibariyle Rusya ile savaşta öldürülen sivillerin sayısı asker sayısını geçti" denildi.


10.00 Zelenski: Son 2 günde 100 bin kişi tahliye edildi

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, Rusya'nın Mariupol ve Volnavaha'da tahliye koridorlarını ‘engellediğini’ söyledi. Son iki günde 100 bin insanın çatışmaların olduğu kentlerden tahliye edildiğini dile getiren Zelenski, dün tahliye edilenlerin sayısının 40 bini geçtiğini belirtti. Zelenski’nin verdiği bilgiye göre, tahliyelerin çoğu başkent Kiev, Sumi ve İzyum’dan gerçekleşti.


9.50 BM, Moskova’nın biyolojik silah iddiasını konuşacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün, Moskova’nın, Ukrayna'da biyolojik silahlar üretildiği iddiasını ele almak üzere toplanıyor. Toplantının TSİ 19.00’da başlaması bekleniyor.


9.40 Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Silahlı Kuvvetleri'nin Ukrayna'daki iki askeri havaalanına uzun menzilli hassas silahlarla saldırı düzenlendiğini açıkladı. Açıklamaya göre, Ukrayna’nın batısındaki Lutsk ve Ivano-Frankivsk'teki askeri havaalanları faaliyet dışı bırak��ldı.


07.24 Beyaz Saray: Biden bugün Rusya'ya yaptırım açıklayacak

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün 18.15'te Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıklayacağını duyurdu.

Reuters haber ajansına göre Biden bugün, Rusya ile normal ticari ilişkilerin sona ermesi çağrısında bulunacak.


06.35 ABD Senatosu, Ukrayna için bütçe paketini onayladı

ABD Senatosu, Ukrayna için 13,6 milyar dolarlık askeri ve insani yardımı içeren 1,5 trilyon dolarlık bütçe paketini onayladı.

Tasarı imza için ABD Başkanı Biden'ın masasına gidecek.

Ayrıca, Reuters haber ajansına göre Biden bugün, Rusya ile normal ticari ilişkilerin sona ermesi çağrısında bulunacak.


06.26 Google Cloud, Rusya'da yeni müşteri kabul etmeyecek

Google Cloud, Rusya'dan artık yeni kullanıcıların hizmetten yararlanamayacağını açıkladı. Google Cloud'un bu kararı, Microsoft ve Amazon dahil olmak üzere diğer bulut sağlayıcılarının benzer askıya alma açıklamalarının ardından geldi. Salı günü Amazon, Rusya'daki yeni Amazon Web Hizmetleri müşterilerini artık kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Microsoft ise geçen hafta Rusya'daki tüm ürün ve hizmetlerinin satışını askıya almıştı.


00.40 Avrupa Birliği (AB) ve NATO, Ukrayna'da biyolojik ve kimyasal silahlar üretildiğine yönelik iddiaların doğru olmadığını bildirdi.

AB'nin "EUvsDisinfo" sitesinde, Ukrayna'da gizli laboratuvarlarda biyolojik silah geliştirildiği iddialarının "Rusya'nın devlet kontrolündeki medya aracılığıyla yürüttüğü dezenformasyon çabaları" olduğu belirtildi.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu da sosyal medyadaki açıklamasında, "Kimyasal silahlarla ilgili yalanlar, Rusya'nın ölümcül dezenformasyon taktiklerinin parçasıdır. Gerçek, Kremlin'in Aleksey Navalnıy gibi muhaliflere karşı yasaklı kimyasal silahları kullandığıdır." ifadesini kullandı.


00.30 ABD, Ukrayna'daki laboratuvarlara 200 milyon dolar yatırmış

ABD’li bir savunma istihbarat yetkilisi, ABD’nin 2005’ten bu yana Savunma Bakanlığı Kooperatif Tehdit Azaltma Programı kapsamında Ukrayna’daki laboratuvarlara 200 milyon dolar yatırım yaptığını belirtti ancak Rusya’nın ileri sürdüğü üzere ABD’nin Ukrayna'da biyolojik silah üretmeye çalıştığı iddialarını reddetti. Yetkili, Kiev’de Biyolojik Silahlar Sözleşmesi kapsamında kamuya duyurulmuş 5 laboratuvar bulunduğunu ve bunların aşı, tedavi, terapi ve hastalıkları teşhis gibi sivil amaçlarla kullanıldığını söyledi.

Bu laboratuvarların isimlerini veren yetkili, "Bunlar şarbon tularemisi, tüberküloz, botulizm, klasik domuz vebası, Kırım kanamalı ateşi, kuş gribi gibi Ukrayna'ya özgü olanlar başta olmak üzere insanlara ve hayvanlara bulaşan patojenlere bakıyorlar." diye konuştu.

Yetkili, ABD Savunma Bakanlığının Kooperatif Tehdit Azaltma Programının biyolojik tehditlere yönelik Ukrayna’ya yatırımı olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu program kapsamında 2005’ten bu yana Ukrayna’da sağlık tesisi, laboratuvar ve teşhis merkezleri olmak üzere 46 kuruluşa 200 milyon dolar yatırım yaptık. Pentagon’un Kooperatif Tehdit Azaltma Programı, Ukrayna’da Sovyetlerin yıkılışından sonra parçası olan ülkelerdeki Sovyet dönemi yasa dışı biyolojik silahların ortadan kaldırılması kapsamında faaliyetlerine başlamıştı. Pentagon’un Ukrayna’da veya dünyanın herhangi bir yerinde biyolojik silah laboratuvarı bulunmuyor."