Savcı 17 Aralık'ı 'sıfırlamanın' ödülünü aldı: Sicili temizlendi

17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarını yürüten savcılar Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç, Zekeriya Öz ve hakim Süleyman Karaçöl’ü 'meslek onur ve şerefine uygun davranmadıkları' gerekçesiyle ihraç eden HSYK, 17 Aralık soruşturmasını kapatan savcı Ekrem Aydıner’in ise kınama cezasını kaldırdı. Sicili 'sıfırlanan' Aydıner'in böylece terfi etmesinin önündeki engel de kalkmış oldu.

Aydıner'in kınama cezası aldığı dosyanın yeniden incelenmesi kaydıyla 17 Aralık soruşturmasını tek başına yürütmeyi kabul ettiği ve dosyanın kapatılması karşılığında sicilinin temizleneceğine dair söz aldığı öne sürülmüştü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da iddiaları Meclis'e taşımıştı. Tanrıkulu, 15 Şubat 2014’te verdiği önergede, dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’a, “Aydıner’in hakkındaki soruşturmanın yeniden incelenmesi kaydıyla 17 Aralık soruşturmasını tek başına yürütmeyi kabul ettiği yönündeki iddialar doğru mudur?” diye sormuştu.

savci-17-aralik-i-sfirilamanin-odulunu-aldi-sicili-temizlendi-48441-1.OTEL FATURASINI İŞADAMI ÖDEMİŞTİ
Aydıner, beraber olduğu belirtilen N.K ile birlikte bir otelde 22 ve 27 Eylül 2011 tarihleri arasında beş gece kaldığı ve 916.24 TL’lik konaklama ücretini Kadıköy merkezli bir şirketin sahibine ödettirdiği gerekçesiyle kınama cezası almıştı. Şirket sahibinin söz konusu ödemeyi yaptığına dair müfettiş tespitleri sonrasında Aydıner hakkında 'kusurlu veya uygunsuz hareket ve ilişkileriyle mesleğin şeref ve nüfuzu ile şahsi onur ve saygınlığını yitirdiği' gerekçesiyle kınama cezası verilmişti.

Arzu Yıldız'ın Grihat'ta yer alan haberine göre, 27 Mayıs tarihli HSYK toplantısında bu ceza oy çokluğuyla kaldırıldı.

Aydıner, Celal Kara ile birlikte 17 Aralık dosyanda yer alan şüphelilerinin tutuklaması kararına imza atmış hatta tutukluluğa yapılan itirazların da reddedilmesine karar vermişti. Ancak Kara'nın el çektirilmesinin ardından dosyası devralan Aydıner, 17 Ekim 2014’te, işadamı Rıza Sarraf ve eski bakanların oğullarının da da aralarında bulunduğu 53 kişi hakkında 'usulüne uygun delil toplanmadığı, suçun unsurlarının oluşmadığı ve herhangi bir örgüte rastlanmadığı’ gerekçesiyle takipsizlik kararı vermişti.

AÇIĞA ALINMA VE DUBAİ TATİLİ DE GÖRÜŞÜLDÜ
Öte yandan HSYK Genel Kurulu, ihraç edilen savcılar ve hakim Süleyman Karaçöl’ün kurulun daha önce verdiği açığa alınma kararına yaptıkları itirazla Zekeriya Öz’ün Dubai tatili iddiasına ilişkin soruşturmnın genişletilmesi talebini de görüştü.

Kurul, savcıların sözlü savunma, tanık dinletme gibi taleplerini karşılamadan verdikleri ihraç kararı sonrasında, savcıların ve hakim Karaçöl’ün daha önce verilen açığa alma kararına yaptıkları itirazı görüşmede oy çokluğuyla reddetti.

Dubai tatilinin parasını yine yolsuzluk soruşturmasında adı geçen işadamı Ali Ağaoğlu’na ödettirmekle itham edilen savcı Öz de, söz konusu tatilin masraflarını kendisinin karşıladığını, soruşturmanın genişletilmesini, kurulun görevlendireceği müfettişin otel kayıtlarını incelemesini talep etti. Açığa alma kararına da itiraz etti. Ancak kurul, Öz’ün talebini oy çokluğuyla reddetti.

AKP'nin dediği oldu: 17-25 Aralık hâkim ve savcıları meslekten ihraç edildi

Sarraf ve Bakan çocukları yolsuzluk soruşturmasında ‘aklandı'