Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 57. güne girilirken, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Mariupol’de kontrolü tamamen ele geçirdiklerini Devlet Başkanı Putin'e iletti. Putin Mariupol'ün ele geçirilmesini 'büyük başarı' olarak tanımlayarak Şoygu'yu tebrik etti. ABD Başkanı Biden ise Mariupol'ün düştüğüne dair 'bir kanıt olmadığını' söyledi. Ülkesinin yeni yaptırım kararlarını da açıklayan Biden, Rusya'ya ile bağlantılı gemilerin ABD limanlarına giremeyeceğini belirtti. Biden ayrıca Ukrayna'ya 1,3 milyar dolar 'ek destek' göndereceklerini ifade etti.

Savaşta 57. gün | Rusya, Mariupol’ü ele geçirdi; ABD desteği artırdı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı işgal operasyonunda 57. güne girildi. İki ülke arasındaki çatışmalar devam ederken Rusya, Ukrayna'daki 12 askeri unsura yüksek hassasiyetli füzelerle saldırı düzenlendiğini açıkladı. Gün içinde uçaklarla 73 askeri unsurun vurulduğunu aktaran Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, bunların arasında 2 füze ve silah deposunun bulunduğunu bildirdi.

Taraflar arasında müzakere çıkmazı devam ederken Ukrayna tarafının Rusya ile müzakereleri uzatmaya çalıştığını söyleyen, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Kiev yönetimi, teyit ettiği müzakere arzusuna bağlıysa, anlaşmalar için gerçekçi seçenekler aramaya başlamalıdır" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise Mariupol'de ablukada bulunan Ukraynalı sivil ve askerleri, Rus ordusunun geride bıraktığı ölü ve yaralılarla değişmeğe hazır olduklarını söyledi.

CANLI ANLATIM

22.30 Zelenskiy: “Önümüzde geleceği belirleyecek zor günler var”

savasta-57-gun-rusya-mariupol-u-ele-gecirdi-abd-destegi-artirdi-1006694-1.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile ortak basın toplantısı düzenleyen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’ya karşı ortak mücadele vurgusu yaparak, “Önümüzde geleceği belirleyecek zor günler var” dedi.

Zelenskiy, “Önümüzde geleceği belirleyecek zor günler var. Devletimizi, topraklarımızı ve Ukraynalıları koruyabilmek için zor günler. Savunucularımız kendi hayatlarını ve ülkemizi korumak için ellerinden geleni yapıyor. Ukrayna’nın ihtiyaçları bugün konuklarımıza iletildi. Onlardan bir ambulans bekliyoruz” dedi. İspanya ve Danimarka’nın, Ukrayna’nın savunmasına verdiği destekleri hatırlatan Zelenskiy, “Rusya’ya baskı bu savaş sona erene kadar sürmeli. Gerçekten tüm bu yaptırımların derin, etkili ve Rusya’nın gerçekten hissetmesini istiyorum. Her 2 ülkeye de savunma gücümüze verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Ukrayna'nın AB'ye daha hızlı katılımı hak ettiğine inanıyoruz. Sizin ve halklarınızın desteğini hissediyoruz” diye konuştu.

İspanya Başbakanı Sanchez ise yaptığı konuşmada, Ukrayna’ya her yönden destek verdiklerini belirterek, “Sayın Başkan, Avrupa ailesine katılma isteğinizi destekliyoruz. Kaderinizi seçme hakkınız var ve Avrupa Birliği’ne katılmak için haklı gerekçeleriniz var. İspanya ve halkı Ukrayna halkının özgürlüğünü destekliyor. İspanya’nın bu haksız savaşı şiddetle kınadığımıza ve savaşa karşı olduğu konusunda güvence veriyoruz. Putin'in işlediği suçların, ülkesinin işlediği suçların hesabını vermesini istiyoruz. Ukrayna için özgürlük ve barış hedefimize ulaşana kadar Ukrayna'ya, Ukrayna halkına yardım edeceğiz” dedi. Ukrayna’ya savunma alanında verdikleri desteklerden de bahseden Sanchez, “Son haftalarda Ukrayna’ya tıbbi, silah ve teçhizat desteği sağlıyoruz. İspanya, Avrupa Barış Fonu'na 120 milyon euro katkıda bulundu ve insani yardım paketini 31 milyon euro ile destekledi” ifadelerini kullandı.

19.40 Pentagon: Rusya Donbas bölgesindeki tabur sayısını 85'e çıkardı

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki taburlarının sayısını 85’e çıkardığını açıkladı.

Bir grup gazeteciye Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin bilgilendirmede bulunan Pentagon’dan üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Donbas bölgesine kuvvet sevk etmeye devam ettiğini söyledi.

Yetkili, Rus ordusunun son 24 saatte bölgeye 3 taktik tabur daha getirerek buradaki tabur sayısını 85’e çıkardığını belirtti.

Rusya böylece son iki haftada Donbas bölgesine 20 ek tabur getirmiş oldu.

Rus taktik taburları 800-1000 askerden oluşuyor.

Ukrayna'nın Mariupol kentinin halen Rusya’nın eline düşmediğini ve Ukraynalıların kentte direnmeye devam ettiğini belirten yetkili, Rus ordusunun halen şehre füze saldırıları yapmayı sürdürdüğünü açıkladı.

Üst düzey yetkili, Rusya’nın Mariupol’dan bazı kuvvetlerini çektiğine dair herhangi bir emare görmediklerini ifade etti.


18.20 Rusya, Zuckerberg'i yaptırım listesine aldı

Rusya, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Meta Üst Yöneticisi Mark Zuckerberg’in aralarında bulunduğu 29 Amerikalı ile 61 Kanadalı hakkında yaptırım kararı aldı.


17.30 Biden, yeni yaptırım kararlarını açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ile bağlantısı olan gemilerin ABD limanlarına giremeyeceğini açıkladı. Ukrayna’dan ayrılan sığınmacılarla ilgili de mesajlar veren Biden, “Mültecilere yasal göç kanalı sağlanmış olacak” ifadelerini kullandı. Biden ayrıca, "Ukrayna'ya 800 milyon doları savunma, 500 milyon doları ekonomi alanında olmak üzere 1,3 milyar dolarlık ek yardım sağlayacağız" dedi. Biden, Mariupol'ün düştüğüne dair bir kanıt olmadığını savundu.


17.00 İspanya, Ukrayna’ya 200 ton askeri malzeme gönderiyor

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Sanchez, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e birlikte gittiği Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin de katılımıyla ortak basın toplantısı düzenledi.

İspanya Başbakanı, 30'u büyük 40 kamyon ile mühimmattan oluşan 200 tonluk askeri malzemenin Ukrayna'ya ulaştırılmak üzere "İsabel" adlı İspanyol askeri gemisiyle Polonya'ya doğru seyrine devam ettiğini söyledi.


16.00 Ukranya Parlamentosu, sıkıyönetimin uzatılmasını onayladı

Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada), Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin ülkede uygulanan sıkıyönetim rejiminin uzatılmasına ilişkin yasa tasarısını onayladı.


15.40 İngiltere: Rus güçleri Kramatorsk’a ilerliyor

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan "savunma istihbaratı güncellemesi" başlıklı paylaşımda, Rus güçlerinin Ukrayna'nın Donbas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentine doğru ilerlediği ifade edildi. Rusya'nın aynı zamanda Ukrayna'nın hava savunma kapasitelerini bastırmak ve yok etmek için doğu Ukrayna'daki saldırısına yakın hava desteği sağlamaya çalıştığı ve Rus hava faaliyetinin yüksek düzeyde devam ettiği belirtildi.


15.00 İngiltere'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rus savunma aktörlerini hedef alan 26 kişi ve işletmeye yeni yaptırım kararı alındığını bildirdi. İngiliz hükümetinin aldığı bu yeni yaptırım kararı listesinde, Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Nikolay Bogdanovskiy de yer alıyor.


13.10 Avusturya, Rusya'dan petrol ithalatını durdurdu

Avusturya’nın başkenti Viyana merkezli petrol ve gaz şirketi OMV, Rusya’dan petrol ithalatının durdurulduğunu bildirdi. OMV’den bir temsilci kararla ilgili yaptığı açıklamada, "Şu anda Rus petrolünü işlemiyoruz" ifadelerini kullandı.

OMV, 11 Mart’ta yaptığı açıklamada Rusya’dan az miktarda ham petrol işlendiğini ama yakın gelecekte Rus ham petrolünün işlenmeyeceğini duyurmuştu. Avusturya İstatistik Ofisi'ne göre 2021 yılında Avusturya'ya tedarik edilen 596 bin ton petrolün sadece yüzde 7,8'i Rusya'dan ithal edildi.


12.54 Ukrayna: Rusya'dan Azovstal fabrikasından acil insani koridor açmasını talep ediyoruz

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, ülkesinin Rusya'dan Mariupol bölgesindeki Azovstal fabrikasından acil bir tahliye koridorunu açmasını talep ettiğini bildirdi.

Vereşçuk, yaptığı açıklamada, "Orada yaklaşık 1000 sivil ve 500 yaralı asker var. Hepsinin bugün Azovstal'dan çıkarılması gerekiyor." dedi.

Vereşçuk, "Dünya liderlerini ve uluslararası toplumu, çabalarını şimdi Azovstal'a odaklamaya çağırıyorum. Şimdi bu, insani çabalar için kilit bir nokta ve önemli bir an" ifadelerini kullandı.

Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko da Mariupol yakınlarındaki Manguş köyünde yerli halkın, Rus ordusu tarafından 30 metre derinliğinde kazılmış toplu mezarlık bulduğunu söyleyerek Rus güçlerinin, Mariupol şehrinde yaptığı tüm savaş suçlarını toplu mezarlarda sakladığını öne sürdü.


10.13 Rusya, Mariupol’ü ele geçirdiğini duyurdu

Rus medyasının aktardığı habere göre, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Mariupol’un alındığını iletti.

Şoygu'nun Putin'e kontrolün ele geçirildiğini açıklamasının ardından Putin'den ilk açıklama geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin ise Mariupol'ün ele geçirilmesini büyük başarı olarak tanımlayarak Şoygu'yu başarılı operasyon için tebrik etti.

Putin ayrıca Mariupol'de Ukraynalı askerlerin bulunduğu çelik fabrikasına baskın yapılmamasını söyleyerek orduya bekleme talimatı verdi. Şoygu ise fabrikadaki Ukraynalı askerlere ilişkin "Azovstal Çelik Fabrikası'nda bulunan 1478 Ukrayna askeri teslim oldu, hala 2 bin asker bulunuyor" açıklamasında bulundu.


09.39 Ukrayna: Rusya'nın saldırılarında 208 çocuk yaşamını yitirdi

Ukrayna'da Rus ordusunun saldırılarında 208 çocuğun hayatını kaybettiği, 376 çocuğun ise yaralandığı bildirildi.

Ukrayna Başsavcılığından yapılan açıklamada, Rus ordusunun bombardımanlarında 1141 eğitim kurumunun hasar gördüğü, bunlardan 99'unun tamamen yıkıldığı belirtildi.

Açıklamada, Rusya'nın saldırılarına başladığı 24 Şubat'tan bugüne kadar ilk belirlemelere göre 208 çocuğun hayatını kaybettiği, 376 çocuğun yaralandığı kaydedildi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk da sivillerin tahliyesine yönelik dün açılan insani koridor kapsamında 4 tahliye otobüsünün Mariupol'u terk etmeyi başardığını kaydederek, geceyi Berdyansk'ta geçiren sivillerin bugün Zaporijya'ya ulaşacağını aktardı.

Kadın, çocuk ve yaşlıların tahliyesine yönelik çalışmaların bugün de devam edeceğini vurgulayan Vereşçuk, savaşın sürdüğü bölgelerdeki güvenlik durumunun karmaşık olduğunu ve durumun her an değişebileceğini kaydetti.


09.05 Ukrayna: Ülkede yaklaşık 90 bin Rus askeri bulunuyor

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başdanışmanı Oleksiy Arestoviç, şu anda Ukrayna'da yaklaşık 90 bin Rus askerinin bulunduğunu bildirdi.

Arestoviç, basına yaptığı açıklamada, ülkesine savaş açan Rus ordusu mensubu 90 bin askerin Ukrayna'da bulunduğunu belirterek, 22 bin Rus askerin daha Ukrayna sınırında beklediğini ifade etti.

Dün, Ukrayna makamları, ülkeye savaş açan Rus ordusundan şimdiye kadar 20 bin 900 asker, 171 uçak, 150 helikopter, 815 tank, 2 bin 87 zırhlı araç, 391 top, 136 roketatar sistemi ve 67 hava savunma sistemini kaybettiğini açıklamıştı.


07.41 Japonya, Rusya'nın "en çok kayırılan ülke" statüsünü kaldırdı

Japonya parlamentosu, Rusya'nın "en çok kayırılan ülke" statüsünün kaldırılmasını onayladı.

Parlamento, Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası Rusya'nın "en çok kayırılan ülke" statüsünden çıkarılması tasarısını kabul etti.

Böylelikle Rusya, "düşük gümrük vergileri ile az sayıda ticari engelleri" kapsayan söz konusu statüden mahrum bırakılacak.

Tasarı sonrası Japon hükümeti, Mart 2023 sonuna kadar Rusya'dan ithalatın daha yüksek vergilere tabi tutulmasını kapsayan yönetmelikler uygulayacak.

Maliye Bakanlığı, söz konusu uygulamanın, Japon ithalatçılara 4 milyar yen ek vergi yükü getirmesinin beklendiğini duyurdu.

En çok kayırılan ülke ilkesi

Söz konusu ilke, Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) üye ülkelerin ticari partnerleri arasında ayrım yapmamasını zorunlu kılıyor. Bir başka deyişle, bir üye ülke, herhangi bir ülkeye tanıdığı elverişli bir rejimi koşulsuz olarak tüm üye ülkelere uygulamak zorunda bulunuyor.

Bu ilkenin çeşitli istisnaları bulunurken, bunlar, gümrük birlikleri, serbest ticaret anlaşmaları gibi bölgesel ticaret anlaşmaları ve genelleştirilmiş tercihler sistemi gibi gelişme yolundaki ülkeler lehine düşük gümrük vergisi alınması veya gümrük vergisinin alınmaması gibi ayrımcı nitelikteki uygulamalar ile anlaşmanın öngördüğü anti-damping ve telafi edici vergiler gibi bazı diğer uygulamaları içeriyor.


07.04 Japonya 8 Rus yetkiliyi sınır dışı etti

Japon hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası diplomatlar dahil, 8 Rus yetkiliyi sınır dışı etti.

Japon hükümetinin 8 Nisan'daki kararı doğrultusunda, Tokyo'da görevli diplomatlar dahil, 8 Rus yetkili aileleriyle birlikte ülkeyi terk etti.

Rusya'nın Tokyo Büyükelçiliğinden başkentteki Haneda Havalimanı'na hareket eden grup, tarifeli uçakla Japonya'dan ayrıldı.

Kamu yayıncısı NHK, sınır dışı edilen 8 kişi arasında Rus Askeri İstihbaratına (GRU) çalışanların bulunduğunun tahmin edildiğini aktardı.


02.51 Zelenski: 934 yerleşim birimi kurtarıldı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, bugüne kadar 934 yerleşim birimini Rus ordusundan kurtardıklarını ve bu bölgelerde hayatın giderek normale döndüğünü bildirdi.

Zelenski, yayınladığı video mesajında, Ukrayna'yı ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile kapsamlı ve verimli görüşme gerçekleştirdiğini belirtti.

Michel ile Ukrayna'ya sağlanacak yardımları, ülkenin AB'ye üyelik sürecini müzakere ettiklerini ifade eden Zelenski, savaş sonrasında Ukrayna'nın yeniden inşası için atılacak adımları da ele aldıklarını kaydetti.

Ukrayna ordusunun kurtardığı bölgelerde hayatın normale dönmeyi sürdüğünü bildiren Zelenski, "934 yerleşim birimi kurtarıldı. Bunlardan 435'inde polis, 431'de yerel yönetimler çalışmalarına başladı. İnsanların tıbbi ve eğitim hizmetlerine, sosyal koruma kuruluşlarına erişimini kademeli olarak geri getiriyoruz. Karayolu iletişimini, elektrik, gaz ve su tedarikini eski haline getiriyoruz." bilgisini verdi.

Zelenski, kurtarılan bölgelerde Rus ordusunun döşediği mayınlar ve patlamamış mühimmatın büyük tehlike oluşturduğunu, bunları etkisiz hale getirmenin çok zaman ve çaba gerektirdiğini kaydetti.


00.25 Biden, üst düzey savunma ekibi ve komutanlarla Ukrayna'yı görüştü

ABD Başkanı Joe Biden, savunma ekibi ve komutanlarla Beyaz Saray'da bir araya gelerek Ukrayna konusunu ele aldı.

Biden, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in de aralarında bulunduğu savunma ekibi ve komutanlarla Beyaz Saray Durum Odasında bir araya geldi.

Görüşmenin başında gazetecilere açıklamalarda bulunan Biden, ülkelerine verdikleri hizmetler için askerlere teşekkür etti.

Biden, ekibinin Ukrayna'ya verilen silah desteğinde gayet iyi iş çıkardığına dikkati çekerek, müttefik ülkelerin de ABD'nin adımlarını takip ettiğini vurguladı.

Görüşme basına kapalı devam etti. Öte yandan Biden ve eşi Jill Biden toplantıya katılan ekibi akşam yemeğinde misafir edecek.


00.17 Rusya: Mariupol'de Ukraynalı güçlerin ve sivillerin tahliyesi için açılan koridor kullanılmadı

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Mariupol'de Azovstal Metalürji Fabrikası'ndaki sivillerin ve Ukraynalı silahlı güçlerin çıkması için açılan koridorun kullanılmadığını ifade etti. Rus ordusunun, bu bölgede bulunan Ukrayna silahlı güçleri ve yabancı paralı savaşçıların silah bırakıp teslim olmalarını teklif ettiğini kaydeden Mizintsev, "İlan edilen insani operasyonun Kiev yetkilileri tarafından alaycı bir şekilde kesintiye uğradığını, kimsenin belirtilen koridoru kullanmadığını belirtmek zorundayız. Milliyetçi taburların komutanları, kendilerini ve astlarının hayatlarını kurtarmak için bu fırsatı da kullanmadılar. Aynı zamanda Kiev makamları Rus girişimlerini görmezden geldi, Ukraynalı askerlere insanlık dışı bir tutum sergiledi, onlara anlamsız direnişi durdurma emri vermedi" ifadelerini kullandı.


00.10 Kiev'de siren sesleri

Rus güçlerinin Donbas'taki saldırıları yoğunlaşırken, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de de yeniden siren sesleri duyulmaya başladı.